L’ONU avisa: les conseqüències del canvi climàtic són inevitables i irreversibles

Ja fa anys que els científics avisen de la gravetat de la crisi climàtica, el clima terrestre està canviant d’una manera “sense precedents” en els darrers centenars de milers d’anys. Molts dels canvis que s’han produït han vingut per quedar amb nosaltres, seran inevitables i irreversibles.

El darrer informe del Panell Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic (IPCC), màxima autoritat en canvi climàtic que depèn de les Nacions Unides, ha avisat que és probable que en les properes dues dècades les temperatures de la Terra augmentin més dels 1,5 ºC que l’Acord de París del 2015 establí com a xifra a no superar. Això provocarà fenòmens meteorològics extrems i destrucció sense precedents per tot el globus, no hi haurà cap zona del planeta que no pateixi les conseqüències.

L’informe afirma que només si es produeixen reduccions ràpides i dràstiques en les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle abans del 2030 podrem evitar superar la fita marcada, amb cada dècima de calor afegit provocant un creixement exponencial dels efectes del canvi climàtic. Això és el que afirma un informe que sempre ha estat considerat com dels més fiables, en alguns aspectes, fins i tot, titllat de conservador davant les darreres publicacions de centres d’investigació independents.

L’informe del primer grup de treball de l’IPCC ha estat publicat aquest dilluns i és el sisè d’aquest tipus des que l’IPCC publicà el primer l’any 1988. L’informe actual, que serà complementat per les investigacions de la resta de grups de treballs —centrats en l’impacte del canvi climàtic i les mesures que hem de prendre—, és el resultat de vuit anys d’anàlisi i d’avaluació de centenars d’experts dels estudis i les dades. Aquest document és considerat per molts com a la llar de tot el coneixement del canvi climàtic. També torna a recalcar una veritat que molts cops és qüestionada per alguns sectors de la societat: l’ésser humà és el causant dels canvis ràpids en el clima, de l’augment de les temperatures i del nivell de la mar, de les onades de calor, les inundacions i les sequeres, de la pèrdua dels casquets polars i els glaciars.

L’informe arriba mesos abans de la propera cimera climàtica, la COP26 que és durà a terme a la ciutat escocesa de Glasgow el proper mes de novembre, en què s’espera que s’arribi a acords més agressius contra el canvi climàtic i en què les dades científiques que el document posa damunt la taula no passaran desapercebudes.

Els científics tenen fe que els països arribin a Glasgow amb nous plans que permetin mantenir les temperatures globals per davall dels 1,5 ºC d’escalfament —fita que de moment no ha aconseguit cap país, segons l’institut Climate Action Tracker. L’IPCC ha donat èmfasi al fet que encara és possible evitar superar aquesta temperatura, però sense accions efectives aquesta opció és cada vegada més improbable.

El Secretari-General de les Nacions Unides, António Guterres, avisa que “[l’informe] és un codi vermell per a la humanitat. Les alarmes estan sonant amb força i l’evidència és irrefutable: les emissions de gasos d’efecte hivernacle de la crema de  combustibles fòssils i la desforestació estan estrangulant el nostre planeta i posant a milers de milions de persones en risc immediat”.

Guterres ha demanat que no s’obrin més centrals elèctriques de carbó i que es cancel·lin les noves prospeccions i mines de combustibles fòssils, a més de demanar que els governs, inversors i empreses es dediquin a planificar un futur amb les mínimes emissions de diòxid de carboni.

Tant Boris Johnson, primer ministre del Regne Unit, com John Kerry, enviat especial per al clima dels EUA, han recalcat la importància de l’informe en l’actuació climàtica amb Glasgow com a fita de canvis en les polítiques internacionals.

A dia d’avui, el canvi climàtic antropogènic ha augmentat les temperatures globals en 1,23 ºC des de la Revolució Industrial, produïda a meitat del segle XIX. La fita d’1,5 ºC, si bé ambiciosa, no aturaria les onades de calor, inundacions, tempestes i sequeres més freqüents i potents, però es marcaria distància de les prediccions molt més catastròfiques que apareixen a mesura que s’augmenten les temperatures.

La pandèmia forçà els investigadors a retardar la publicació d’aquest informe durant uns mesos, el qual serà succeït per dos mes que es publicaran durant els propers anys: el de l’any que ve parlarà dels efectes socioeconòmics i el que publicaran d’aquí a dos anys tractarà les polítiques que s’han de dur, les tecnologies que es poden emprar i tot el que té relació amb combatre la crisi climàtica.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

3

)

 1. Les emissions globals han d’arribar al seu màxim en quatre anys – mónverd

  […] el 1988, any de la seva creació. La primera part, sobre la qual ja us en vàrem parlar en un article, parla sobre la ciència climàtica, el segon sobre els impactes socioeconòmics i el tercer sobre […]

  M'agrada

 2. Nova filtració de l’ONU: el creixement actual és insostenible – mónverd

  […] una altra vegada confirmada per l’informe del Grup I de l’IPCC, del qual també us en parlàrem i n’analitzàrem els gràfics des de Covering Climate Now. Els col·lectius científics i […]

  M'agrada

 3. Què podem esperar del clima el 2022? – mónverd

  […] amb les polítiques actuals ens esperen 2,7 ºC d’escalfament. Tampoc ha estat més optimista la primera part del sisè informe de l’IPCC, que afirma que els efectes del canvi climàtic són inevitables i […]

  M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com