,

Quines veus s’han sentit (i quines no) a la COP26?

“La COP26 pareix una de les COP més desiguals, blanques i segregades que s’han produït mai”.

Aquesta notícia aparegué originalment a Yes Magazine i és part de Covering Climate Now, una col·laboració periodística global per enfortir el periodisme climàtic.

“La COP26 pareix una de les COP més desiguals, blanques i segregades que s’hagin produït mai”, afirma Ayisha Siddiqa, una activista climàtica que va viatjar de la ciutat de Nova York a Glasgow per a la tan esperada 26a Conferència de les Parts, que va començar el passat. 31 d’octubre. Al llarg de 13 dies, les parts del Tractat de la Convenció de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 1992 es reuneixen per examinar les preguntes: estem en camí d’alentir els pitjors efectes de la crisi climàtica? I si no, quins canvis cal fer?

L’objectiu és que els líders es comprometin a canviar els patrons de consum de combustibles fòssils dels seus països perquè totes les persones puguin sobreviure en aquest planeta. Més de 120 líders mundials assisteixen a la COP26, amb més de 25.000 delegats de 197 països. No obstant això, queda una pregunta clau: qui tendrà el focus per parlar a la cimera i quines veus hi faltaran?

“Hi ha molta gent a la qual no se’ls va permetre o no es podia permetre el luxe d’arribar a la COP26”, diu Siddiqa, citant l’augment dels costos dels vols i les tarifes dels hotels entre molts altres exemples de burocracia. “Això significa que les veus del Sud global tornaran a quedar fora de la conversa”.

Per a ella, això és personal. Quan Siddiqa tenia 6 anys, la seva família es va traslladar als Estats Units des del Pakistan, un país que contribueix amb menys de l’1% de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle, però que es troba entre els 10 països més vulnerables al canvi climàtic. Siddiqa ara treballa com a investigadora de postgrau al Coro New York Leadership Center i com a becària de dret a Munger, Tolles & Olson LLP. Diu que va gastar la meitat del seu sou per cobrir el seu vol a Glasgow per assegurar-se que la seva veu s’escoltava.

Shantell Bingham, l’organitzador de membres de color de l’Aliança per la justícia climàtica, està d’acord: “Amb la pandèmia, l’accés desigual a la vacunació i les barreres per adquirir visats, ja sabem i anticipem que els negres, els indígenes i les persones de color del Sud global i les comunitats de justícia climàtica als EUA lluitaran per arribar a Glasgow”. La mateixa Bingham va viatjar a Glasgow des de Charlottesville, Virgínia, com a part de la delegació It Takes Roots, que porta comunitats i treballadors de primera línia a la COP26. Entre el retard d’un any de COVID de la reunió i el fet que alguns delegats assistiran a través de Zoom, Bingham diu: “Res sobre la convocatòria d’aquest any és normal”.

Els activistes assenyalen les desigualtats inherents a aquestes converses sobre el clima: que els països més rics tenen una major representació i veu mentre històricament i actualment continuen impulsant la crisi climàtica cremant combustibles fòssils que els permeten enriquir-se. Al mateix temps, els països més pobres del món pateixen la crisi climàtica primer i pitjor, tot i que han emès la menor proporció de gasos d’efecte hivernacle, però encara no poden aconseguir un seient significatiu a la taula de la COP26.

Les solucions provenen de les comunitats

“Ens hem d’assegurar que les veus de les comunitats de primera línia formen part d’aquestes converses, perquè aquestes comunitats estan tractant amb els efectes immediats del canvi climàtic en aquest moment”, diu Ozawa Bineshi Albert, codirector executiu de Climate Justice Alliance. que recentment va viatjar a la COP26 des del territori reubicat de Yuchi i Muscogee a Oklahoma (EUA), també conegut com a Tulsa. Aquestes persones i comunitats són les que viuen diàriament l’emergència del canvi climàtic i troben solucions reals, com ara l’energia neta i l’agricultura sostenible.

“Les solucions han de venir de les comunitats de primera línia”, diu Bineshi Albert, el treball de la qual durant els darrers 30 anys s’ha centrat en la justícia ambiental i els drets dels indígenes, i que parlarà en nom de les dones indígenes a la reunió d’enguany, igual que ho va fer a la COP25 celebrada a Madrid.

