El Comitè de Medi Ambient del Parlament Europeu demana aturar la crema de biomassa

Article de Justin Catanoso, traduït per l’equip de Mónverd notícies

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a Mongabay i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

La Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu va fer aquesta setmana recomanacions contundents, però no vinculants, per frenar el compromís total de la UE de cremar biomassa forestal per produir energia. Si bé els ecologistes van elogiar amb cautela la decisió, la indústria forestal la va condemnar.

Una recomanació clau insta que la biomassa llenyosa primària (la que es fa a partir d’arbres sencers) per produir energia i calor ja no rebi subvencions governamentals en virtut de la Directiva d’Energies Renovables (RED) revisada de la UE.

Una altra recomanació demana que la biomassa llenyosa primària ja no es compti per als objectius d’energia renovable dels estats membres de la UE. Actualment, la biomassa representa el 60% de la cartera d’energies renovables de la UE, molt més que l’eòlica i la solar, neutres en emissions.

Les recomanacions del Comitè de Medi Ambient són la primera vegada que qualsevol part del govern de la UE qüestiona l’ús agressiu de la biomassa per part de la UE per assolir els seus objectius de l’Acord de París. La decisió final de la UE sobre les seves polítiques de combustió de biomassa s’espera al setembre com a part de la seva Directiva revisada d’energies renovables.

En una votació sorprenent i sense precedents aquesta setmana, la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu va recomanar la reducció de les subvencions existents de la UE per incentivar la crema de pellets de fusta, substituint el carbó per calor i energia. El comitè també va instar la Unió Europea a reduir quant compta amb la biomassa forestal per als objectius d’energies renovables del continent.

Els defensors dels boscos estan veient el moviment amb esperança i escepticisme.

Si s’aproven i s’incorporen a la política al setembre com a part de la Directiva d’Energies Renovables (RED) de la UE, les recomanacions serien els primers passos de qualsevol tipus per frenar l’ús accelerat de la combustió de biomassa durant els darrers 12 anys, cosa que els científics han defensat durant molt de temps augmenta les emissions de diòxid de carboni, danya els boscos i disminueix la biodiversitat.

“Estem alleujats de veure que la majoria del Comitè de Medi Ambient opta per una limitació de la biomassa per a l’energia i la calor”, va dir Fenna Swart, del Comitè d’Aire Net dels Països Baixos, a Mongabay. “Però encara hi ha llacunes importants en la llei que el Parlament Europeu ha de tancar durant la votació del ple del setembre. En cas contrari, el compliment serà contraproduent a costa dels boscos, com passa ara a gran escala”.

El comitè va presentar quatre recomanacions aclamades amb cautela per defensors forestals com Swart, opositors a la biomassa forestal que han generat una oposició pública generalitzada a la pràctica a tot Europa, però que encara no han vist cap reforma política. El comitè va recomanar que:

  • Per primera vegada s’afegeix a RED una definició de biomassa llenyosa primària, o biomassa procedent directament d’arbres sencers, amb la intenció de protegir els boscos intactes. Les exempcions inclourien els boscos afectats per incendis, plagues i malalties.
  • La biomassa llenyosa primària ja no té els requisits per comptar per als objectius d’energia renovable dels estats membres. Actualment, la biomassa representa el 60% de la cartera d’energies renovables de la UE, molt més que l’eòlica i la solar sense emissions.
  • La biomassa llenyosa primària deixa de rebre subvencions de la RED, amb determinades exempcions.
  • Quan es tallen arbres sencers, primer s’han d’utilitzar per a productes de fusta de llarga durada i només s’han de cremar per obtenir energia com a pellets de fusta si no hi ha altres opcions d’ús.

Els representants de la indústria de pellets de fusta, que només estan acostumats al suport del govern, no estaven satisfets amb les recomanacions. “Excloure la biomassa primària retardaria els esforços per aconseguir la seguretat energètica europea, augmentar els preus de l’energia per als consumidors i posar els objectius climàtics de la UE molt fora de l’abast”, va escriure l’Associació de pèl·lets industrials dels Estats Units, un grup industrial, en un comunicat.

Potser el major obstacle perquè les recomanacions d’aquesta setmana s’escriguin a RED és Frans Timmermans, vicepresident de la Comissió Europea i el seu líder en política climàtica.

Tot i que l’influent polític holandès va reconèixer i es va lamentar públicament per primera vegada la setmana passada la tala a raó dels boscos bàltics per a pellets de fusta, ha mantingut el seu suport a la biomassa com la millor manera perquè la UE elimini gradualment el carbó, tal com està obligat legalment a fer-ho.

“Per ser perfectament sincer amb vosaltres, la biomassa haurà de formar part de la nostra cartera d’energia si volem eliminar la nostra dependència dels combustibles fòssils”, va dir Timmermans al novembre durant la cimera de l’ONU sobre el clima a Glasgow, Escòcia.

Llacuna de neutralitat d’emissions

El problema d’utilitzar la biomassa per produir energia i calor, principalment en forma de pellets de fusta, és un punt de tensió entre els polítics i els defensors dels boscos, en gran part a causa d’una política tolerada per les Nacions Unides que etiqueta la biomassa com a font d’energia renovable equivalent a l’eòlica i solar.

Com a tal, les emissions de carboni produïdes per la combustió de biomassa es classifiquen com a productores de “zero emissions”, sense necessitat de comptar-les en el recompte d’emission. Això permet als països l’oportunitat de subvencionar la crema de llenya i reclamar reduccions d’emissions en paper per assolir les seves promeses de l’Acord de París. Tanmateix, grans quantitats de carboni ja s’estan disparant cap al cel des de les piles de centrals elèctriques de biomassa, afegint-se a la suma de gasos d’efecte hivernacle que desestabilitzen el clima.

