Panells solars que es reparen a ells mateixos, el futur de la fotovoltaica?

S’ha descobert que un material emprat normalment en la fabricació de panells solars és capaç d’autoreparar-se quan s’espatlla, fet que podria augmentar encara més la seva eficiència i reduir el seu impacte ambiental.

Aquesta substància és el seleniür d’antimoni (Sb2Se3), la qual és capaç d’absorbir energia solar. Aquest fet suposa que pot ser emprada per convertir la llum en electricitat.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


L’equip de la Universitat de York, al Regne Unit, el qual ha descobert aquesta propietat ja està treballant en com aquesta tecnologia es podrà emprar per crear panells solars que durin més temps, els quals es podrien “autoreparar” quan s’espatllin.

Un dels principals problemes de l’energia fotovoltaica és la durabilitat de les cel·les solars. Actualment, les plaques solars tenen una vida útil d’entre 25 i 30 anys, així que aconseguir una tecnologia que en pugui allargar la vida útil podria reduir en bona mesura tant el cost de l’electricitat com l’impacte ambiental de les plaques.

El la capacitat d’autoreparació del seleniür d’antimoni fou comparada amb la capacitat que una estrella de mar o un rèptil té de fer tornar créixer un membre després d’un accident pel professor Keith McKenna, investigador principal de l’equip.

“El procés pel qual aquest material semiconductor s’autorepara és més aviat com una salamandra és capaç de tornar a créixer les extremitats quan se’n tallen”, diu. “El seleniür d’antimoni repara els enllaços trencats creats quan es trenca formant-ne de nous.

“Aquesta capacitat és tan inusual en el món dels materials com en el regne animal i té implicacions importants per a les aplicacions d’aquests materials en optoelectrònica i fotoquímica”.

Les tecnologies per captar l’energia solar han estat investigades durant molts d’anys, però els investigadors segueixen fent avenços en el seu rendiment. Amb el món destinat a abandonar els combustibles fòssils, durant els propers trenta anys els governs de tot el món hauran de cercar alternatives a les plantes tèrmiques, és per aquest motiu que les investigacions en renovables són més importants que mai.

Els investigadors a GlobalData creuen que la següent passa en l’energia solar serà tenir en compte l’exterior del planeta, vet aquí el món de l’energia solar espacial (SBSP en les seves sigles en anglès). Aquestes tecnologies suposen emprar miralls reflectants situats en satèl·lits orbitant la Terra i concentrant la llum en receptors fotovoltaics situats a la superfície terrestre i que podria fer que els panells treballessin fins i tot les hores de nit.

A dia d’avui, els panells solars només aconsegueixen recaptar un 29% de l’energia solar diària, però aquestes tecnologies podrien fer que aquesta xifra s’acostés al 99%. Emperò, aquestes tecnologies no són més que models teòrics, encara que els científics creuen que podrien convertir-se en realitat d’aquí no molt. El Laboratori d’Investigació Naval dels EUA va fer el seu primer experiment de camp amb aquestes tecnologies el maig del 2019.

Enguany, investigadors de Corea del Sud crearen el primer panell solar transparent, el qual podria ser un fet important de cara al consum domèstic d’energia solar. Els panells solars tradicionals són opacs per les capes semiconductores de les cel·les, però investigadors de la Universitat d’Incheon aconseguiren emprar diòxid de titani i òxid de níquel en lloc dels semiconductors comuns.

A més a més, l’any passat es desenvoluparen els primers panells solars que creen electricitat per ambdós costats i que tenien un rendiment un 35% més elevat que les plaques actuals.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com