Impacte devastador i solucions climàtiques econòmiques impulsen la crida urgent de l’IPCC a l’acció

Article de Mitchell Beer,  traduït per la Redacció de Mónverd notícies.

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a The Energy Mix i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Una elecció dura entre l’estabilitat climàtica i la devastació global és el fil conductor d’un informe històric publicat avui pel Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC).

“Les eleccions i accions implementades en aquesta dècada tindran impactes ara i durant milers d’anys”, afirma l’agència de les Nacions Unides en el seu sisè informe d’avaluació, una síntesi final que reuneix sis informes científics i polítics detallats que es remunten a l’octubre de 2018. .

“Hi ha una finestra d’oportunitat que es tanca ràpidament per assegurar un futur habitable i sostenible per a tothom”, afegeix l’IPCC. La ciència mostra que aproximadament la meitat de la població mundial estarà exposada als impactes del canvi climàtic i que els desastres climàtics d’un cop al segle es convertiran en esdeveniments anuals.

Ja s’han produït “canvis generalitzats i ràpids a l’atmosfera, l’oceà, la criosfera i la biosfera”, diu l’informe. “El canvi climàtic causat per l’home ja està afectant molts extrems meteorològics i climàtics a totes les regions del món. Això ha provocat impactes adversos generalitzats i pèrdues i danys relacionats amb la natura i les persones”, amb impactes desproporcionats per a les “comunitats vulnerables que històricament han contribuït menys al canvi climàtic actual”.

“La mitigació profunda, ràpida i sostinguda i la implementació accelerada de les accions d’adaptació en aquesta dècada reduirien les pèrdues i els danys previstos per als humans i els ecosistemes”, diu l’informe. Endarrerir aquestes accions “bloquejaria una infraestructura d’altes emissions, augmentaria els riscos d’actius encallats i l’escalada de costos, reduiria la viabilitat i augmentaria les pèrdues i els danys”.

Però alguns participants a la reunió van advertir que aquests retards estan incorporats al procés per alguns dels supòsits clau en el modelatge de l’IPCC.

“Una eliminació gradual dels combustibles fòssils immediata, ràpida i equitativa és la pedra angular de qualsevol estratègia per evitar nivells catastròfics d’escalfament global”, va dir Lili Fuhr, directora adjunta del programa de clima i energia del Centre de Dret Ambiental Internacional de Ginebra. “No obstant això, les negociacions d’aquesta setmana passada van posar de relleu el xoc entre l’última ciència del clima i els models econòmics principals que perpetuen un enfocament normal”.

L’informe d’aquest matí mostra com prevenir danys irreversibles ampliant les solucions climàtiques provades que estan disponibles ara, va afegir Fuhr, començant per substituir els combustibles fòssils per energies renovables, augmentar l’eficiència energètica i reduir l’ús d’energia i recursos. “Construir les nostres estratègies de mitigació en models que, en canvi, bloquegen un creixement desigual i assumeixen convenientment els riscos de correccions tecnològiques com la captura i l’emmagatzematge de carboni i l’eliminació de diòxid de carboni ignora aquest missatge clar i augmenta la probabilitat de sobrepassar”.

Sabem què fer

L’IPCC va publicar dilluns el seu resum de 37 pàgines per a responsables polítics després d’una sessió maratoniana de negociacions a Interlaken, Suïssa, un dia després de la clausura programada. “No us podeu imaginar l’eufòria que l’informe de síntesi de l’IPCC s’aprova prèviament en el ple més llarg de la història!” va tuitejar la vicepresidenta del grup de treball Diana Urge-Vorsatz, professora d’estudis i polítiques ambientals a la Universitat d’Europa Central. “Després de 46 hores amb un total de tres hores de son…”

Les negociacions es van estancar sobre els objectius d’emissions i el finançament a les nacions vulnerables, escriu The Associated Press.

“L’informe de centenars dels principals científics del món havia de ser aprovat per les delegacions dels governs divendres”, diu l’agència de notícies. “El termini es va allargar repetidament quan els funcionaris de grans nacions com la Xina, el Brasil, l’Aràbia Saudita, així com les Nacions Unides i la Unió Europea regatejaven durant el cap de setmana sobre la redacció de frases clau del text”.

