Alemanya tanca la meitat de les seves sis centrals nuclears

L’any 2022 és el darrer any per a l’energia nuclear a Alemanya, Tot i que el primer cop que es va decidir tancar els reactors nuclears alemanys fou durant el govern de centre-esquerra de Gerhard Schröder l’any 2002, amb l’entrada del govern de Merkel aquesta decisió es revocà i, després del desastre de Fukushima (Japó), s’establí l’any 2022 com a data per al seu tancament definitiu.

Els tres reactors que ara es tanquen començaren a produir durant la dècada dels anys vuitanta i no han estat exempts de polèmica.

La planta de Brokdorf, situada a quaranta quilòmetres al nord-oest d’Hamburg esdevingué el focus de nombroses protestes antinuclears que sorgiren arran de la catàstrofe de Txernòbil el 1986.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Les dues altres plantes són Grohnde, a quaranta quilòmetres al sud de Hannover, i Gundremmingen, a vuitanta quilòmetres a l’oest de Munich.

Els partidaris de l’energia nuclear han demanat que es reconsideri aquesta decisió ateses les baixes emissions de CO2 que produeixen aquestes centrals. Segons aquests, l’energia nuclear pot ajudar Alemanya a complir els seus objectius climàtics reduint les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Emperò, el govern alemany respongué que el tancament de les centrals nuclears i l’eliminació del carbó el 2030 del sistema elèctric no afectaran la seguretat energètica del país o el seu objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2045.

“Mitjançant l’augment massiu de les energies renovables i l’acceleració de l’expansió de la xarxa elèctrica podem demostrar que això és possible a Alemanya”, va dir el ministre d’Economia i Clima, Robert Habeck.

L’energia produïda per fonts renovables suposà quasi el 46% de l’energia total consumida al gegant europeu l’any 2021. Mentre, els combustibles fòssils produïren un 41% de l’energia i les centrals nuclears sols suposaren un 13%, segons l’Institut Fraunhofer.

Aquest moviment ve enmig d’una batalla europea en què es decidirà si l’energia nuclear té futur a la Unió. Tots els països tenen un objectiu, que el seu sistema de generació preferit sigui el considerat “verd”. Mentre a França opten per construir nous reactors nuclears, Alemanya basa el seu subministrament en el gas natural durant la transició.

Les tres centrals nuclears operatives a Alemanya (Emesland, Isar i Neckarwestheim) romandran obertes fins al final d’aquest any.

Aquest moviment no ha acabat sense compensacions: les empreses que operen aquestes centrals rebran més de dos mil milions d’euros en compensacions i dues terceres parts dels treballadors seran reubicats en altres projectes de les companyies.

Tampoc noves tecnologies nuclears es farien pas dins del mercat alemany, ha assegurat la Ministra de Medi Ambient, Steffi Lemke, del partit verd.

“Les centrals nuclears segueixen sent instal·lacions d’alt risc que produeixen residus atòmics altament radioactius”, va dir al grup de mitjans Funke en una entrevista.

La decisió que queda pendent és on emmagatzemar les restes radioactives creades durant la producció en centrals alemanyes. Els experts asseguren que part del material mantindrà uns nivells de radioactivitat perillosos durant 35 000 generacions.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com