A l’Índia, les arbredes sagrades ajuden a reviure un ecosistema quasi extint

Els botànics i els administradors comunitaris d’Auroville, Tamil Nadu, estan utilitzant fragments dispersos de bosc natiu com a model per reviure els ecosistemes tropicals secs de bosc perenne de la costa de l’Índia.

Article de Mahima Jain, traduït per la Redacció de Mónverd notícies.

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a Hakai Magazine i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Quan Sathyamurthy N. era jove, la seva família i els seus companys del poble d’Edayanchavadi, Tamil Nadu, Índia, s’embarcaven unes quantes vegades a l’any en un viatge de 15 quilòmetres a un bosc sagrat de Keezhputhupattu.

La nostàlgia s’apodera del Sathyamurthy, de 43 anys, mentre recorda aquells viatges: menjar embolicat amb draps i fulles, gent gran muntada en carros de bous i nens emocionats a peu que es dirigeixen cap a l’est en la foscor abans de l’alba. Els pelegrins, suant per la calor i la humitat del matí, esperaven amb il·lusió la fresca ombra del bosc al final del seu viatge. Allà, els arbres amuntegats feien que el sol amb prou feines toqués el sòl de terracota. Aquests boscos sagrats tenen una importància religiosa per a alguns grups hindús i inclouen temples dedicats a les divinitats del clan venerats com a protectors dels llinatges familiars. Aquest bosc, a només un quilòmetre de la badia de Bengala, és la llar de Lord Manjaneeswarar Ayyanar, la deïtat del clan de Sathyamurthy.

Avui, els pelegrinatges a peu de dies de durada són només un record per a Sathyamurthy. Les coses també han canviat al bosc. El bosc sagrat de nou hectàrees té una tanca de filferro de pues al seu voltant, una carretera asfaltada que permet que la gent pugui conduir fins a la porta del temple i un lavabo públic. Però algunes parts del bosc han sobreviscut a aquestes transformacions i conserven un ecosistema rar a la costa que s’urbanitza ràpidament. Sathyamurthy fa una pregària ràpida al temple, després em condueix a un dens matoll de fusta de ferro, banús i fusta d’eix. Lianes i ceps reptants omplen els espais entre els troncs gruixuts i les branques retorçades; és difícil saber on acaba una planta i on comença una altra. És com si el bosc sagrat s’estigués tancant files, però els devots persistents s’infiltren al bosc a la recerca de petits santuaris o plantes medicinals. Cants ocasionals, xerrada i el tintinr de les campanes de llautó s’intercalen amb les crides de les mynas.

Quan Sathyamurthy era noi, ell i els seus companys del poble van anomenar l’arbreda kovil kaadugal (bosc del temple), però després de començar a treballar als jardins botànics d’Auroville, un arborètum de Tamil Nadu, el 2007, va saber que aquest bosc formava part d’un ecosistema amenaçat anomenat bosc tropical sec de fulla perenne.

Els boscos sagrats sovint inclouen santuaris o temples, com aquest temple de Lord Ayyanar a Pudukkottai, Tamil Nadu, Índia. Foto de Dinodia Photos/Alamy Stock Photo

Aquest tipus de bosc es troba entre 30 i 50 quilòmetres de la costa de Coromandel i pot suportar els estius llargs, humits i calorosos (de vegades fins a 40 ºC) i el diluvi de fins a dos metres de pluja durant els monsons.

Aquests boscos antigament cobrien entre 400 i 500 quilòmetres de la costa de Coromandel. Però a mesura que els antics regnes mariners tàmils i telugus, els colonitzadors europeus i els indis actuals van construir ciutats i ports al llarg de la costa, els boscos van desaparèixer. Avui, la major part d’aquest cinturó s’ha substituït pel desenvolupament al voltant de la carretera de la costa est d’aproximadament 700 quilòmetres de llarg que va des de la capital de Tamil Nadu, Chennai, fins a Ramanathapuram i més enllà. També acull gairebé 34 milions de persones.

Si bé els estudis dels anys seixanta i vuitanta van trobar que aquest tipus de bosc autòcton estava en declivi, algunes extensions queden en uns 75 boscos sagrats prop de pobles costaners i podrien ser la clau per restaurar l’equilibri ecològic d’un ecosistema en desaparició.

El botànic Paul Blanchflower, director dels Jardins Botànics d’Auroville, i el forestal Glenn Baldwin, coordinador del projecte de l’Auroville Forest Group, són dos defensors vocals dels boscos tropicals secs de fulla perenne. Per primera vegada van sentir parlar d’aquests boscos mentre treballaven i vivien a Auroville, un municipi experimental iniciat el 1968 pel guru espiritual Mirra Alfassa i anomenat així per Sri Aurobindo.

