Austràlia es compromet a la neutralitat climàtica al 2050

El Parlament australià, dominat pel partit laborista, ha aprovat una nova llei climàtica per reduir les emissions del país en un 43% de cara al 2030 i per assolir la neutralitat climàtica el 2050.

Austràlia és un dels majors emissions de gasos d’efecte hivernacle per càpita atesa la seva important indústria minera i gasística. Amb aquesta llei, el país oceànic s’acosta a la resta de països occidentals en els esforços per reduir els efectes del canvi climàtic. Emperò, grups ecologistes han criticat que la llei manca els plans necessaris per assolir aquesta fita.

La llei, tot i que suposa una victòria per a la lluita climàtica, no ha causat furor entre les entitats, que demanaven uns compromisos majors al laborista Albanese. Un dels punts més importants que no s’ha assolit és la prohibició de noves prospeccions de combustibles fòssils al país.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


El primer ministre ha qualificat la llei de victòria, després d’una dècada de govern conservador en el qual moltes polítiques climàtiques foren eliminades. L’aprovació d’aquesta llei ha estat el moviment més significatiu del govern des de la seva arribada al poder el passat més de maig. La llei  es va aprovar al Senat amb 37 vots a favor i 30 en contra, sumant al partit verd i senadors independents.

El ministre de canvi climàtic, Chris Bowen, va afirmar que “avui és un bon dia per al nostre parlament i el nostre país, i en necessitarem molts més d’aquests”, va publicar el diari britànic The Guardian.

La llei suposa un canvi en la política australiana després de deu anys en què la seva manca d’acció ha estat criticada pels seus aliats. Ara, encara queden forces al Parlament que demanen accions majors. Molts de candidats independents han donat suport a augmentar l’objectiu de reducció d’emissions del 2030 a, com a mínim, el 50% —la UE va aprovar el 55%—, mentre que el partit verd ha qualificat la llei de “petita passa” per combatre crisi climàtica. El partit també defensava la prohibició de nous projectes fòssils al país.

Aquesta reducció suposaria que les emissions per càpita australianes baixessin de les 24 tones per persona a 14 tones xifra encara molt alta. En comparació, les emissions per càpita espanyoles se situen en les 5,52 tones.

Austràlia ha estat el país desenvolupat que més ha patit les conseqüències del canvi climàtic, amb greus sequeres, incendis de rècord, inundacions històriques i sis grans blanquejaments de la Gran Barrera de Corall. El darrer informe de l’IPCC no dona esperances al país en aquest sentit si no es redueixen les emissions.

Investigacions recents també han quantificat l’impacte econòmic d’aquests esdeveniments. Els desastres naturals han costat, de mitjana, 1485 dòlars australians (entorn a 1000€) per llar durant el darrer any, sobretot a causa de les greus inundacions que es produïren a l’est del país entre febrer i març. El mateix informe avisa que aquesta xifra seguirà augmentant a mesura que els efectes del canvi climàtic s’intensifiquin.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com