Els productors de salmó cerquen aigües més fredes pel canvi climàtic

Per alimentar el món de manera més sostenible que la ramaderia d’ovelles i vaques, l’aqüicultura haurà de trobar una manera de prosperar en un oceà que s’escalfa.

Article de Marc Daalder, traduït per la redacció de Mónverd notícies.

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a Newsroom i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Quan l’oceà s’escalfa, com passa durant una onada de calor marina, el salmó, de sang freda, es mou a aigües més fredes. Això podria ser un simple descens al mateix lloc o una migració més llarga a un altre lloc.

El salmó de cria, però, no té aquesta opció. I els productors no poden moure fàcilment les piscifactories quan les temperatures són més altes del que s’esperava.

A 14 graus, el salmó prospera.

A 16 graus, sobreviuen.

A 18 graus, els enzims que els ajuden a digerir els aliments comencen a morir. Si la temperatura de l’aigua és de 18 graus durant unes setmanes, el sistema immunitari del salmó es trenca. Es posen malalts. Es moren.

A temperatures més altes, durant períodes prolongats de temps, just la calor pot matar-los.

Això és el que va passar aquest estiu, quan una onada de calor marina va deixar morts uns dos de cada cinc salmons a les granges de New Zealand King Salmon’s Marlborough Sounds. Més de 1.000 tones de residus de peix es van enviar a l’abocador.

“Va ser un dels més calents que hem vist. Va començar d’hora i va acabar més tard. Sovint era un grau i mig més càlid del normal”, va dir Grant Rosewarne, director general de NZ King Salmon, a Newsroom. “Hi va haver un període molt estès de més de 18 graus al Pelorus Sound i també al Queen Charlotte”.

La companyia va registrar una pèrdua de 44 milions d’euros durant l’any que va acabar al gener i està tancant la majoria de les seves granges a Marlborough Sounds.

El clima afecta les granges

Les onades de calor marines —que ocorren quan les temperatures de l’oceà estan per sobre del percentil 90 durant almenys cinc dies— foren habituals durant l’estiu, impulsades pel fenomen de La Niña.

“El que estam començant a veure és que tenim un entorn canviant i, malauradament, el rei salmó de Nova Zelanda està patint algunes de les conseqüències d’això”, va dir Serean Adams, gerent del grup d’aqüicultura del Cawthron Institute.

Aquesta no és la primera vegada que el canvi climàtic afecta les piscifactories de Nova Zelanda. Les temperatures de l’oceà han estat augmentant durant dècades, tot i que el ritme s’ha accelerat més recentment.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


“Estàs escoltant Niwa i altres parlar d’onades de calor marines. Durant els primers set anys de la meva feina, no vaig sentir mai el terme onada de calor marina i ara és cada dos anys. I sembla que tindrem tres La Niñas seguides ara, que també és força inaudit”, va dir Rosewarne.

Altres salmoners i empreses pesqueres diuen que també estan veient els impactes del canvi climàtic, tot i que les pèrdues de NZ King Salmon aquest any són úniques en la seva escala.

Això ha impulsat una gran quantitat d’investigacions sobre maneres d’augmentar la resiliència mitjançant la reubicació a aigües més fresques o el canvi d’espècie.

Maren Wellenreuther és ecologista evolutiva a la Universitat d’Auckland i científica de marisc a Plant and Food Research a Nelson. La part superior de l’illa del sud de Nova Zelanda pot ser aviat inhòspita per al salmó, però altres peixos podrien substituir-los, va dir.

“És una zona força interessant perquè aquí moltes espècies mostren la seva extensió més al sud, com el pargo. Per a ells, si penseu en el canvi climàtic, estan augmentant la seva distribució a Nova Zelanda, mentre que altres espècies, com el salmó, que es troben tan al nord com Nelson i els Marlborough Sounds, estan lluitant”.

Wellenreuther ha treballat en un projecte per criar pargos i preparar-los per a l’aqüicultura.

“Només mirant els Marlborough Sounds, de sobte aquesta es converteix en una àrea on potser voldríem cultivar espècies com el pargo. Si penseu endavant, és una cosa que només s’accelerarà. D’aquí a 10 anys, deixareu de cultivar salmó a Marlborough Sounds. en conjunt. Què farem amb aquest espai? Amb el canvi climàtic, sempre penses en guanyadors i perdedors”.