Quan el govern de Tamil Nadu va concedir la terra per a Auroville, es tractava d’un altiplà àrid de 50 metres d’altura amb gorges profundes. Durant els monsons, el sòl erosionat sagnaria a la badia de Bengala. La primera tasca per als nous habitants —5.000 persones de 124 països— va ser fer habitable el paisatge marcià. Durant dècades, un grup variat de forestals, ecologistes i conservacionistes va treballar en projectes de forestació, restauració de sòls i conservació d’aigua a Auroville. Per restaurar el bosc, van plantar diverses espècies estrangeres resistents a la sequera, com ara l’acàcia d’Austràlia i la fusta de ferro del Brasil.

Mentre els arbres s’apoderaven, els residents d’Auroville, inclosos Blanchflower i Baldwin, van sentir curiositat per com devia ser el bosc autòcton que una vegada va florir al lloc. Així, a partir de fa 25 anys, els dos homes i un bon grapat d’altres van començar a explorar boscos sagrats, com el de Keezhputhupattu, a només 15 quilòmetres d’Auroville. Amb l’ajuda dels locals i armats amb una guia de camp de la flora regional, van recórrer la costa i van identificar 85  boscos tropicals secs de fulla perenne en arbredes sagrades, reserves forestals protegides pel govern i cementiris. El fet que n’hagin trobat és remarcable. Segons el treball que han fet fins ara, Baldwin diu que només queda al voltant del 0,05 per cent d’aquest tipus de bosc original. Molts han argumentat que no queda cap bosc tropical sec de fulla perenne, diu, “però estam d’acord en no estar d’acord”.

Els arbres plantats als primers dies d’Auroville eren en gran part inadequats per a la costa tropical propensa als ciclons i tendien a trencar-se com branques durant els forts vents, molt a diferència dels arbres robusts i els boscos densos dels boscos sagrats.

Glenn Baldwin, coordinador del projecte de l’Auroville Forest Group, i Jaap Den Hollander, resident a Auroville, Índia, examinen un bosc tropical sec de fulla perenne intacte en un bosc sagrat al districte de Villupuram, Tamil Nadu. Foto cortesia dels jardins botànics d’Auroville

El bosc autòcton ofereix refugi a les abelles i altres pol·linitzadors durant tot l’any, ja que les seves innumerables espècies de plantes floreixen en diferents estacions, diu Blanchflower. També són un refugi per a la fauna com ara bulbuls de bigotis vermells, mynas, xacals daurats i civets de l’Índia.

El que Blanchflower i Baldwin van aprendre sobre els boscos tropicals secs de fulla perenne es va convertir en un pla per als programes de reforestació a Auroville. Van cartografiar els llocs de bosc perenne sec tropical que havien localitzat i van documentar la seva biodiversitat, després van recollir llavors i van començar vivers amb l’objectiu de restaurar el bosc d’Auroville. L’any 2000, al voltant de 45 boscos gestionats per membres de la comunitat a Auroville estaven propagant prop de 200 espècies tropicals de bosc perenne sec en els seus vivers.

Arbre a arbre, la composició del bosc d’Auroville va començar a canviar, sobretot després que els ciclons destruïssin les espècies estranyes més antigues, obrint espai per als arbres autòctons. El 2015-2016, per exemple, cinc anys després que un gran cicló enderroqués el dosser del bosc, els residents d’Auroville van plantar 15.000 plançons, dels quals el 90% eren espècies autòctones.

Avui dia, els vivers comunitaris subministren al voltant de 50.000 plançons a l’any per a projectes de plantació d’arbres a Auroville, i petits “grups forestals” de residents locals planten espècies autòctones a les gairebé 500 hectàrees d’espai verd que inclou boscos de propietat comunitària i gestionats col·lectivament. Els grups han plantat més de mig milió de plançons de fulla perenne de més de 200 espècies.

Sathyamurthy N., dels jardins botànics d’Auroville, en un bosc sagrat de Keezhputhupattu, Tamil Nadu. Foto de Mahima Jain

Ancolie Stoll s’encarrega d’un d’aquests espais anomenat Nilatangam, un projecte de forestació de 7,5 hectàrees iniciat pels seus pares europeus quan es va crear Auroville.

Nilatangam té arbres alts de diferents parts del món, però poques varietats autòctones. No és dens i complex com els boscos dels boscos sagrats. En canvi, els arbres estan ben espaiats, com els cultius a les terres de cultiu, amb camins per caminar i molt espai perquè les plantes puguin tornar a sembrar de manera natural.

Stoll treballa amb Blanchflower i Baldwin al jardí botànic i diu que, a Nilatangam, recentment ha plantat més espècies autòctones pertanyents al tipus tropical sec perenne. Entre la copa d’arbres no autòctons de l’època dels seus pares, assenyala els pedaços on ha plantat aquest tipus de plançons.

