El govern britànic torna a legalitzar el ‘fracking’

El nou govern britànic, amb la conservadora Liz Truss al capdavant, ha confirmat que abolirà la prohibició a l’ús del ‘fracking’ a Anglaterra defensant que ajudarà a pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna i millorarà la seguretat energètica del país. La resta de territoris de la Unió (Escòcia, Gales i Irlanda del Nord) no es veuen afectat per la mesura degut a la seva autonomia de govern.

La prohibició havia entrat en vigor el 2019 sota el govern de Boris Johnson (del mateix partit Conservador) atesos els compromisos climàtics i una sèrie de tremolors detectats prop dels únics pous de ‘fracking’ al nord-oest d’Anglaterra. La polèmica per aquesta tècnica, emperò, ve d’enrere, degut al seu gran impacte mediambiental. Altres països —entre ells Espanya— també han prohibit la tècnica

El Regne Unit necessita “explorar totes les avingudes disponibles mitjançant la producció solar, eòlica, petroliera i gasística; per tant és correcte haver eliminat la pausa per obtenir totes les fonts de gas disponibles”, afirmà el Secretari d’Empreses i Energia, Jaco Rees-Mogg.

El mateix govern també ha afirmat que augmentarà el nombre de llicències per a l’extracció de petroli i gas del Mar del Nord, moviment que ha provocat gran oposició dels grups mediambientals.

Tot i aquesta mesura, s’espera que el ‘fracking’ no torni a estar operatiu al curt termini, atès que les empreses hauran d’aconseguir els permisos necessaris. El Departament d’Empresa, Energia i Estratègia Industrial afirmà que es considerarà utilitzar-lo “on hi hagi suport local”.

La tècnica del ‘fracking’ consisteix a introduir aigua a alta pressió en el subsol per extreure petroli i gas incrustat a la roca. Els grups mediambientals fa anys que s’oposen a la tècnica, ja que contamina les aigües subterrànies i té un impacte significatiu sobre el canvi climàtic. A més, els crítics defensen la seva baixa eficiència i el fet que no ajudarà a reduir el preu de l’electricitat, a més de la manca de suport entre la població propera a les perforacions.

Aquesta mesura ha comptat amb la oposició de bona part de la Cambra dels Comuns —fins i tot de part dels conservadors. La oposició ha acusat el partit Conservador de incomplir el seu manifest, en el qual afirmaren que no legalitzarien el mètode fins que hi hagués evidència científica de la seva seguretat.

L’obertura de noves zones del Mar del Nord suposarà donar cent noves llicències d’extracció. Aquest moviment ha estat criticat per Amics de la Terra Escòcia, que ha afirmat que el govern britànic està “negant la realitat de l’emergència climàtica”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com