ENTREVISTA: Greta Thunberg es troba “oberta” a parlar amb Biden a la cimera climàtica de l’ONU

En la recta final cap a la COP26, l’activista sueca ha parlat sobre el pla climàtic estatunidenc, la responsabilitat dels mitjans i allò que li dona esperança.

Per Mark Hertsgaard, traduït per l’equip de Mónverd notícies

Aquesta notícia aparegué originalment al diari estatunidenc The Nation i és part de la iniciativa Climate Covering Now, una col·laboració de mitjans mundial per a enfortir el periodisme climàtic. Aquesta entrevista a Greta Thunberg for realitzada per CCNow amb els mitjans col·laboradors NBC News, Reuters i The Nation.

Greta Thunberg està “oberta” a reunir-se amb el president dels Estats Units, Joe Biden, a la conferència climàtica de les Nacions Unides de Glasgow, encara que l’activista sueca no espera molt ni del líder americà o de la cimera que es durarà des del proper 31 d’octubre fins el 12 de novembre.

En una entrevista amb la iniciativa periodística Covering Climate Now el passat dimecres, Thunberg expressà un sentiment de sorpresa davant la idea que Biden, o qualsevol líder mundial, volgués asseure’s amb ella a la COP26, però afirmà que estava oberta a la possibilitat si se li demanava. “Supòs que dependria de la situació” digué ella. “No sé per què aquesta gent voldria reunir-se amb mi, però sí”.

Fa una setmana havia parlat de la pregunta sobre si es veuria amb el president estatunidenc, Thunberg ha acusat Biden i altres líders mundials d’oferir paraules boniques però cap acció real, només “blah, blah, blah”, en un discurs a la cimera Youth4Climate, inscrita dins del moviment Fridays for Future. El clip del discurs del 28 de setembre es feu viral. A la entrevista de CCNow, realitzada per NBC News, Reuters i The Nation, es queixà que els joves activistes climàtics “no han estat presos seriosament” pels líders mundials. “Només estan diesnt ‘Us escoltam’, i ens aplaudeixen, i després continuen tal i com feien abans”.

La insinuació que Biden no només ha parlat d’una manera ferma sobre la crisi climàtica sinó que a més intenta aprovar la legislació climàtica més ambiciosa de la història dels EUA no impressiona a Thunberg. Les mesures climàtiques dels pressupostos demòcrates que actualment es troben en plenes negociacions han estat “molt diluïts pels lobbys”, afirmà, “així que no hauríem de pretendre que això fos una solució a la crisi climàtica”. El problema polític de Biden, que atès que és el president, no té control damunt dels òrgans legislatius en què el partit republicà s’ha dedicat a bloquejar la seva agenda no li interessa. Ella només jutja els resultats: “Les emissions segueixen augmentant”.

La possibilitat de reunir-se amb el president de l’altre gran emissor de gasos d’efecte hivernacle, el president xinès Xi Jimping, paregué encara més allunyat de Thunberg que veure’s amb Biden. Després d’anomenar a Xi “el líder d’una dictadura”, no negà la possibilitat. Va emfatitzar que “la democràcia és l’única solució a la crisi climàtica, així com l’única cosa que pot treure’ns d’aquesta situació és… la pressió pública massiva”.

Vesitida amb una dessuadora grisa i parlant des de la taula de la seva cuina a Estocolm, Thunberg afirmà que assistirà a la COP26 de novembre a pesar del potencial de la cimera de “xerrameca” i “greenwashing” perquè la reunió de milers de buròcrates governamentals, activistes, científics i periodistes és una oportunitat “per mostrar que ens trobam en una emergència, i intentarem mobilitzar a la gent sobre això”.

“En una emergència com la que ens trobam a dia d’avui, tothom necessita prendre la seva responsabilitat moral, com a mínim des del meu punt de vista, i ha d’emprar tot el poder que té a l’abast per tal influir i empènyer en la direcció correcta per fer un canvi”, digué. “Crec que és el que hem de fer com ésser humans”.

Per fer que la COP26 sigui un èxit, Thunberg afirmà que es necessità una extrema honestedat sobre “l’espai entre el que estam dient i el que estam fent en realitat… Això no és el que estam fent ara. Estam intentant trobar solucions concretes i petites que són simbòliques per tal de fer parèixer que estam fent qualque cosa sense confrontar el problema. Encara no estam contant les emissions quan anunciam objectius. Encara estam usant comptabilitat creativa quan parlam de retallades d’emissions. Mentre tot segueixi així, no arribarem molt enfora”.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Thunberg ha donat suport a gran quantitat de judicis que demanden compensacions a les companyies de combustibles fòssils per les seves mentides sobre el canvi climàtic fetes durant dècades i els danys i sofriment, especialment a les comunitats afectades directament. “Crec que aquestes persones [les companyies de combustibles fòssils] han de responsabilitzar-se dels danys que han causat… especialment cap a la gent les comunitats i la salut dels quals han estat devastats per les accions d’aquestes empreses”, afirmà. “Crec que això és el mínim que podem demanar”.

L’activista també criticà els mitjans internacionals, que, segons ella, han majoritàriament “fallat… a comunicar l’emergència en què ens trobam”. Thunberg afegí que “hi ha molts, molts mitjans de notícies i periodistes que intenten” fer més, i digué que els mitjans són “un de les meves majors fonts d’esperança ara mateix”. Citant el coronavirus, afirmà que “quan els mitjans decidiren tractar tractar la pandèmia com una emergència, això canvià les normes socials immediatament. Si els mitjans decidissin, amb tots els recursos que tenen, utilitzar la seva plataforma… podrien arribar a un nombre incomptable de persones amb molt poc temps, i això tendria grans conseqüències, conseqüències positives”.

El missatge central de Thunberg ha estat consistent des del primer moment que emergí a l’escenari mundial amb una gran denúncia de les elits mundials al World Economic Forum de Davos el gener de 2019: “Escoltau a la ciència i feis allò que sigui necessari; la ciència afirma que la nostra casa planetària està literalment incendiada, i els líders mundials i tothom hauria d’actuar en conseqüència”.

El fet que els líder mundials, segons la seva opinió, no estan fent el que ella i milions d’activistes estan demandant no ha fet considerar a ella i a altres líders del moviment altres estratègies i tàctiques, com a mínim no encara. “Ara mateix, només estam repetint el mateix missatge, com un disc romput”, afirmà. “I ara estam sortint als carrers perquè necessitam repetir el mateix missatge… fins que la gent ho entengui. Supòs que aquesta és l’única opció que tenim. Si trobam altres maneres de fer-ho en el futur que funcionin millor, potser canviarem”.

Thunberg emfatitzà que veu “molts, molts de punts brillants” en l’emergència climàtica, citant els milions de persones d’arreu del món que estan prenent accions. “Quan estic prenent acció, no sent que sigui inútil i que els fets no tenguin solució, perquè després pens que estic fent tot allò que puc”, afirmà. “I així em dona molta esperança, especialment veure tota l’altra gent arreu del món, els activistes que estan prenent acció i que estan lluitant pel seu present i el seu futur”.

Demanada sobre com es veu a ella i la humanitat d’aquí a deu anys, Greta Thunberg rigué i digué “No en tenc ni idea. Crec que mentre estic fent tot el que pugui, mentre que fagem tot el que puguem, podem viure el moment i intentar canviar el futur mentre encara podem, envers d’intentar predir el futur.

•••

Mark Hertsgaard és el director executiu i cofundador de Covering Climate Now i és el corresponsal climàtic del diari The Nation.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com