La sisena extinció massiva està passant

L’actual crisi d’extinció no és com la que va acabar amb l’era dels dinosaures, però no per això menys devastadora

Les espècies s’estan extingint a un ritme inusualment alt. Els nostres esforços ara evitaran un futur massa horrible per contemplar-lo.

Article de Corey Bradshaw, traduït per l’equip de Mónverd Notícies

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a 360infoi és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Una evidència cada cop major apunta que el món ha entrat en una sisena extinció massiva. Si el ritme actual d’extinció continua així, podríem perdre la majoria de les espècies el 2200. Les implicacions per als humans són terribles, però no inevitables.

En la línia de temps de les proves fòssils que es remunten a la primera indici de qualsevol vida a la Terra, fa més de 3.500 milions d’anys, gairebé el 99 per cent de totes les espècies que han existit s’han extingit. Això vol dir que a mesura que les espècies evolucionen amb el temps, un procés conegut com a “especiació”, substitueixen altres espècies que s’extingeixen.

Les extincions i especiacions no es produeixen a ritmes uniformes al llarg del temps; en canvi, tendeixen a produir-se en polsos grans intercalats per llargs períodes d’estabilitat relativa. Aquests polsos d’extinció són els que els científics anomenen esdeveniments d’extinció massiva.

L’explosió del Cambrià va ser un esclat d’especiació fa uns 540 milions d’anys. Des de llavors, s’han identificat almenys cinc esdeveniments d’extinció massiva al registre fòssil (i probablement desenes d’altres més petits). Sens dubte, el més infame d’ells va ser quan un asteroide gegant es va estavellar contra la Terra fa uns 66 milions d’anys al que ara és el golf de Mèxic. La col·lisió va vaporitzar espècies immediatament dins de la zona d’explosió. Més tard, les espècies van ser assassinades pel canvi climàtic derivat de les partícules polvoritzades en suspensió a l’atmosfera, així com per una intensa activitat volcànica estimulada pel moviment de l’escorça terrestre per l’impacte de l’asteroide. En conjunt, al voltant del 76 per cent de totes les espècies de l’època es van extingir, de les quals la desaparició dels dinosaures és la més coneguda. Però els dinosaures no van desaparèixer del tot: els supervivents només es van convertir en ocells.

Per que un fenomen pugui ser classificat com una extinció massiva, almenys el 75 per cent de totes les espècies de la Terra s’han d’extingir en un període geològic “curt” de menys de 2,8 milions d’anys. Aquest període de temps ens sembla llarg perquè els humans moderns només han existit des de fa uns 200.000 anys fins ara.

Com a espècie, els humans han estat implicats en esdeveniments d’extinció més petits que es remunten al Pleistocè final (fa uns 50.000 anys) fins a l’Holocè primerenc (fa uns 12.000 anys) quan la majoria de la “megafauna”, com els mamuts llanosos, els peresosos gegants, els diprotodons i els ossos de les cavernes van desaparèixer de gairebé tots els continents en una extinció que durà uns quants milers d’anys.

Molt més endavant, l’expansió dels colons europeus a tot el món a partir del segle XIV va precipitar una cascada d’extincions primer a les illes, i després a les zones continentals a mesura que s’accelerava l’impuls per explotar els recursos naturals. Durant els últims cinc-cents anys, s’han documentat més de 700 extincions de vertebrats i sis-centes espècies vegetals. Aquestes extincions no s’acosten ni al llindar del 75 per cent per incloure l’era moderna entre els esdeveniments anteriors d’extinció massiva.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Però aquestes són només les extincions que els humans han registrat. De fet, moltes espècies s’extingeixen abans fins i tot de ser descobertes, potser fins al 25 per cent de les extincions totals mai no són observades pels humans. Fins i tot tenint en compte les extincions no detectades, l’era moderna encara no es pot classificar com un esdeveniment d’extinció massiva.

Però no és el nombre total d’extincions en què hauríem de centrar-nos; més aviat, és la taxa d’extinció. Si les extincions massives passades van trigar gairebé tres milions d’anys a produir-se, llavors hauríem d’examinar quantes espècies s’extingeixen per unitat de temps en relació amb la taxa d’extinció “de base” que es produeix entre els esdeveniments d’extinció massiva.