La política europea va crear una llacuna de neutralitat de carboni basada en la creença que l’expansió dels boscos i els arbres recentment plantats compensarien ràpidament les emissions de la fusta tallada i cremada per obtenir energia, una afirmació que fa habitualment la indústria forestal. Les investigacions mostren, però, que el període d’amortització del deute de carboni, si existeix, triga 50 anys o més, temps que els científics climàtics insisteixen que la Terra no ha de frenar la taxa d’escalfament i evitar que els desastres climàtics s’intensifiquin ràpidament.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Les investigacions també han demostrat que cremar fusta és realment més contaminant que el carbó perquè és menys densa energèticament per quilowatt hora. En poques paraules, les centrals elèctriques necessiten cremar més fusta que carbó per generar la mateixa quantitat d’energia.

“Aquí a Alemanya, estem cada cop més preocupats pel nombre de centrals elèctriques que es plantegen convertir-se en la crema de llenya”, va dir Kenneth Richter, defensor forestal alemany del Consell de Defensa dels Recursos Naturals dels Estats Units. “No té sentit parlar de restaurar boscos per al clima i la natura, i iniciar esforços climàtics com plantar 3.000 milions d’arbres a Europa i, alhora, pagar a les empreses perquè talin i cremin boscos com a combustible”.

Fusta de rebuig o arbres sencers?

La indústria de pellets de fusta, en auge i multimilionària, argumenta que utilitza majoritàriament els residus de fusta per fer pellets: residus de fusta, branques i copes dels arbres, a més d’arbres morts per plagues o malalties. Però els defensors forestals han utilitzat el seu seguiment estret de la indústria per demostrar que les grans empreses internacionals de biomassa, com Enviva i Drax, en realitat utilitzen arbres sencers tallats i tallats de boscos autòctons i plantacions d’arbres per almenys la meitat de la producció de pellets de fusta i això pot ser una subestimació important.

Ja sigui als estats bàltics de Letònia i Estònia, el sud-est dels Estats Units o la Colúmbia Britànica, on els boscos es tallen i es recull la fusta per a milions de tones de pellets de fusta, les noves investigacions mostren que la capacitat crítica de segrest de carboni d’aquests boscos s’està produint. erosionat constantment en un moment de la crisi climàtica en què aquests serveis ecosistèmics són més necessaris.

Mentrestant, el suport de Timmermans a la biomassa com a alternativa als combustibles fòssils s’està intensificant. A principis del mes passat, va promoure al Parlament Europeu un pla anomenat REPowerEU per deslliurar Europa del petroli i el gas de Rússia com a retribució per la brutal guerra que segueix fent contra Ucraïna.

El pla integral demana una major conservació energètica i inversions accelerades en instal·lacions eòliques i solars. Sobre la bioenergia renovable, el pla també argumenta que “és una font d’energia estable i disponible a nivell nacional, especialment biomassa sòlida per a alguns Estats membres rics en boscos”.

REPowerEU afegeix una línia afavorida per Timmermans, que ha dit que creu que la biomassa ofereix energia sostenible: “Mentre s’estableixin i es compleixin les garanties reforçades per al seu aprovisionament sostenible, l’augment de l’ús de la bioenergia pot contribuir a substituir els combustibles fòssils importats russos, inclosos els naturals. gas, per exemple per a la calefacció. Les estimacions actuals mostren un augment moderat però constant de l’ús de biomassa fins al 2030”.

Augustyn Mikos, defensor dels boscos a Polònia, va desafiar la premissa subjacent de sostenibilitat del pla pel que fa a la biomassa: “A Polònia, ja estem veient els nostres preciosos boscos antics tallats com a combustible. Els plans anunciats recentment del govern per ajudar a substituir els combustibles fòssils russos cremant més fusta indiquen una catàstrofe ecològica”.

Apostant en l’statu quo

Enviva, el principal fabricant i exportador mundial de pellets de fusta, amb seu a Maryland, sembla estar basant les decisions empresarials a llarg termini que la demanda de pellets de fusta de la UE es mantingui forta i els subsidis es mantinguin intactes, juntament amb l’augment de la demanda i els subsidis al Regne Unit, Japó i Corea del Sud.

El CEO John Keppler va anunciar el 9 de maig que Enviva havia signat un memoràndum d’entesa amb “una gran empresa de serveis públics alemanya. Els pellets de fusta d’Enviva desplaçaran l’ús de carbó a les centrals elèctriques de la companyia, amb els volums lliurats que s’espera que siguin d’almenys un milió de tones mètriques a l’any”.

Keppler va assenyalar que el contracte, quan finalitzi, seria d’entre 10 i 15 anys, amb lliuraments de pellets des dels Estats Units a partir de l’any vinent. També va assenyalar que Enviva, que té sis plantes de pellets a Virgínia i Carolina del Nord, acaba d’obrir la seva planta més gran a Mississipí i espera començar aviat la construcció d’una planta de pellets encara més gran a Alabama.

S’estan planejant més plantes al sud profund, va dir Keppler, ja que Enviva treballa “cap al seu objectiu d’ampliar la capacitat a 13 milions de tones mètriques anuals durant els propers cinc anys”. L’empresa va produir menys de la meitat de l’any passat: 6,2 milions de tones mètriques.

Swart, una defensora dels boscos als Països Baixos, va dir que reconeix que ella i altres s’enfronten a una batalla difícil en veure la política de biomassa de la UE revisada d’una manera que alenteixi la demanda de pellets de fusta.

“La ciència no podria ser més clara que cremar fusta està augmentant les emissions i destruint boscos”, va dir. “És bo veure que la Comissió de Medi Ambient (del Parlament Europeu) reconeix els problemes de la bioenergia, però encara queda molt per fer”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com