Països europeus abandonen el Tractat de la Carta d’Energia

Tot va començar el passat 12 d’octubre. En una exclusiva de POLITICO, Teresa Ribera, Vicepresidenta de Transició Ecològica, va afirmar que Espanya abandonaria el Tractat de la Carta d’Energia. En tan sols dues setmanes, Països Baixos i França se l’han unit, mentre que el parlament polonès hi ha votat en contra. Altres països com Itàlia ja l’havien abandonat.

El Tractat de la Carta d’Energia sempre ha estat polèmic. Signat el 1994, tenia com a principal intenció protegir les inversions estrangeres en els estats postsoviètics, però a dia d’avui s’havia convertit en una arma contra les polítiques climàtiques. Amb aquest tractat, les companyies de combustibles fòssils podien demanar indemnitzacions milionàries als estats per polítiques com la prohibició de l’ús del carbó o del fracking pel seu impacte econòmic sobre aquestes empreses. Aquest fet provoca que molts països s’ho pensin dues vegades abans d’implementar una nova política climàtica.

Les veus crítiques amb el tractat ja van estimar que els estats haurien de pagar més d’un bilió d’euros en indemnitzacions.

La Comissió Europea ha afirmat que vol “modernitzar” el tractat per eliminar les indemnitzacions a les petrolieres. Aquest fet es tractarà en una cimera a Mongòlia durant aquest mes de novembre.

Ara, els països començaran un procés que no sembla senzill. El tractat afirma que qualsevol país que l’abandoni estarà subjecte a la seva jurisdicció durant vint anys més, durant els quals les corporacions podran seguir demanant indemnitzacions. Teresa Ribera, demanada sobre aquest fet per POLITICO, no va contestar, mentre que els experts creuen que es podrien reduir mitjançant negociacions.

La darrera gran indemnització la va rebre la petroliera britànica Rockhopper: un total de quasi 250 milions d’euros en compensació per la prohibició de l’extracció de petroli en aigües italianes.

Imatge de portada: ©Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com