El GOB critica durament la futura llei turística balear

El GOB, principal entitat ecologista de Balears, ha presentat una sèrie d’esmenes al projecte de Llei de sostenibilitat i circularitat del turisme del Govern de Francina Armengol. El govern, que pretén que la norma sigui aprovada abans que acabi l’any, fou presentada a Madrid durant la celebració de la FITUR en un acte que pretenia mostrar una política pionera en tot el món.

L’associació ecologista, a la qual s’han sumat la resta d’associacions presents a l’illa en campanyes durant els darrers dies, són molt crítics amb el projecte de llei. Segons el GOB, el concepte de “circularitat hotelera” introduït per l’executiu és, al cap i a la fi, “finançar l’increment de categoria dels hotels amb fons públics europeus que havien de servir per pal·liar els efectes de la COVID-19”. Segons aquests, el concepte de circularitat és una estratègia per posicionar les illes Balears dins d’un context de turisme sostenible per tal de fer arribar els fons europeus a les cadenes hoteleres. Les entitats han afirmat que es tracta d’una simple “política de campanya comunicativa” sense gaires canvis dins del sector.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


A més a més, critica la llei pel seu “exercici de cinisme inaudit” per l’ús de conceptes com turisme sostenible, economia circular, mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic, COP26, Acord de París, etc. com una simple estratègia per “rellançar la competitivitat de les Illes en el mercat turísitc”.

Segons el GOB, dins de la llei s’han inclòs una sèrie de mesures (estalvi d’aigua, eliminació d’articles d’un sol ús, climatització racional, etc.) que ja estan en vigor mitjançant altres normatives sense altre motiu més que facilitar l’arribada de subvencions dels fons europeus cap al complexos hotelers.

Altrament, totes les associacions ecologistes han mostrat el seu rebuig cap al procés de creació de la llei. L’entitat assegura que “la concepció, presentació pública en altres territoris i aprovació mitjançant decret llei de mesures urgents, ha estat un exercici sense precedents de manca de transparència, participació i democràcia per part d’un govern d’esquerres”. Tampoc la Conselleria de Truisme i Model econòmic s’ha lliurat de les crítiques, a la qual ha acusada d’actuar “a porta tancada amb negociacions amb el sector i amb prepotència i desconsideració (fins i tot de les esmenes que puguin presentar els seus propis socis de govern)”. Segons el grup ecologista, la llei està encaminada “a seguir consolidant el sector turístic i concretament, l’empresariat hoteler, com a puntal d’un model econòmic que deixa enrere l’objectiu de diversificació i les evidències de la vulnerabilitat de la dependència exclusiva d’un sector que, atenent els escenaris globals, es mou dins de la incertesa més absoluta”.

Tampoc una de les mesures estrella de la norma —la congelació del nombre de places turístiques— ha agradat a l’entitat. Segons els ecologistes, aquesta mesura té trampa, atès que no es consideren tots els projectes en marxa i recorden el fet que “entre 1998 i 2010 es donaren 16.117 places turístiques en el marc de la legislació per contenir les places hotelers”. El GOB i la resta d’entitats defensen que les places no s’han de congelar, sinó que s’han de reduir.

La llei turística ha presentat una sèrie de mesures com la instal·lació de 300000 llits que es puguin alçar o el canvi de les calderes de gasoil per altres d’elèctriques. La proposició de llei ha rebut crítiques tant dels sectors ecologistes, que la titllen de feble, com dels sectors hotelers, que veuen en la moratòria de quatre anys de les places turístiques una pràctica que va en contra del lliure mercat.

A aquest fet se sumen les crítiques al trencament de l’acord per l’arribada de megacreuers. Segons l’entitat, durant els darrers dies un total de tres megacreuers haurien estat amarrats al port de Palma, superant així el màxim d’un megacreuer establert amb les entitats mesos enrere.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com