L’escenari optimista per al gel grenlandès ha empitjorat

En un món que s’escalfa, els científics segueixen necessitant revisar les seves projeccions.

Article de Kate Yoder, traduït per la Redacció de Mónverd notícies

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a Grist i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

La fusió de la capa de gel de Grenlàndia augmentarà el nivell global del mar almenys 27 centímetres, el doble que les estimacions anteriors, segons un nou estudi publicat a la revista científica Nature Climate Change. Això ocorrerà fins i tot si tothom deixés de cremar combustibles fòssils avui.

Els investigadors van utilitzar un nou mètode per calcular la fusió mínima del gel de Groenlàndia, mirant l’anomenat “gel zombi” que està condemnat a desaparèixer a mesura que les glaceres rebin menys neu. La línia de neu a Grenlàndia ha anat augmentant a mesura que el món s’escalfa, deixant al descobert el gel a les vores de l’illa. Sense aquesta neu com a amortidor, diuen els investigadors, aquest “gel mort” inevitablement es descongelarà i arribarà a l’oceà, fent pujar el nivell del mar per tot el planeta. Van calcular que 110 bilions de tones de gel estan destinades a fondre’s, és a dir, el 3,3 per cent de la capa de gel de Grenlàndia.

Tot i que l’estudi no va proporcionar una cronologia exacta, els investigadors esperen que això es produeixi a finals de segle, o com a molt tard el 2150, amb conseqüències per a les zones costaneres de tot el món.

La nova investigació va utilitzar dades del món real en lloc dels models informàtics que s’utilitzen normalment per calcular quant i amb quina rapidesa es fondrà la capa de gel de Grenlàndia. Això podria explicar per què les projeccions eren molt superiors a les previstes anteriorment. Un informe de l’any passat del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic de les Nacions Unides (IPCC), el grup de científics climàtics més importants del món, va projectar un augment de cinc a tretze centímetres per al 2100, depenent de la quantitat de diòxid de carboni que s’emetés. La nova investigació suggereix que les temperatures extremes podrien provocar fins a 75 centímetres d’augment del nivell del mar.

Alguns glaciòlegs afirmen que els models anteriors, tot i que són complexos, no tenen el nivell de detall suficient per reflectir els canvis del món real que s’estan produint. El món ja s’ha escalfat una mitjana d’1,2 graus centígrads per sobre de les temperatures preindustrials, i l’Àrtic s’està escalfant quatre vegades més ràpid que la mitjana mundial.

“Cada estudi té números més grans que l’anterior”, va dir al Washington Post William Colgan, coautor de l’estudi del Servei Geològic de Dinamarca i Grenlàndia. “Sempre és més ràpid del previst”.

Aquesta no és la primera vegada que els investigadors han de revisar les seves projeccions basant-se en les conseqüències reals del canvi climàtic. El 2020, els incendis forestals van cremar 4 milions d’hectàrees a l’oest dels Estats Units, xifra més pareguda a les estimacions per d’aquí a trenta anys. El juny de l’any passat, una onada de calor que va assolar parts del nord-oest del Pacífic amb temperatures de 49 graus Celsius va estar més en línia amb el que els investigadors van imaginar que podria passar a finals d’aquest segle.

No és tant que el canvi climàtic hagi progressat més ràpidament del que prediuen els científics, sinó que els científics de vegades han subestimat els efectes terribles de l’escalfament que ja hi ha, va dir a Grist l’any passat Daniel Swain, un científic climàtic de la Universitat de Califòrnia, Los Angeles.

Malgrat les acusacions d’”alarmisme“, les projeccions que sorgeixen del procés de revisió per parells solen equivocar-se pel costat de la precaució. Un article del 2012 va determinar que els investigadors havien jutjat malament els riscos de la possible desintegració de la capa de gel de l’Antàrtida Occidental. Per tant, potser no és tan sorprenent que el perill que suposa la capa de gel de Grenlàndia també s’hagi subestimat fins ara.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com