El resum combina la urgència absoluta de la crisi climàtica amb el missatge que la humanitat té tots els coneixements i les eines que necessita per reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte hivernacle i oferir el finançament per ajudar les regions, països i comunitats afectats a respondre. Els representants de la societat civil assistents a les converses van dir que no hi havia desacord sobre els 1,5 °C com a “objectiu de supervivència” per a l’escalfament global mitjà, i la reunió va reconèixer que les opcions de descarbonització més assolibles tècnicament també són les més viables econòmicament.

“Diverses opcions de mitigació, en particular l’energia solar, l’energia eòlica, l’electrificació de sistemes urbans, la infraestructura verda urbana, l’eficiència energètica, la gestió de la demanda, la millora de la gestió dels boscos i els conreus/herbaries i la reducció del malbaratament i la pèrdua d’aliments, són tècnicament viables, s’estan convertint en viables. cada cop són més rendibles i, en general, són recolzats pel públic”, afirma el Resum per a responsables polítics. Entre el 2010 i el 2019, el cost de les turbines eòliques, les plaques solars i les bateries d’ions de liti va caure un 55%, un 85% i un 85%, respectivament, mentre que el desplegament solar va créixer més de deu vegades i l’ús de vehicles elèctrics es va multiplicar per més de 100.

“El que falta és voluntat política”, va dir Stephan Singer, assessor sènior de ciència i energia de Climate Action Network-International, en una conferència als mitjans diumenge. “I aquest és un molt bon missatge”.

És hora d’expandir les solucions amb inversions

Però amb les emissions climàtiques globals estimades en uns 59.000 milions de tones el 2019, un 12% més que el 2010 i un 54% més que el 1990, les opcions de reducció de carboni destacades a l’informe s’han d’augmentar dràsticament i ràpidament. A curt termini, totes les regions del món s’enfronten a “riscos múltiples i creixents per als ecosistemes i els humans”, incloses les morts i malalties relacionades amb la calor, riscos per a la salut física i mental, inundacions a les regions costaneres i baixes, pèrdua de biodiversitat, aliments i escassetat d’aigua i molt més.

“Cada augment de l’escalfament global intensificarà perills múltiples i concurrents”, adverteix l’IPCC. “Amb més escalfament, els riscos del canvi climàtic seran cada cop més complexos i més difícils de gestionar. Múltiples factors de risc climàtics i no climàtics interactuaran, cosa que augmentarà el risc global i els riscos en cascada entre sectors i regions”.

Però encara hi ha temps per prendre mesures si els països escullen les opcions de descarbonització adequades i augmenten ràpidament. “Les reduccions profundes, ràpides i sostingudes de les emissions de gasos d’efecte hivernacle conduirien a una desacceleració perceptible de l’escalfament global en unes dues dècades, i també a canvis perceptibles en la composició de l’atmosfera en pocs anys”, escriu l’IPCC.

Un gràfic cap al final de l’informe de síntesi mostra com d’important és encertar aquestes opcions.

  • Pel que fa al subministrament d’energia, la solar i l’eòlica proporcionen, amb diferència, les reduccions netes d’emissions més elevades fins al 2030 al menor cost. La captura i emmagatzematge de carboni (CCS) ofereix una desena part del benefici a un cost molt més elevat. La nuclear, la geotèrmica, l’energia hidràulica i l’electricitat a partir de la biomassa ho fan poc més bé.
  • En els sistemes terrestres, hídrics i alimentaris, les millors opcions són reduir la pèrdua d’ecosistemes naturals, seguida de l’agricultura de carboni i la restauració dels ecosistemes. L’IPCC diu que la reducció de la pèrdua i el malbaratament d’aliments té el menor impacte entre una llista d’estratègies.
  • Als assentaments i infraestructures, els vehicles eficients en combustible, la il·luminació i els electrodomèstics eficients, el trànsit, la bicicleta, el transport i l’aviació eficients i evitar la demanda de serveis energètics es mostren com les opcions menys costoses. Els edificis eficients són més costosos, però poden oferir reduccions d’emissions una mica més altes en aquesta dècada.

L’informe assenyala les sinergies entre les accions per reduir les emissions de carboni i l’adaptació als impactes climàtics, i entre l’acció climàtica i els objectius més amplis de desenvolupament sostenible.

“Les transicions ràpides i de gran abast en tots els sectors i sistemes són necessàries per aconseguir reduccions d’emissions profundes i sostingudes i assegurar un futur viable i sostenible per a tothom”, escriu l’IPCC. “Aquestes transicions del sistema impliquen una ampliació significativa d’una àmplia cartera d’opcions de mitigació i adaptació”.