Malauradament, aquesta orientació a solucions no es reflecteix a les sales de la COP26. Només un terç de tots els assistents són dones. Dels líders mundials que prenen les decisions més crítiques, la majoria són homes. Només un terç dels petits estats insulars del Pacífic estan representats; només quatre líders d’aquestes illes —Fiji, Papua Nova Guinea, Tuvalu i Palau— estan presents a la cimera. També cal destacar que alguns líders mundials no es van presentar mai a la COP26, inclosos els presidents de la Xina i Rússia. I un ministre israelià a Glasgow no va poder entrar al lloc de la reunió perquè no és accessible per a cadires de rodes.

“La generació Z ja no està esperant”, diu Daphne Frias, una defensora de la discapacitat dels ‘latinx’ de West Harlem que va viatjar a la COP26 com a part de The New York Times Generation Climate. “Vosaltres parleu tot el temps, però no teniu cap acció concreta darrere de moltes d’aquestes paraules. Així que, en lloc d’això, asseu-te al darrere i deixa’ns dir-te què necessitem de tu.

Frias és una estudiant universitària de primera generació que actualment estudia medicina, té paràlisi cerebral i utilitza una cadira de rodes per deambular. “Deixa’ns dir-te les solucions que són possibles”, diu. Per començar, diu que les persones més vulnerables a les emergències climàtiques han de formar part de la conversa. “Llavors, com fem com responsabilitzem les institucions? Això és enorme.”

Els activistes també es pregunten qui paga el dany que ja ha fet la crisi climàtica. Fa dotze anys, durant la COP15 a Copenhaguen, els sectors públic i privat es van comprometre a donar suport als països en desenvolupament amb almenys 100.000 milions de dòlars anuals per ajudar a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i fer front als impactes de les emergències climàtiques per a l’any 2020. Però les estimacions fins ara diuen que el finançament real es troba entre 19.000 i 80.000 milions de dòlars anuals, molt per sota del que es necessita. Avui, la gent dels països més vulnerables està comprensiblement frustrada perquè gran part del finançament promès per donar suport als seus esforços d’adaptació i mitigació encara no ha arribat.

Contaminadors a fora, gent a dins

A més de les absències flagrants a la reunió, un altre tema clau és la presència de les indústries del petroli i el gas. El 2019, Ayisha Siddiqa va cofundar Polluters Out, una coalició climàtica liderada per joves, en resposta a les converses climàtiques de la COP25 a Madrid, on ella i altres activistes es van adonar que la indústria del petroli i el gas tenia més influència en les negociacions climàtiques internacionals.

Aquest any, les grans petrolieres no tenen un paper formal a la COP26, que Polluters Out contribueix a la seva tasca durant els dos últims anys. Per exemple, se suposava que British Petroleum havia de ser un patrocinador a la COP26, però el patrocini es va cancel·lar perquè els criteris de BP no s’alineaven amb els de l’ONU. Tot i així, les empreses de combustibles fòssils poden assistir a alguns dels esdeveniments i tenen una forta presència a la COP26. “Hem fet fora els contaminants. Fem entrar gent”, diuen els organitzadors de Polluters Out. “Tot i que és un pas en la direcció correcta, l’única solució acceptable és una revisió completa de qui té la paraula en l’elaboració de la política climàtica”.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Així, tot i que el camí per reduir les emissions serà llarg, els activistes volen que la conversa sigui almenys honesta. Assenyalen que molts líders de la COP26 estan utilitzant frases com “neutralitat climàtica” com una llacuna per eludir la responsabilitat perquè el que proposen és “comerç” o “compensació” de carboni, en lloc de reduir les emissions. Els activistes fa temps que donen l’alarma a les corporacions i als països que intenten desfer-se de l’extracció, producció i combustió de més combustibles fòssils.

“Hem de dir no a la ‘neutralitat climàtica’ i a la idea que podem sortir de la crisi climàtica a través d’un mercat d’emissions… on les corporacions i les empreses de combustibles fòssils puguin continuar amb els seus negocis com sempre”, diu Bingham, que és a Glasgow. amb una delegació de 60 líders de comunitats com Richmond, Califòrnia, on la refineria de petroli Chevron ha llençat toxines a l’aire i l’aigua, i Albuquerque, Nou Mèxic, on l’exèrcit nord-americà ha estat responsable dels vessaments de combustible per a avions.