Això no significa la fi de la cria de salmó a l’engròs a Nova Zelanda. Altres empreses produeixen l’espècie més al sud i NZ King Salmon encara és el productor més gran de l’espècie de salmó rei a nivell mundial.

Mar oberta

En els darrers anys, per tant, l’enfocament s’ha desplaçat cap a l’aqüicultura en mar oberta, que podria desbloquejar una nova escala de cria de peixos alhora que augmenta la resiliència al clima.

El canvi climàtic, va dir Rosewarne, és “la raó principal” per la qual la seva empresa està buscant granges de mar oberta. El 2019, NZ King Salmon va sol·licitar un consentiment per construir una granja de 12 hectàrees a l’estret de Cook (el qual separa les illes nord i sud de Nova Zelanda), anomenada Blue Endeavour. S’espera una decisió sobre aquesta sol·licitud a finals d’any.

“Creiem que farà que els peixos estiguin menys estressats perquè la temperatura serà més fresca. A més, en aquest lloc, hi ha una cosa que es diu termoclina on es refreda cada cop més a mesura que t’acostes al fons. No ho veiem en els sons”, va dir.

“Òbviament podem créixer a una escala més gran, però també podem augmentar possiblement el nostre valor unitari. Podem créixer peixos més grans i valuosos. Creiem que podem obtenir un gran resultat ambiental; la biodiversitat associada a la granja, en lloc d’una disminució que podríeu veure en la majoria dels mètodes de cultiu. Té un gran nombre de beneficis”.

Wellenreuther va dir que la tecnologia de mar oberta de propera generació podria permetre que les granges es moguessin de manera natural durant tot l’any, fent un seguiment de les temperatures òptimes per a les espècies cultivades. Això també limitaria els impactes ambientals perquè la granja no es concentraria en un sol espai.

S’estan explorant almenys altres tres granges de salmons en mar oberta. L’empresa pesquera Sanford, que també gestiona unes quantes granges de salmó, va presentar una sol·licitud de consentiment per a una granja en mar obert a Southland el 2020. Ngāi Tahu també té plans per a la seva pròpia granja de salmons en mar oberta a Southland, anomenada Hananui Aquaculture. Aquest programa s’ha referit al procés ràpid de consentiment de la Covid-19 del Govern, segons documents publicats a Newsroom en virtut de la Llei d’informació oficial.

Un informe encarregat per Fisheries New Zealand l’any passat va trobar que la intervenció més valuosa del govern seria un nou procés de consentiment que atorga més seguretat i més rapidesa.

“Els comentaris dels sol·licitants i d’altres persones sobre el procés i els resultats de la sol·licitud de consentiment de recursos van ser gairebé unànimes: està ple de riscos i incerteses que tenen impactes reals en els horaris de desenvolupament, els costos i la flexibilitat operativa. Aquests impactes s’afegeixen al que molts suggereixen que són els alts costos habitualment incorreguts per obtenir un consentiment; costos que es podrien gastar de manera més productiva en el treball necessari per demostrar la viabilitat en el cas de les granges d’oceà obert”.

Rosewarne va estar d’acord i va dir que, si s’habilita, l’agricultura en mar obert jugarà un paper crític a l’hora d’assolir l’objectiu del govern d’una indústria aqüícola de 1.790 milions d’euros l’any 2035. També ajudarà amb els objectius climàtics del país, permetent-nos complementar els lactis i les emissions altes de la producció de carn amb una font de proteïnes a gran escala i baixes emissions. Una hectàrea d’espai superficial pot produir ingressos de 18 milions d’euros en una granja d’oceà obert, en comparació amb uns 6500 euros en una granja lletera.

“Creiem de manera ferma que l’aqüicultura en mar oberta podria convertir-se en la indústria més valuosa de Nova Zelanda. Al mateix temps, podria ser el sector primari més verd que tenim”, va dir.

“La indústria del salmó de Noruega és aproximadament igual a la nostra indústria làctia ara, depenent d’on es trobin aquests dos productes bàsics en el seu cicle de preus. No hi ha una altra indústria productora primària nova que es pugui establir, que pugui oferir un valor tan gran a partir d’una quantitat relativament petita de espai i amb una petjada ambiental que és molt acceptable”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com