Per contra, l’informe no fa menció dels intents arriscats i controvertits de gestió de la radiació solar (SRM) i deixa de banda qualsevol dependència de les compensacions de carboni. La seva única referència a l’electricitat nuclear es troba al gràfic que mostra el seu baix potencial de reducció d’emissions i el seu alt cost fins al 2030.

Els perills de sobrepassar els 1,5 ºC

El resum apunta a una “diferència substancial d’emissions” entre les promeses de reducció d’emissions dels països en virtut de l’Acord de París de 2015, fins i tot si tots compleixen les seves promeses, i una via que oferiria fins i tot un 50% de probabilitats de limitar l’escalfament a 1,5 °C. Els models que assoleixin aquest objectiu, amb possibilitats limitades o inexistents de superar el llindar d’1,5 °C, assumeixen una acció immediata i reduccions profundes d’emissions climàtiques del 43% respecte als nivells del 2019 el 2030, el 60% el 2035, el 69% el 2040 i el 84% el 2050. Els models basats en els compromisos nacionals actuals, sense augments futurs d’ambició, apunten a un escalfament mitjà d’uns 2,8 °C a finals de segle.

L’informe diu que l’adopció de tecnologies de baixes emissions està endarrerida a la majoria dels països en desenvolupament, especialment als més pobres, “a causa, en part, de finançament limitat, desenvolupament i transferència de tecnologia i capacitat”. Tot i que el finançament per a aquesta activitat ha anat augmentant, el ritme d’augment s’ha alentit des del 2018. Els països rics contribueixen més a la reducció d’emissions que a l’adaptació al clima, i el finançament per a la mitigació encara s’està quedant curt, després que el món desenvolupat va incomplir la data límit de 2020 que els mateixos països van proposar per lliurar 100.000 milions de dòlars anuals per al finançament internacional del clima.

En general, l’informe apunta a “l’ampliació de les disparitats” entre el cost de l’adaptació al canvi climàtic i els fons disponibles. Durant la conferència als mitjans de diumenge, els representants de la societat civil van dir que el tipus d’impactes climàtics greus que actualment devasten Malawi i Vanuatu socava la capacitat d’aquests països per respondre al canvi climàtic.

Els impactes, els riscos i els costos de l’adaptació al canvi climàtic augmentaran si la inacció de la humanitat permet que l’escalfament superi el llindar d’1,5 °C, forçant accions més dràstiques per reduir les temperatures globals. “Si l’escalfament supera un nivell especificat, com ara 1,5 ° C, es podria reduir gradualment de nou aconseguint i mantenint emissions globals de CO2 negatives netes”, diu l’informe de síntesi. Però “això requeriria un desplegament addicional de l’eliminació de diòxid de carboni, en comparació amb les vies sense sobrepassar”, generant preocupacions sobre si l’enfocament és realment factible.

“La superació comporta impactes adversos, alguns irreversibles, i riscos addicionals per als sistemes humans i naturals, tots creixent amb la magnitud i la durada de la superació”.

Superar els 1,5 °C també augmentaria el risc per a les infraestructures, els assentaments baixos i costaners i els mitjans de vida de les persones, i obligaria els països a dependre més de tecnologies cares i no provades d’eliminació de diòxid de carboni. “La transició cap a les emissions netes de CO2 més ràpidament i la reducció de les emissions que no són de CO2, com ara el metà, limitaria més ràpidament els nivells màxims d’escalfament i reduiria el requisit d’emissions netes negatives de CO2, reduint així les preocupacions de viabilitat i sostenibilitat, i els riscos socials i ambientals associats amb el CDR [eliminació de diòxid de carboni] desplegament a gran escala”, diu l’informe.

L’IPCC enumera una sèrie de passos que els països i les comunitats poden prendre per adaptar-se als impactes del canvi climàtic: des de la gestió de l’aigua a les granges, l’agroforestal i la gestió sostenible de la terra, fins a l’enverdiment urbà, la restauració dels aiguamolls i la protecció dels ecosistemes forestals aigües amunt per reduir risc d’inundació i calor urbana.