Bingham es refereix a “l’article 6“, una de les àrees clau de l’acord de París, que preveu l’ús dels mercats de carboni. Activistes com Greta Thunberg diuen que aquests crèdits de carboni són “bla bla bla” perquè en realitat no redueixen les emissions.

“Estam exigint que els nostres líders globals es prenguin seriosament per allunyar-se de la producció de combustibles fòssils i prendre mesures més agressives per aturar les emissions de carboni mentre inverteixen en comunitats negres i indígenes de primera línia per reforçar les seves cases, granges, escoles, empreses i ciutats contra les crisis climàtiques que ja estan aquí”, afegeix Bingham, que actualment treballa com a Castanea Fellow per impulsar la justícia racial, econòmica i ambiental a tot el sistema alimentari.

Scarlett Westbrook, una activista climàtica de 17 anys del Regne Unit, va fer el seu examen per entrar a l’escola de medicina el dia abans de començar la COP26 i després va fer el viatge de 6 hores fins a Glasgow. “Hem de veure una acció climàtica concreta en forma d’un Green New Deal internacionalista que estigui modelat per aquells que estan a la primera línia de la crisi climàtica i ecològica”, diu. “Utilitzaré la meva plataforma a la COP26 sense reserves per demanar-ho i tenir en compte els líders mundials”.

L’acció climàtica post-COP26

Gran part del món s’informa de la COP26 amb l’esperança que el terreny canviï, i els líders actuaran ara per eliminar gradualment les emissions de carboni i mantenir l’augment de la temperatura mitjana global per sota dels 1,5 °C, sense ‘greenwashing’, sense fer promeses falses o continuar castigant. països de baixes emissions. En aquest punt, sembla poc probable. A Twitter, Alexandria Villaseñor, una activista per la justícia climàtica de 16 anys de la ciutat de Nova York que també és a la COP26, va preguntar: “Va fer mal? Quan els líders mundials es van reunir a la #COP26 a Glasgow, i en els seus discursos d’obertura cap d’ells va parlar de l’eliminació gradual dels combustibles fòssils?”.

Durant la propera setmana, els organitzadors sobre el terreny a Glasgow mantindran informats els seus aliats a casa mentre elaboren estratègies, planifiquen i fan nous contactes per influir en la política quan acabi la COP. Per exemple, la Coalició COP26, amb seu al Regne Unit, organitza manifestacions tant digitalment com en persona per difondre els discursos d’activistes i líders, com ara la congressista dels Estats Units Ilhan Omar, o les activistes Greta Thunberg i Vanessa Nakate.

De cara al futur, com es reagruparan els activistes i continuaran impulsant la rendició de comptes als seus països? Com mantindran els polítics i les corporacions responsables?

“Ja ens estam preparant per a la COP27 a Egipte el 2022“, diu Alejandría M. Lyons, l’organitzadora de justícia ambiental del SouthWest Organizing Project (SWOP) a Albuquerque. No obstant això, encara que les cimeres mundials resultin màgicament un èxit, elles soles no solucionaran la crisi climàtica. L’acció global dels governs ha d’anar acompanyada d’una organització de base contínua i una inversió significativa en solucions per a les comunitats de primera línia.

“Necessitem retallades dràstiques d’emissions i reparacions per adaptació, pèrdues i danys ara”, diu Mitzi Jonelle Tan, activista de la justícia climàtica de les Filipines. El 2 de novembre, Tan es va unir a altres activistes fora del centre de conferències quan va acabar la Cimera Mundial de Líders, sostenint lletres il·luminades que deien “CILMATE BETRAYAL” [“TRAICIÓ AL CLIMA”].

“Als líders mundials, les empreses de combustibles fòssils, les multinacionals i els més rics, especialment del nord global, heu causat aquesta crisi climàtica”, diu Tan. “La vostra cobdícia de beneficis ja ha causat la mort de persones a la meva comunitat i milions a tot el món, i continuarà empitjorant i afectant les vostres comunitats també si no comenceu a tractar aquesta crisi com una crisi”.

Imatge de portada cedida per Yes Magazine.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com