Amb el temps, plantarà encara més, quan hi hagi noves espècies disponibles, explica. El procés és lent, però espera crear un bosc tropical sec de fulla perenne en uns quants anys.

Els arbres tropicals secs de fulla perenne dominen les 20 hectàrees de Pitchandikulam Forest and Bioresource Center i els jardins botànics d’Auroville de mida similar. Baldwin, Blanchflower i el seu equip de jardí botànic estan treballant per mapejar l’extensió i la varietat d’espècies autòctones a Auroville.

Auroville és una comunitat planificada que es va fundar el 1968 amb la visió de ser “una ciutat universal on els homes i les dones de tots els països puguin viure en pau i harmonia progressiva”. El Matrimandir d’or, l’”ànima d’Auroville”, es troba al centre de la comunitat. Foto de Vikram Ramakrishnan/Shutterstock

L’educació és un objectiu clau dels jardins botànics, i aquí és on Sathyamurthy té un paper important. Durant les sortides de camp als boscos d’Auroville i als boscos sagrats, ensenya als estudiants la importància ecològica i el patrimoni cultural dels boscos.

Tinc una idea del que podrien experimentar els estudiants quan Sathyamurthy em guia per Keezhputhupattu just després de les abundants pluges dels monsons de novembre de 2021. L’olor de la terra humida es barreja amb les barres d’encens i les garlandes de gessamí mentre passem per santuaris i venedors de flors. Dins del bosc, caminem a través d’un sòl vermell com una massa fins al turmell, amb arbres corpulents de dos o tres pisos al nostre voltant. Sathyamurthy continua impertorbable, deixant enrere empremtes de les seves sandàlies de goma.

De tant en tant s’atura per explicar-me en tàmil, amb una mica d’anglès, sobre els usos medicinals o culturals d’algunes de les plantes. Comparteix els seus noms científics i els equivalents tàmils en ràpida successió. Un arbre de fusta de ferro, anomenat kaasan en tàmil, té un valor medicinal particular. Les dones trituren les fulles amb arròs i consumeixen la barreja com a reforç de la immunitat per a la recuperació postpart, diu. El banús tropical, anomenat karungaali, s’utilitza per fabricar instruments musicals i agrícoles. Les seves tan buscades branques es pengen a les portes per allunyar les energies malignes. Ens aturem sovint; sembla que Sathyamurthy té una història per a cada planta i espera que el seu entusiasme inspiri els estudiants que porta al bosc.

Sathyamurthy creu que els estudiants donaran una oportunitat als boscos sagrats als seus pobles. Creu que aquestes visites ajuden a establir una relació entre els arbres i els alumnes. Els alumnes surten de les sortides amb llavors, plançons i consells sobre com plantar arbres autòctons en terres comuns dels seus propis pobles.

Educar la propera generació sobre el valor d’aquests boscos podria ser la clau per a la seva longevitat, ja que, malgrat els seus temples i la importància per als grups religiosos, els boscos sagrats no estan estalviats de les amenaces d’urbanització, inclosa l’extracció per a usos biomèdics i culturals.

L’arbust Dimorphocalyx glabellus és originari del tipus de bosc perenne sec tropical. És una planta medicinal catalogada pels botànics del Jardí Botànic d’Auroville. Foto cortesia de Mahima Jain

Keezhputhupattu, per exemple, rep centenars de milers de devots cada any, i als vilatans els costa controlar les interaccions dels forasters amb el bosc. Turistes i pastors també ingressen.

A l’exterior de l’arbreda, Sathyamurthy veu tres homes joves tirant d’un arbre. Aconsegueixen fer-se amb una gran branca. Després d’un llarg estira-i-arronsa, arrenquen una extremitat de l’arbre. Les fulles cauen amb un soroll fort i esgotat. Els homes arrosseguen alegrement el seu botí, presumiblement per utilitzar-los amb finalitats medicinals o culturals.

Sathyamurthy sacseja el cap en senyal de desaprovació i diu que hi ha una necessitat urgent d’abordar l’amenaça als boscos. Més tard, em diu que la pèrdua dels boscos sagrats sembla un atac a la forma de vida de la seva comunitat.

És per això que la recollida de llavors, els vivers, la plantació d’arbres i la conscienciació sobre els boscos tropicals secs de fulla perenne són essencials. Si tot s’extreu, no hi ha cap possibilitat que el bosc es regeneri i “construeixi el saldo bancari”, assenyala Blanchflower. Recrear el bosc natural “retorna l’energia al banc”.

Imatge de portada: A tota l’Índia, els boscos sagrats són fragments de boscos de diferents mides que solen ser supervisats per les comunitats locals. Avui dia, alguns fragments intactes d’aquests boscos són punts calents de biodiversitat. Foto de Dinodia Photos/Alamy Stock Photo

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com