Quan l’adaptació climàtica va malament

A Bangladesh, la pujada del nivell del mar va arruïnar els camps d’arròs dels agricultors, de manera que es van canviar a les gambes, i va ser llavors quan van augmentar els problemes.

Article de Stephen Robert Miller, traduït per la Redacció de Mónverd notícies

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a Food and environament Network i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Asadul Islam mira per sobre de la vora d’una passarel·la al seu estany al sud-oest de Bangladesh i observa com centenars de crancs engabiats suren per sota d’ell. Està cercant els que han deixat la seva closca dura. Quan en troba un té una finestra curta per congelar-lo i enviar-lo a la venda als mercats occidentals amb gust pels crancs de closca tova. Ell espera que aquesta nova empresa comercial proporcioni la riquesa que eludia el seu pare.

Durant generacions, la família de l’Islam va cultivar arròs. Però a partir de la dècada de 1980, l’augment del mar i les marejades de les tempestes van començar a empènyer l’aigua salada a través dels marges dels rius de marea i a arruïnar els seus cultius. El seu pare, juntament amb milions d’altres agricultors costaners, va decidir inundar els arrossars de la família amb aigua salabrosa i abastir els estanys salobres amb alevins de gambes tigre negre.

Amb el suport del govern de Bangladesh, que considerava la producció de gambes com una oportunitat d’exportació lucrativa, i organitzacions de desenvolupament que van anunciar la transició del arrossar a l’estany com una adaptació intel·ligent al canvi climàtic, els agricultors van inundar més de 275.000 hectàrees, principalment al sud-oest, per aqüicultura intensiva.

El pensament va ser: si els agricultors no podien evitar que l’aigua salina enverinés els seus camps d’arròs, la podrien donar la benvinguda i utilitzar-la per cultivar una altra cosa. Va ser una manera d’adaptar-se, i durant un temps va funcionar. La gamba comercial, coneguda com “or blanc”, s’ha convertit en un dels productes bàsics d’exportació més valuosos del país.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Tanmateix, les conseqüències d’uns quants anys d’ingressos han estat dècades de degradació ambiental i de vegades conflictes violents que mostren com algunes adaptacions poden acabar fent que les persones siguin més, i no menys, vulnerables.

“L’aqüicultura de gambes s’ha anomenat estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Algunes agències de desenvolupament diuen que és l’única opció per a zones que ja estan sota l’aigua”, diu Kasia Paprocki, geògrafa de la London School of Economics i autora de Threatening Dystopias: The Global Politics of Climate Change Adaptation in Bangladesh. “Però contribueix a molts dels problemes socials i ecològics que diu evitar”.

Bangladesh s’enfronta a l’augment del nivell del mar, la intensificació dels ciclons, les grans inundacions (de les quals us vàrem parlar en un article) i la calor extrema. I mentre el país lluita per protegir-se dels efectes de la crisi climàtica, la seva regió del sud-oest està patint les conseqüències no desitjades d’un auge de la cria de gambes, una solució que es va convertir en un problema.

L’Islam viu a Gabura, una illa d’unes 40.000 persones situada al nord de la badia de Bengala i el dens bosc de manglars de Sundarbans (zona de la qual també us vàrem parlar en un article de Mundi). És un lloc precari per anomenar casa. Després que el cicló Amphan toqués terra aquí el maig del 2020, algunes parts de l’illa es van quedar sota l’aigua durant la major part dels 18 mesos següents.

Avui, la gent apuntala les seves cases de fang, segella els seus vaixells amb quitrà negre fresc i es prepara per a la propera temporada de ciclons. El govern de Bangladesh ha compromès uns 108 milions de dòlars per arreglar els terraplens protectors de l’illa que es van esfondrar. Però encara que l’obra estigui acabada –i molts locals dubten que ho sigui–, Gabura continua enverinat des de dins.

En les últimes tres dècades, més de dos terços de les seves terres de conreu s’han convertit en un desert platejat d’estanys de gambes salines. Aquestes llacunes fortament fertilitzades es van convertir ràpidament en brou de cultiu de malalties com el baculovirus de taques blanques, que ataca els cossos de les gambes i pot destruir un cultiu en una setmana.

Per compensar les pèrdues, els productors sovint sobresaturen els estanys, però l’estratègia és insostenible. “El virus va atacar per primera vegada fa uns 10 anys”, diu Islam. “Vam començar amb 500 gambes, però després vam haver d’augmentar a 1.000, i després 3.000 al mateix lloc perquè van morir tantes gambes”.

Els efectes secundaris de la pesca intensiva de gambes han creat conflictes a les comunitats rurals empobrides. Els agricultors es queixen que l’aigua salobre que es filtra dels estanys de gambes enverina els seus camps. Els ecologistes diuen que els pinsos i els fertilitzants perjudiquen la biodiversitat local. Els aturats es queixen que la cria de gambes requereix una fracció de la mà d’obra necessària per conrear l’arròs, i la fam mira com la fertilitat de la terra s’utilitza per criar un producte prioritari per a l’exportació.

