Les petrolieres no inverteixen el que havien promès en projectes verds

Les principals companyies petrolieres i gasístiques dediquen milions a mostrar al món el seu compromís amb un futur verd. Emperò, sols dediquen un 12% de la seva inversió a projectes verds.

Un ample estudi sobre els anuncis de cinc grans corporacions petrolieres (Shell, Chevron, ExxonMobil, BP i Total Energies) realitzat pel ‘think-tank’ InfluenceMap, que es dedica a la investigació de les finances climàtiques, va determinar que el 60% dels comunicats produïts per aquestes companyies es dedicaven a mostrar als consumidors les seves accions proactives contra el canvi climàtic, mentre que en un 23% promovien l’ús del petroli i el gas. Però quan es revisen els seus projectes, només un 12% de les inversions es dediques a projectes de “baixes emissions”, entre els quals també trobam projectes que empren gas natural, el qual és un recurs fòssil i contaminant.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


En total, les cinc grans corporacions dediquen en torn a 750 milions a l’any en campanyes per millorar la seva imatge ecològica.

Els investigadors varen analitzar un total de 3421 comunicats de les empreses fets durant el 2021: articles i posts a blogs de les pàgines corporatives, comunicats de premsa, informes, discursos i els comptes a xarxes socials de les corporacions i dels seus CEO. Els investigadors no varen analitzar anuncis atès que no varen poder aconseguir tots els anuncis realitzats per cap de les companyies.

La investigació va concloure que un 60% del contingut publicitari tenia, com a mínim, una proclama verda, sobretot lligades a la transició en el “mix energètic”. Però la realitat dista dels fets: totes les companyies a excepció de BP —que mantindrà els mateixos nivells de producció el 2026— esperen augmentar la seva producció de combustibles fòssils.

“Essencialment, hem trobat que el gran petroli està gastant milions de dòlars en aquest RP verd, i és una campanya realment sistemàtica per presentar-se com a favorables al clima”, va dir Faye Holder, directora del programa d’InfluenceMap. “Però al mateix temps, segueixen pressionant per bloquejar els combustibles fòssils i invertir en un futur energètic realment insostenible amb alts nivells de petroli i gas i una despesa molt baixa en activitats baixes en carboni”.

“Cap de les pàgines ‘Sobre nosaltres’ dels llocs web de les empreses les descriu com a companyies de petroli i gas”, va dir Holder. “El millor exemple, al meu parer, va ser BP: a la seva pàgina ‘Qui som’, només esmenten la paraula “petroli” dues vegades. I és al final de la pàgina, sota una secció anomenada ‘La nostra història’, on descriuen com sempre han estat una empresa energètica en transició, des del carbó al petroli fins al gas fins a aquest futur baix en carboni.

“Així que està molt clar que volen dissociar-se del petroli i el gas i adherir-se a aquesta agenda climàtica”.

Shell dedica el 70% de les seves comunicacions a mostrar les seves activitats sostenibles, mentre que tan sols inverteix un 10% en projectes de baixes emissions (alguns projectes gasístics inclosos); ExxonMobil també va mostrar la seva sostenibilitat en el 70% de les comunicacions, mentre que només invertí el 8%. La companyia que més inverteix en projectes de baixes emissions és TotalEnergies, amb un 25%, mentre que dedica el 62% de les seves comunicacions a mostrar-los.

Shell ha negat els resultats de la investigació, atès que segons la companyia, InfluenceMap no ha tengut en compte les seves iniciatives baixes en emissions de la seva divisió de màrqueting, principalment dedicats a la creació de punts de càrrega per a EVs (Vehicles Elèctrics) i la investigació en biocombustibles. La companyia va afirmar que més d’un 35% de la seva inversió estaria dedicada als projectes de baixes emissions el 2022, a més dels “productes no-energètics”.

“Ja estem invertint milers de milions de dòlars en energia amb baixes emissions de carboni”, va dir un portaveu al diari britànic The Guardian. “Per ajudar a alterar la combinació d’energia que ven Shell, hem de fer créixer aquests nous negocis ràpidament. Això vol dir que els nostres clients sàpiguen a través de la publicitat o les xarxes socials quines solucions de baixes emissions de carboni oferim o estem desenvolupant, perquè puguin canviar quan sigui el moment adequat.

“El món encara necessitarà petroli i gas durant molts anys. La inversió en ells garantirà que puguem subministrar l’energia de la qual encara haurà de confiar la gent, mentre que les alternatives baixes en carboni s’amplien”.

Un portaveu de TotalEnergies va dir a The Guardian: “La nostra política d’anuncis públics reflecteix la transformació de TotalEnergies en una empresa multienergètica.

“Com a prova d’això, l’informe InfluenceMap publica una previsió que classifica TotalEnergies com a líder entre les grans majors en termes de capacitats basades en actius renovables”.

Un portaveu d’ExxonMobil va dir: “ExxonMobil continua mitigant les emissions de les seves operacions i va aconseguir els seus plans de reducció d’emissions per al 2025 quatre anys abans del previst.

“Aquest progrés dona suport als plans de reducció d’emissions més agressius de la companyia per al 2030 i la seva ambició d’aconseguir les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle d’abast 1 i 2 dels actius operats el 2050. ExxonMobil està invertint més de 15.000 milions de dòlars d’aquí al 2027 en iniciatives de menors emissions. i preveiem que la inversió es triplicarà el 2025”.

Chevron i BP no van respondre a les sol·licituds de comentaris al diari britànic.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com