Segons el registre fòssil, la “esperança de vida” mitjana d’una espècie és al voltant d’un milió d’anys, la qual cosa equival a una taxa base d’uns 0,1-2,0 extincions per milió d'”anys-espècie”. Això fa que el nombre d’extincions observades a l’era moderna sigui de 10 a 10.000 vegades superior a la taxa base. Fins i tot les estimacions més conservadores que ignoren les extincions no detectades situen fermament l’era moderna dins del rang esperat per qualificar-se com una extinció massiva.

Un optimista podria afirmar que segurament la taxa de pèrdua disminuirà amb el temps, de manera que és poc probable que assolem el llindar del 75 per cent. Emperò, el panorama no és gens optimista. La devastació produïda fins ara significa que la taxa d’extinció només s’accelerarà.

La majoria dels danys al sistema de suport vital de la Terra s’han produït durant el darrer segle. La població humana mundial s’ha triplicat des de 1950, i ara hi ha aproximadament un milió d’espècies amenaçades d’extinció imminent a causa de la disminució massiva de la població, que representen al voltant del 10-15 per cent de tota la vida complexa a la Terra. Des de l’inici de l’agricultura fa uns 11.000 anys, la quantitat total de vegetació a la Terra s’ha reduït a la meitat. Menys del 15 per cent de totes les zones humides registrades fa 300 anys encara són presents avui, i més de dos terços dels oceans del món estan compromesos en certa mesura per l’activitat humana. Per no parlar del canvi climàtic. Les evidències recents suggereixen que l’escalfament global provoca fins a deu vegades més extincions del que podríem esperar si miram només el límit superior de temperatura d’una espècie. De fet, quan tenim en compte les relacions entre espècies, com ara els depredadors en funció de les seves preses, els paràsits en funció dels seus hostes o les plantes amb flors en funció dels seus pol·linitzadors, s’espera que les extincions properes es dispararin.

Una persona realment indiferent també podria afirmar que mentre sobrevisquin les espècies que proporcionen recursos per a les societats modernes, no hi ha cap raó per considerar l’extinció un problema. Les dades suggereixen el contrari.

La pèrdua d’espècies també erosiona els serveis que ens proporciona la biodiversitat. Aquests inclouen la reducció del segrest de carboni que agreuja el canvi climàtic, la reducció de la pol·linització i l’augment de la degradació del sòl que compromet la nostra producció d’aliments, una mala qualitat de l’aigua i de l’aire, inundacions i incendis més freqüents i intenses i una salut humana més pobre. Fins i tot malalties humanes com el VIH/SIDA, l’Ebola i la COVID-19 són el resultat de la nostra indiferència col·lectiva per la integritat dels ecosistemes naturals.

Seria normal pensar que, atesa l’evidència científica aclaparadora, les societats humanes i els seus líders donarien prioritat a reduir els impactes dels danys en els ecosistemes. Emperò el que ocorre és el contrari.

Els interessos a curt termini, un sistema econòmic que concentra la riquesa entre uns quants individus, l’auge del populisme de dreta amb agendes contra el medi ambient i les campanyes de desinformació finançades dissenyades per protegir els beneficis a curt termini, fan que és poc probable que puguem fer canvis a una escala suficient per evitar catàstrofes ambientals. Un futur horrible sembla gairebé assegurat.

No obstant això, la perspectiva trista no justifica la inacció. Al contrari, podríem limitar potencialment el dany si les societats d’arreu del món acceptessin certs canvis fonamentals, però assolibles.

Podríem abolir l’objectiu del creixement econòmic perpetu i obligar les empreses a restaurar el medi ambient mitjançant mecanismes establerts com ara el preu del carboni. Podríem limitar la influència corporativa indeguda en la presa de decisions polítiques i acabar amb el lobby corporatiu dels polítics. Educar i empoderar les dones, incloent-hi una major autodeterminació en la planificació familiar, ajudaria a frenar la destrucció del medi ambient.

Amb una mica d’esforç i una planificació a llarg termini, podríem fer que el nostre futur sigui una mica menys horrible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s