Però “la majoria de respostes d’adaptació observades són fragmentades, incrementals, específiques per sectors i distribuïdes de manera desigual entre regions”, escriu l’agència, i la inadaptació en molts sectors i regions està tenint un impacte especialment greu en els grups marginats i vulnerables. “Les barreres clau per a l’adaptació són recursos limitats, manca de participació del sector privat i ciutadà, mobilització insuficient de finançament (inclòs per a la investigació), baixa alfabetització climàtica, manca de compromís polític, investigació limitada i/o adopció lenta i baixa de la ciència de l’adaptació, i poca sensació d’urgència”.

I un futur molt més dur espera sense retallades d’emissions més ràpides i profundes.

“Alguns canvis futurs són inevitables i/o irreversibles, però poden estar limitats per reduccions globals profundes, ràpides i sostingudes d’emissions de gasos d’efecte hivernacle”, afirma l’informe. Però “la probabilitat de canvis bruscos i/o irreversibles augmenta amb els nivells d’escalfament global més alts”, així com la “probabilitat de resultats de baixa probabilitat associats amb impactes adversos potencialment molt grans”.

Estar junts, treballar junts

L’informe demana una resposta a l’emergència climàtica basada en l’equitat i la justícia, no només perquè és la manera correcta de fer les coses i “un element central en el règim climàtic de l’ONU”, sinó perquè ofereix els millors resultats.

“Les accions d’adaptació i mitigació que prioritzen l’equitat, la justícia social, la justícia climàtica, els enfocaments basats en els drets i la inclusió condueixen a resultats més sostenibles, redueixen els compromisos, donen suport al canvi transformador i avança el desenvolupament resilient al clima”, afirma l’informe. “Les polítiques redistributives entre sectors i regions que protegeixen els pobres i vulnerables, les xarxes de seguretat social, l’equitat, la inclusió i les transicions justes a totes les escales poden permetre ambicions socials més profundes i resoldre compromisos amb objectius de desenvolupament sostenible”.

Aquest enfocament depèn de donar a tothom una participació en les decisions que l’afecten i de construir una confiança social basada en el “compartiment equitatiu dels beneficis i les càrregues de mitigació”.

L’informe aborda les estructures i polítiques governamentals a tots els nivells i a tots els nivells de govern, que poden generar el compromís de l’acció climàtica basant-se en “coneixements i valors culturals diversos”. I assenyala les finances, la tecnologia i la cooperació internacional com a “facilitadors crítics per a l’acció climàtica accelerada. Si s’han d’aconseguir els objectius climàtics, el finançament tant per a l’adaptació com per a la mitigació s’hauria d’augmentar moltes vegades”, i tot i que hi ha prou diners al sistema global per aconseguir la descarbonització, “hi ha barreres per redirigir el capital cap a l’acció climàtica.”

Tot i que qualsevol informe de l’IPCC (com qualsevol decisió de la COP) funciona com un exercici de compromís, alguns observadors van dir que el sisè informe d’avaluació de l’agència va oferir una combinació convincent d’urgència i esperança que podria ajudar a avançar en l’acció climàtica durant els propers anys. El document de síntesi explica “una història increïble de fer possible l’impossible”, va dir Kaisa Kosonen, assessora política sènior i cap de delegació de Greenpeace International. “Ara està tot a la mà i hi ha un paper a jugar per a tothom”.

Quan falten set anys més per al proper informe d’avaluació de l’IPCC, Kosonen va dir que aquesta és la “última advertència” de l’agència sobre mantenir l’escalfament global mitjà a 1,5 °C, perquè si no canvia res, el pressupost global de carboni s’utilitzarà pràcticament pel la propera vegada que l’agència informi. Però el cantant de CAN-International va dir que la ciència revisada per parells continuarà defensant l’acció en els propers anys, els combustibles fòssils encara seran més costosos que les alternatives amb baixes emissions de carboni i la responsabilitat de fer les coses romandrà en mans dels governs, les empreses, i les institucions, com sempre.

“L’acció ha de passar sobre el terreny, als països, i això és molt, molt important”, va dir. “La implementació, la millora i la millora dels plans nacionals climàtics, més objectius per a les renovables, més objectius per a l’eficiència energètica, han de passar a les institucions nacionals i d’una manera participativa i equitativa. Això no és el que el [secretariat climàtic de l’ONU] o l’IPCC poden fer per vosaltres. Hem de tenir-ho molt clar. Són els governs els que tenen la responsabilitat”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com