El pressupost per desastres naturals ha augmentat un 800% els darrers 20 anys

Els fons necessaris per combatre els desastres naturals per l’ONU ha augmentat en un 800% a causa del canvi climàtic i les seves conseqüències. Emperò, només la meitat dels fons que requereixen són aportats pels països rics, els quals es veuen manco afectats per les conseqüències de l’escalfament global que han causat en major proporció; així ho afirma un nou informe d’Oxfam.

La mitjana anual dels fons sol·licitats entre el 2000 i el 2002 arriba als 1600 milions d’euros. Aquesta xifra ha anat augmentat fins als 15500 milions de dòlars entre 2019 i 2021, fet que suposa un increment del 819%.

L’any 2021 fou el més car des que existeix el fons degut a desastres naturals com sequeres, incendis i inundacions. En total es requeriren 310 milers de milions d’euros, més del doble del recaptat de les nacions riques.

Els països més afectats per aquests esdeveniments són els més pobres i els que compten amb menys recursos per pal·liar els efectes d’un clima cada cop més extrem. Mentre que aquests països han demanat entre seixanta i setanta-un milers de milions d’euros en ajuts humanitaris en els darrers cinc anys, només n’han rebut entre trenta-tres i quaranta, xifra que Oxfam qualifica de “fragmentària i dolorosament inadequada”.

Oxfam afirma que els esdeveniments meteorològics cada cop més extrems estan pressionant un sistema d’ajuts humanitaris ja de per si desbordat i amb mancances significatives. A més, posen en evidència la desigualtat causada pel canvi climàtic, atès que l’1% de persones més riques del planeta produeix el doble d’emissions que la meitat més pobre de la humanitat, la qual és la més afectada pel canvi climàtic.

“L’activitat humana ha provocat un augment de la temperatura del planeta d’1,1 °C en comparació dels nivells preindustrials i ara estem patint les conseqüències d’aquest escalfament. Resulta encara més alarmant que, segons les previsions actuals, superarem el llindar de seguretat de 1,5 ° C. El cost de la destrucció climàtica seguirà augmentant i el nostre fracàs actual per reduir les emissions tindrà conseqüències catastròfiques per a la humanitat. No podem ignorar els tremends danys i pèrdues, tant econòmics com no econòmics, que això suposa: la pèrdua de vides, llars, escoles, llocs de treball, patrimoni cultural, terres, coneixements indígenes i autòctons, i biodiversitat”, assenyala Gabriela Bucher, directora executiva d’Oxfam Internacional.

“Aquest és el caos climàtic del que fa tant de temps que alertem. Molts dels països més perjudicats pel canvi climàtic ja estan afectats per altres crisis derivades del conflicte, la inflació dels preus dels aliments i els efectes econòmics de la pandèmia de COVID -19. Això està provocant un ràpid augment de les desigualtats, desplaçaments massius, gana i pobresa”, alerta Bucher.

“Les conclusions de l’informe són contundents”, va dir Madeleine Diouf Sarr, presidenta del bloc dels països menys desenvolupats a les converses sobre el clima de l’ONU. “No emetem gairebé res, però al nostre grup de països hi ha illes que s’enfonsen, esllavissades de terra enterrant cases, hospitals arrasats per esdeveniments meteorològics catastròfics. Els països rics tenen la responsabilitat històrica d’aquesta crisi, per què no haurien de contribuir a netejar el desastre?”

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com