Un 70% dels desastres naturals dels darrers cinc anys han estat provocats pel canvi climàtic

El 2021 pareix ser un any de lluita climàtica. L’adhesió dels EUA a l’Acord de París, les múltiples promeses de neutralitat climàtica que, durant el darrer trimestre de 2020, sorgiren arreu del món, la COP-26… Encara que la pandèmia de SARS-CoV-2 ocupi els grans titulars i sovint faci desaparèixer el clima, les polítiques climàtiques no desapareixen, perquè el temps no juga al nostre favor.

La xifra és enorme; 76 són els desastres naturals i anomalies en les temperatures que els científics han demostrat que estan directament provocades o intensificades pel el canvi climàtic entre el 2015 i 2020. Des de l’huracà Harvey i les seves inundacions sense precedents a Texas fins a les altes temperatures que empitjoraren els incendis d’Austràlia de l’any passat, dels quals parlàrem en aquest article sobre 2020.

Aquestes dades foren publicades a la revista mèdica “The Lancet”, la qual se centra en els impactes sobre la salut d’un clima canviant. Els investigadors també afirmaren que augmenten les morts per calor extrema i una gran quantitat de malalties sorgeixen en condicions amb temperatures elevades, fet que podrà provocar pandèmies més severes i constants.

I aquest problema no és que sigui nou, de fet, l’Agència de Control i Prevenció de Malalties dels EUA (CDC) ja començà a investigar-ho informalment durant la dècada dels 1980s, encara que no començà la seva investigació fins al 2009, amb l’Administració Obama. A la resta del món aquest interès seguí la mateixa tendència, amb una preocupació pel clima cada vegada major en vista dels efectes calamitosos del canvi climàtic.

El canvi climàtic, i les catàstrofes naturals més concretament, també suposen un problema per la gran majoria de comunitats costaneres, que hauran d’emigrar deixant enrere totes les seves possessions. “Aquest fet revela una qüestió de justícia més profunda”, afirmen els redactors de l’article de The Lancet. Amb comunitats ja de per sí vulnerables situades arreu de les costes del planeta, les seves condicions es poden veure seriosament empitjorades, sovint a zones del planeta amb un nivell de vida menor a l’occidental.

Alguns casos on els efectes del canvi climàtic afecten als països que menys contribueixen al canvi climàtic

Moçambic: la lluita per la supervivència

En moltes conferències o llibres, s’afirma que els qui patiran les conseqüències més severes del canvi climàtic són els més pobres, els pobles més vulnerables i amb menys capacitat…

Perquè segons els estudis, els països menys desenvolupats i Austràlia seran els que notaran les pitjors conseqüències del canvi climàtic i, dins dels països rics, aquells més rics seran els que ho notaran menys (encara que aquest “menys” ja suposa uns canvis sense precedents).

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com