Macron ha promès afegir la lluita contra el canvi climàtic a la constitució francesa

Fa unes setmanes, el Consell de Ministres de la República Francesa aprovà la proposta del President de la República, Emmanuel Macron, d’incloure en la Constitució del país la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Tot i això, la reforma es troba en els seus inicis, i encara ha de ser votada pel Senat, on la majoria de dretes dificulta la seva aprovació.

El president francès ja va prometre dur a terme el referèndum necessari per a afegir aquest punt a la constitució a finals de l’any anterior, fruit de les propostes de la Convenció Ciutadana pel Clima (CCC). Aquesta, constituïda per cent cinquanta ciutadans francesos elegits de manera aleatòria. Ha estat aquest òrgan el qual ha donat iniciatives pel projecte de llei.

Encara que amb esperança, bona part del moviment ecologista recorda com Macron ha traït les seves promeses, així com les iniciatives de la CCC. Un dels casos més significatius fou l’eliminació de la prohibició de la venda dels cotxes més contaminants al 2025, així com la prohibició dels anuncis de cotxes d’alt consum. Recordem que la CCC no és més que un òrgan consultiu, però les seves propostes, degut a la importància mediàtica, han estat presents al debat climàtic francès durant els darrers anys.

La proposta inclouria una clàusula a l’Article I de la Constitució, on s’indicaria el paper del govern en la protecció de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic, línies que podrien provocar l’aturada de projectes de llei contraris al clima.

Després d’una onada verda a les eleccions locals del juny del 2020, el president de la República va prometre 15 miliards d’euros extres per lluitar contra la crisi climàtica durant els propers dos anys, a més d’un referèndum per afegir el crim “ecocidi” per aquelles pràctiques que fan malbé el clima.

Imatge de portada: CC BY 2.0 Flickr/Jacques Paquier

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Què podem esperar del clima el 2022? – mónverd

    […] de París i la COP26 de Glasgow. En la política climàtica ha estat un any intens, des de la promesa d’afegir la lluita contra el canvi climàtic a la constitució francesa i la conseqüent Assemblea pel Clima, la qual ha acabat amb una polèmica Llei de Canvi Climàtic, […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com