Els països de l’UE donen suport al primer aranzel d’emissions del món

Els països de la Unió Europea varen donar suport a la iniciativa del bloc comunitari per imposar el primer aranzel del món en béns contaminants, tot i que els detalls de la seva implementació es negociaran en les properes reunions.

Com ja va anunciar fa mesos amb la intenció de reduir el 2030 un 55% les emissions comunitàries des dels nivells del 2003, la UE pretén introduir aranzels als productes que, en els seus països d’origen, tenguin regles mediambientals més baixes. Dins d’aquest grup s’inclou la importació d’acer, cement, fertilitzants alumini i electricitat, en un moviment per protegir la indústria europea.

Aquesta norma no entraria en vigor fins el 2026, segons indica la proposta de la Comissió Europea, però el 2023 començaria una fase de transició. És per aquest motiu que els diferents parlaments nacionals, que han de ratificar i aplicar aquesta norma, estan accelerant els processos parlamentaris per aprovar-lo.

Els ministres d’economia dels 27 es varen reunir el passat dimarts, 15 de març, per iniciar la negociació de cara a les futures reunions.

La presidència francesa del Consell de la Unió Europea (òrgan en el qual es reuneixen els diferents ministres europeus) ha suposat un impuls per aquesta política a causa del suport del país gal. S’espera que el Parlament Europeu voti aquesta resolució durant el mes de juliol, pel que les negociacions amb els diferents països europeus començarien al setembre.

Aquesta mesura aniria eliminant de manera gradual els permisos d’emissions gratuïts que reben algunes companyies europees per tal de mantenir la seva competitvitat. Quan i com s’elimini és encara una qüestió a negociar en una altra ronda de negociacions per reformar el mercat d’emissions europeu.

El legislador principal del parlament sobre l’aranzel, Mohammed Chahim, vol que aquests permisos s’eliminin el 2028. La Comissió, en canvi, ha proposat el 2035 mentre diverses indústries estan fent lobby per mantenir-los indefinidament,

També on acabaran els impostos recaptats —si en els pressupostos nacionals o en l’europeu— serà un motiu de discussió per a més endavant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s