L’IPCC publica l’informe més fosc sobre els impactes del canvi climàtic

La crisi climàtica s’està accelerant, els seus impactes seran més greus i es produiran més aviat i només hi ha una petita possibilitat d’evitar els danys més greus i irreversibles del canvi climàtic. Així ho recull el sisè informe del segon grup de treball de l’IPCC, òrgan més important en matèria climàtica.

“Aquest informe és un avís terrible sobre les conseqüències de la inacció”, va dir Hoesung Lee, president de l’IPCC. “Mostra que el canvi climàtic és una amenaça greu i creixent per al nostre benestar i un planeta sa. Les nostres accions d’avui donaran forma a com les persones s’adapten i la natura respon als riscos climàtics creixents”.

L’augment de les onades de calor, les sequeres i les inundacions ja superen els llindars de tolerància de plantes i animals, provocant mortalitats massives en espècies com ara arbres i coralls. Els esdeveniments de clima extrems cada cop se solapen més i provoquen impactes en cascada que són cada cop més difícils de gestionar. Han exposat milions de persones a una inseguretat alimentària i hídrica aguda, especialment a Àfrica, Àsia, Amèrica Central i del Sud, a les illes petites i a l’Àrtic. L’informe reconeix que prop de la meitat de la població mundial es troba en una situació “alta vulnerabilitat” als efectes del canvi climàtic, especialment aquells més desafavorits i que menys contribueixen al canvi climàtic.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Per evitar una pèrdua creixent de vides, biodiversitat i infraestructures, cal una acció ambiciosa i accelerada per adaptar-se al canvi climàtic, alhora que reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle de manera ràpida i profunda. Fins ara, el progrés en l’adaptació és desigual i hi ha cada cop més bretxes entre les accions preses i el que cal per fer front als riscos creixents, segons el nou informe.

“L’evidència científica és inequívoca: el canvi climàtic és una amenaça per al benestar humà i la salut del planeta”, va dir Hans-Otto Pörtner, copresident del grup de treball 2 de l’IPCC. “Qualsevol retard addicional en l’acció global concertada perdrà una finestra breu i que es tancarà ràpidament per assegurar un futur viable”.

L’informe recalca l’evidència que durant els darrers anys científics i activistes han posat en el punt de mira: no sobrepassar els 1,5 ºC d’escalfament per damunt dels nivells preindustrials (ens trobam als 1,2 ºC). Superar aquest llindar podria provocar impactes “irreversibles” que augmentarien de manera exponencial. Aquests impactes provocarien la desaparició de glaciars i bona part del gel dels pols, uns incendis forestals cada cop majors, la mort de gran quantitat de plantes i arbres, esdeveniments que provocarien que encara més gasos d’efecte hivernacle entrin dins de l’atmosfera i amplifiquin els efectes del canvi climàtic antropogènic.

El secretari general de les Nacions Unides, organisme del qual depèn el Panell Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic (IPCC), afirmà: “He vist molts informes científics en la meva època, però res com aquest. L’informe d’avui de l’IPCC és un atles del patiment humà i una acusació condemnadora del lideratge climàtic fallit”.

En termes generals, l’informe de l’IPCC afirma que:

  • No hi ha cap lloc del planeta que no estigui afectat pel canvi climàtic: totes les zones poblades del planeta pateixen un augment en les temperatures i un clima cada cop més extrem.
  • Milions de persones pateixen escassetat d’aigua i aliments a causa del canvi climàtic actualment, xifra que augmentarà a mesura que s’intensifiquin els efectes del canvi climàtic.
  • L’extinció antropogènica ja ha començat, amb la desaparició d’espècies de tot el món.
  • La xifra dels 1,5 ºC és la barrera a partir de la qual els efectes del canvi climàtic es produeixen de manera exponencial i “irreversible”.
  • Totes les zones costaneres i de baixa altura es troben en perill d’inundació si les temperatures sobrepassen els 1,5 ºC.
  • Els embornals de carboni naturals —els ecosistemes naturals— estan perdent la capacitat d’absorbir diòxid de carboni. En alguns casos, han esdevengut creadors de gasos d’efecte hivernacle.
  • La proposta de protegir el 30% de la superfície terrestre és insuficient per evitar la destrucció dels ecosistemes. Aquesta xifra s’ha d’elevar fins a gairebé el 50%.

L’informe del segon grup de treball és el més recent en matèria climàtica i s’ha realitzat durant els darrers set anys. Aquest no realitza cap tipus d’investigació, sinó que analitza tots els informes i estudis de matèria climàtica dels darrers anys i un panell d’experts mundials en climatologia elabora un informe a partir de les seves conclusions. D’ençà del 1988, s’ha publicat sis versions d’aquest informe, tots cada cop més alarmistes.

El primer bloc, fou publicat el passat mes d’agost, sobre la ciència darrere del canvi climàtic. Aquest va afirmar taxativament que l’home és el causant del canvi climàtic.

La segona part de l’informe, aquesta, tracta els seus efectes en la crisi climàtica i com ens hi podem adaptar i, finalment, la tercera, que es publicarà el proper mes d’abril, analitza com reduir les nostres emissions. La versió final es publicarà a l’octubre, que els resumirà i els prepararà per a la cimera de la COP27, que se celebrarà a Egipte a finals d’any.

Els països més afectats pel canvi climàtic seran les nacions insulars, especialment les del Carib i del Pacífic, que veuran els efectes de l’augment del nivell del mar fins al punt de possiblement fer-los desaparèixer del mapa. L’informe afirma que, per tal d’evitar aquests fets, els governs del món podrien ajudar aquests països ajudant a construir defenses contra les inundacions, ajudant els pagesos a emprar un altre tipus de cultius o ajudant a crear una infraestructura més resilient. Tot, emperò, supeditat a una acció climàtica molt més extensa i ambiciosa per tal d’evitar aquest problema per avançat.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com