És “ara o mai”: l’IPCC afirma que l’acció ha de ser urgent per evitar el desastre climàtic

El món encara es pot lliurar dels pitjors efectes de la crisi climàtica, però l’acció per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle ha de ser ràpida. Els científics de l’IPCC —el Grup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic— han conclòs així el cicle de tres informes que s’han desenvolupat durant sis anys.

Les emissions d’efecte hivernacle han d’arribar al seu màxim el 2025 i s’han de reduir fins a quasi la meitat segons l’IPCC per tal d’intentar limitar l’escalfament als 1,5 ºC per damunt dels nivells preindustrials.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


El cost final d’aquestes accions serà mínim, afirma l’informe, que indica que només serà un petit percentatge del PIB mundial. Tot i això, aquestes accions requeriran de grans esforços per part dels governs, les empreses i els ciutadans mundials, especialment aquells que produeixen la major quantitat d’emissions.

Els científics afirmen que, si no es prenen mesures urgents per accelerar la transició ecològica ens espera un escalfament que superarà els 3 ºC, molt per damunt de la fita dels 1,5 ºC, punt en què els efectes del canvi climàtic començaran a augmentar de manera exponencial.

Jim Skea, vicepresident del grup de treball al darrere de l’informe i professor a l’Imperial College London digué: “És ara o nau si volem limitar l’escalfament global als 1,5 ºC. Sense reduccions immediates i profundes de les emissions en tots els sectors serà impossible”.

L’informe publicat el passat dilluns fou el tercer i darrer del darrer informe de l’IPCC, del qual es publicarà una versió que els aglutini a tots properament. El fet que aquests informes tardin tant a fer-se suposa que potser aquest sigui el darrer informe que tinguem abans de sobrepassar els 1,5 ºC i iniciar creuar així el punt de no retorn.

Encara que l’informe considera que és “quasi inevitable” que les temperatures sobrepassin els 1,5 ºC, l’IPCC assegura que podria ser possible reduir-la per davall del nivell crític abans que acabi aquest segle. Emperò, realitzar-ho necessitaria de tecnologies per absorbir diòxid de carboni de l’atmosfera, les quals mai han arribat a funcionar amb èxit a dia d’avui i compten amb molts detractors pel fet que no són una alternativa a la reducció d’emissions.

El Secretari General de les Nacions Unides, António Guterres, afirmà que alguns governs i empreses estan “mentint” quan afirmen que estan en bon camí per assolir els 1,5 ºC d’escalfament. En un comunicat afirmà que “alguns governs i líders empresarials estan dient una cosa, però n’estan fent una altra. Dit de manera senzilla, estan mentint. I els resultats seran catastròfics”.

La crisi energètica provocada per la invasió russa d’Ucraïna han fet que alguns països hagin modificat els seus plans energètics. La Unió Europea, els EUA i països com el Regne Unit estan considerant augmentar l’extracció de combustibles fòssils. L’informe de l’IPCC ha deixat clar que augmentar l’extracció d’aquests combustibles provocarà que l’objectiu dels 1,5 ºC sigui inabastable.

Guterres afirmà: “La inflació està creixent i la guerra d’Ucraïna està provocant que els preus de l’energia i dels aliments augmentin amb forçà. Però incrementar la producció de combustibles fòssils només empitjorarà la situació”.

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Energètica i Repte Demogràfic ha afirmat que “la nova publicació de l’IPCC ens alerta que les emissions de gasos d’efecte hivernacle han continuat creixent durant la darrera dècada, tendència la qual hem de revertir amb urgència per assolir els objectius de París”.

Mentre, John Kerry, cap de l’estratègia climàtica del govern estatunidenc, afirmà que l’informe és un “punt definitori per al nostre planeta” i afirmà que els governs han d’actuar amb major rapidesa. “Aquest informe ens mostra que actualment no estam actuant amb suficient força per evitar les pitjors conseqüències del canvi climàtic i mobilitzar l’acció global necessària. Però també l’informe ens mostra que tenim les eines necessàries per aconseguir els nostres objectius, reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle a la meitat el 2030 i assolir la neutralitat d’emissions el 2050, i així assegurar un planeta més saludable i net”.

L’informe de l’IPCC conclou que:

  • El carbó s’ha d’eliminar del sistema energètic per evitar superar els 1,5 ºC i les infraestructures planificades per a la seva construcció provocaran que el món superi els 1,5 ºC.
  • Crear boscos i preservar els sòls és necessari, però sembrar arbres no és una alternativa a reduir les emissions.
  • Les emissions de metà s’han de reduir un terç.
  • Les inversions en la transició energètica s’han de sextuplicar.
  • Tots els sectors de l’economia han de canviar de manera ràpida i profunda i seran necessàries noves tecnologies com l’hidrogen i les CCS (emmagatzematge i captura de carboni, en les seves sigles en anglès).

Els països en vies de desenvolupament afirmen que els manquen els recursos per dur a terme la transició energètica i demanen el suport dels països rics (els quals històricament han tengut un major nombre d’emissions i se n’han pogut beneficiar en major mesura).

La publicació de l’informe es va retardar durant unes hores mentre els científics i els governs es barallaven per redactar el resum de l’informe —que en la pràctica és el que és emprat per periodistes i polítics en la seva presa de decisions. És l’informe complet que és realitzat pels científics sense intervenció directa dels polítics.

Aquest informe ve com a continuació dels dos anteriors. El primer, publicat el passat mes d’agost, tractava l’evidència climàtica, mentre que el segon tractava la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com