Com el canvi climàtic posa en risc les dones embarassades i els fetus

Per Cara Korte – traduït per l’equip de Mónverd notícies

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquesta notícia va aparèixer a CBS i és part de Covering Climate Now, una iniciativa periodística global per reforçar el periodisme climàtic.

Els líders mundials van centrar la seva atenció en el gènere a la cimera mundial sobre el clima de les Nacions Unides a Glasgow, Escòcia. A nivell mundial, les dones són més vulnerables als efectes del canvi climàtic que els homes, ja que conformen la majoria de persones en situació de pobresa i depenen més dels recursos naturals, segons el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (IPCC). Arreu del món, un subgrup de dones està especialment en risc: les dones embarassades.

A mesura que augmenten les temperatures globals i les emissions, també augmenta l’impacte del canvi climàtic en la salut pública. Més contaminants dels automòbils, les plantes de combustibles fòssils i el fum dels incendis forestals degraden la qualitat de l’aire. Això significa que les poblacions en risc, com ara les dones embarassades i els fetus en desenvolupament, tenen més probabilitats de patir malalties cardíaques, malalties respiratòries i empitjora la salut mental.

L’exacerbació de la contaminació atmosfèrica i l’exposició a la calor relacionada amb el clima augmenta significativament el risc per a la salut materna, fetal i infantil, segons una revisió de JAMA Network del 2020 que va avaluar més de 32 milions de naixements als Estats Units.

Per primera vegada als Estats Units, els investigadors van trobar proves consistents que la contaminació de l’aire i la calor afecta els resultats de l’embaràs, com ara la els fetus que neixen morts, el baix pes al néixer i les taxes de part prematur, va dir Rupa Basu, cap de la secció d’epidemiologia de l’Agència californiana de protecció ambiental i coautora de l’estudi de JAMA.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Els contaminants de l’aire microscòpics tenen la capacitat d’endinsar-se en els pulmons de la mare, va dir Basu, amenaçant la seva salut pulmonar. Els contaminants poden travessar la placenta, donant lloc a una inflamació que pot causar diabetis gestacional o preeclàmpsia. La calor extrema pot estressar la mare i desencadenar reaccions des de marejos fins a una aturada cardíaca.

La revisió també va confirmar que les mares més amenaçades són aquelles amb asma i les que formen part de minories, especialment les dones negres, en el cas dels EUA.

“L’embaràs és una prova d’estrès natural. Així que si la gent ja està estressada pel racisme ambiental, la injustícia ambiental, el seu estrès només s’agreuja durant el període ja de per sí molt fràgil de l’embaràs i el part”, va dir Kelly Davis, cap d’innovació de l’equitat de naixements del National Birth Equity Collaborative, una organització sense ànim de lucre de justícia reproductiva.

Les discussions sobre el clima nacionals i internacionals, com la cimera de les Nacions Unides, passen per alt les necessitats immediates de les comunitats marginades, va dir Davis a CBS News.

“Sovint, els [objectius] del canvi climàtic són tan nobles i totes aquestes coses són importants, però esborren les preocupacions d’emergència i mediambientals que les dones negres i les persones embarassades s’enfronten cada dia”, va dir.

Segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties, les dones negres i indígenes dels Estats Units tenen entre dues i tres vegades més probabilitats de morir per causes relacionades amb l’embaràs que les dones blanques.

Les amenaces climàtiques només agreugen aquesta crisi de salut materna preexistent als Estats Units i a la resta del món i, tanmateix, poca gent sap del perill, va dir Skye Wheeler, investigadora sènior de la Divisió de Drets de les Dones a Human Rights Watch.

Hi ha més informació pública sobre la protecció de les mascotes de la calor extrema que sobre les dones embarassades, segons la revisió més recent de Human Rights Watch de 105 pàgines web oficials de seguretat en calor, plans d’acció climàtic i iniciatives de sostenibilitat per a 18 ciutats principals dels EUA, incloses les 15 més poblades, amb un total de 32 milions de persones.

Només dos dels documents revisats, de Chicago i Filadèlfia, van abordar explícitament el perill que suposa la calor durant l’embaràs. Des que la revisió es va dur a terme l’agost de 2020, la ciutat de Nova York ha afegit el grup a una llista de poblacions vulnerables. Les preocupacions sobre els perills de la calor per a les mascotes es van trobar trenta-set vegades a les publicacions.

L’augment de les temperatures posa més estrès a la mare i al fetus. Un estudi de Harvard del 2020 va trobar un vincle entre la diabetis gestacional i la calor extrema. Aquest estiu, el Col·legi Americà d’Obstetres i Ginecòlegs va emetre una guia sobre el vincle entre les temperatures extremes i els resultats irregulars del part.

Fins i tot un huracà pot posar a les dones embarassades prou estrès addicional que el clima pot provocar taxes més altes de part prematur.

El pla Build Back Better del president dels Estats Units Joe Biden inclou una legislació per abordar el vincle entre les amenaces climàtiques i l’embaràs. La representant Lauren Underwood, demòcrata d’Illinois, ha introduït una legislació que ajudaria a educar els professionals mèdics i els pacients sobre els riscos relacionats amb el canvi climàtic per a les persones embarassades.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com