La UE es prepara per reduir a la meitat els pesticides que empram

Després de trenta anys de silenci, la Unió es prepara per combatre la pèrdua de biodiversitat en el continent amb una reducció de l’ús de pesticides. La Comissió Europea va comunicar que es crearien objectius vinculants sobre la restauració de la biodiversitat juntament amb una reducció dels pesticides permesos.

Els objectius que ha presentat la Comissió suposen restaurar un 20% dels ecosistemes marins i terrestres el 2030 i que el 2050 tots els ecosistemes s’estiguin recuperant. A més, també pretenen recuperar la població d’espècies pol·linitzadores, que s’ha reduït degut als canvis en el clima i a causa del gran ús de pesticides (us vàrem parlar del cas de Corea en un article). A més a més, la Comissió ha proposat reduït a la meitat el 2030 l’ús de pesticides químics i prohibir el seu ús a zones properes a escoles, hospitals i parcs infantils.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Aquesta declaració comporta un impuls a les negociacions mundials sobre la biodiversitat, que les Nacions Unides debatran en la propera COP15 sobre biodiversitat que se celebrarà a Montreal després de dos anys de pandèmia. Aquesta se celebrarà a finals d’any, just després de la COP27, celebrada a Egipte i amb el mundial de futbol de Qatar que en reduirà al cobertura. S’espera que en aquesta les negociacions siguin dures, amb la protecció del 30% de la superfície terrestre com a un dels objectius de les negociacions.

Frans Timmermans, Vicepresident Executiu de la Comissió va afirmar que aquest moviment es produeix per evitar un “ecocidi imminent”. El número dos va anunciar que es destinaran cent-mil milions d’euros per restaurar ecosistemes.

Stella Kyriakides, Comissària europea de Salut i Protecció del Consumidor, afirmà que “necessitam reduir l’ús de pesticides químics per protegir el nostre sòl, aire i aliments, i finalment la salut dels nostres ciutadans. No es tracta de prohibir pesticides. Es tracta de fer que siguin un darrer recurs.”

Aquestes propostes que ha llançat la Comissió podrien convertir-se en llei als 27 d’aquí a un any. Aquesta és la primera proposta sobre biodiversitat després de la Directiva d’Hàbitats del 1992, fet que marca la importància d’aquesta nova llei.

En teoria, els governs dels països haurien de crear plans de restauració que haurien de presentar davant de la Comissió, que els avaluaria, establiria els objectius i, en el cas que els governs no complissin, iniciaria les accions legals.

La Comissió crearà els objectius de manera que es recuperi una varietat d’ecosistemes, encara que es donarà prioritat a aquells amb una major capacitat d’absorció de diòxid de carboni i aquells que protegeixen dels desastres naturals.

Els països no arrenquen des de la mateixa posició: estats com Bèlgica, Dinamarca i Suècia són dels països amb uns ecosistemes més danyats —i que per tant hauran de fer un major esforç—, mentre que països com Estònia, Grècia i Romania presenten uns ecosistemes en un major estat de conservació.

A més, la llei també impulsa els espais verds en els nuclis urbans. El projecte afirma que no hi podrà haver una pèrdua neta d’espais naturals el 2030 i la cobertura d’arbres dins els nuclis urbans haurà d’augmentar com a mínim un 10% de cara al 2050.

Quant als boscos, els governs hauran d’augmentar la connectivitat entre ells —permetre un major pas d’animals d’un a l’altre (les travesseres en són un exemple)—, a més d’augmentar el nombre d’aus que hi viuen.

En relació als rius, la proposta defensa destruir preses i preservar les planes d’inundació (zones confrontants als rius que s’inunden quan el riu o torrent duu més cabal del que pot dur). En les zones marines, es tancaran zones de pesca per tal que els ecosistemes destruïts per la pesca d’arrossegament es puguin recuperar.

Aquesta proposta serà debatuda pel Parlament Europeu i pel Consell de la Unió Europea en la reunió de ministres de medi ambient. Un cop s’hagin negociat les esmenes i els canvis necessaris, ambdós òrgans hauran de votar a favor. Llavors, els governs nacionals hauran de crear un pla per dur a terme la recuperació de biodiversitat, el qual s’haurà d’entregar a la Comissió en un termini de dos anys.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com