Fins i tot l’aigua potable ha patit: la sal contamina més del 50 per cent dels aqüífers de la costa de Bangladesh, i encara que els ciclons i les marees implacables mereixen gran part de la culpa, també ho fa la proliferació de l’aqüicultura salobre.

Només un pou de Gabura s’enfonsa prou profundament com per portar aigua dolça, de manera que els habitants depenen de sis piscines superficials que recullen l’aigua de pluja per beure, netejar i banyar-se. Segons un estudi del govern del 2019, tres d’aquestes piscines es van utilitzar per a l’aqüicultura i només una proporcionava aigua potable.

La crisi de l’aigua dolça ha afectat enormement les dones, intensificant les desigualtats de gènere existents. A les zones amb alta salinitat, les dones i les adolescents viatgen una mitjana d’uns quatre quilòmetres al dia a la recerca d’aigua potable per a les seves famílies.

Qualsevol que vulgui abordar aquests problemes ha de lluitar amb els diners que l’aqüicultura aporta a un país que s’està desenvolupant de manera agressiva. L’any abans que la pandèmia de covid va tallar les línies mundials de subministrament, Bangladesh va exportar 30.000 tones mètriques de gambes per un valor de gairebé 350 milions de dòlars.

Des de la dècada de 1980, les agències de desenvolupament han impulsat la cria de gambes com a mitjà per treure les comunitats costaneres de la pobresa, diu Paprocki, malgrat les tensions que ha creat i les conclusions que ha tingut poc impacte en la pobresa. Els experts diuen que la major part dels ingressos ha estat capturada pels intermediaris de la indústria i els terratinents rics amb vincles polítics.

Aquesta “màfia de la gamba”, com sovint s’anomena localment els que controlen la indústria, ha utilitzat la intimidació i, de vegades, la violència per controlar el comerç de gambes. Un dels pitjors incidents, diu Topon Gualdar, un agricultor d’arròs i verdures d’un poble a uns 40 quilòmetres al nord de Gabura, va passar l’any 1990 quan un ric home de negocis va portar una banda armada per tallar per la força un terraplè perquè la terra pogués ser inundada i confiscada per crear estanys de gambes.

“Vam protestar durament”, diu Gualdar. “No volíem destruir els nostres arbres, la terra, l’aigua, els nostres mitjans de vida”. Durant l’enfrontament, la colla va matar una dona, però Gualdar i els altres es van mantenir, i els camps del poble encara són frondosos amb arrossars i hortes.

Aixecaments semblants s’han produït en altres llocs. Però a Gabura, on els forats i canonades que xuclen aigua salobre a través dels terraplens van afeblir les fortificacions de l’illa abans del cicló Amphan, els locals diuen que és poc probable que hi hagi una acció per defensar la terra.

Un enginyer de la Junta de Desenvolupament de l’Aigua va dir que quan es reconstrueixi el terraplè, la cria de gambes a Gabura es limitarà a una zona designada per evitar conflictes. No obstant això, les investigacions de Transparency International Bangladesh, una organització anticorrupció, van trobar que els funcionaris de la Water Board i els polítics locals sovint resolen els casos de tall de terraplens a favor dels productors de gambes. “Com a resultat, aquest tall il·legal encara està en curs”, va trobar un informe de 2020 de l’organització.

Bangladesh està lluitant per mantenir-se per davant de l’augment de les aigües i necessita diners per protegir la seva població: entre 3.000 i 8.000 milions de dòlars el 2030 per a mesures d’adaptació, segons algunes estimacions. En aquest entorn, les indústries que generen una important activitat econòmica prenen una brillantor, encara que els seus problemes estiguin ben documentats.

Hi ha alternatives: mètodes menys intensius de cria de gambes, models de propietat cooperativa que protegeixen els valors de la comunitat, però la prioritat donada a l’aqüicultura intensiva de gambes deixa poc espai per a les imaginacions locals sobre com la regió podria adaptar-se al canvi climàtic, diu Paprocki.

A Gabura, Islam espera que la seva inversió en cranc de closca tova pagui millor que l’aposta del seu pare per les gambes, però no hi ha manera d’estar segur. Va aprendre el negoci d’una empresa japonesa de marisc congelat que buscava productors. Semblava un moviment intel·ligent: els crancs tenen un preu més alt que les gambes, i li van dir que eren menys vulnerables a les malalties.

Excepte més tancaments globals, interrupcions comercials o desastres ambientals, diu que és optimista pel que fa al futur, tot i que els negocis han començat malament. Les fredes temperatures d’aquest hivern van matar 1.200 dels seus 2.000 crancs. Es quedarà despert fins tard atenent els supervivents i vendrà el que pugui al matí.

Riton Camille Quiah va contribuir al Bangla a la traducció a l’anglès.

Imatge de portada: ESA/Sentinel 2A/Sundarbans Web – CC BY-SA IGO 3.0

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com