Les victòries climàtiques del 2021 que posaren els combustibles fòssils a ratlla

Article de Ray Levy Uyeda, traduït per l’equip de Mónverd notícies

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a The Guardian i és part de Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Després d’un any de desastres climàtics rècords i un pronòstic desalentador dels millors experts del món que adverteixen que el planeta ja ha patit un dany “irreversible”, un moviment està guanyant impuls per forçar el canvi. Tal com va declarar el secretari general de les Nacions Unides a l’agost, la necessitat urgent de frenar les emissions de carboni marca una “sentència de mort ” per a la indústria dels combustibles fòssils.

Durant dècades, als nord-americans se’ls va dir que no era possible enfrontar-se a potents companyies de petroli i gas. Però la realitat és que la gent quotidiana està marcant la diferència en la lluita per reduir les emissions. Aquestes victòries de base també mostren que les persones que s’han vist més vulnerables per l’extracció de combustibles fòssils, incloses les comunitats de color, ja tenen solucions a mà.

Aquí hi ha un resum del que s’ha aconseguit durant aquest any passat

Els que mouen doblers

Grans institucions amb importants inversions en empreses de combustibles fòssils varen llevar els seu capital.

Victòria: El moviment de desinversió arribà a tot Massachusetts.

Després d’una batalla organitzativa de nou anys i molt polèmica, els estudiants de Fossil Fuel Divest Harvard van aconseguir empènyer la universitat a desinvertir tota la seva dotació de 42.000 milions de dòlars, la més gran del món, d’empreses relacionades amb els combustibles fòssils.

Altres universitats com la Universitat de Boston (BU) i la Universitat de Wellesley també es van desvincular dels combustibles fòssils aquest any. L’èxit de Wellesley arriba després de gairebé una dècada d’activisme estudiantil dels grups del campus anomenats Renew Wellesley i Fossil Free Wellesley. La universitat va acordar acabar amb les inversions en combustibles fòssils en les properes dues dècades.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Per a la BU, el canvi és important. Quan el grup dirigit per estudiants DivestBU es va posar en marxa fa vuit anys, el president de la universitat, Robert Brown, va argumentar que la desinversió no era factible. Però després d’un “llarg viatge”, Brown va reconèixer al setembre que els activistes van influir amb èxit en el consell d’administració per desinvertir i posar la universitat “al costat correcte de la història”.

Mentrestant, la batlessa de Boston, Michelle Wu, va signar una ordenança a finals de novembre que eliminava gradualment les inversions de la ciutat en indústries de combustibles fòssils, tabac i presons, que s’aconseguiran el 2025.

Per què és important: “És un testimoni molt clar del poder de la persistència i de l’organització dels joves”, afirma Ilana Cohen, estudiant júnior a Harvard i organitzadora de Fossil Free Divest Harvard. “La manera en què vam guanyar la desinversió va ser fent que la universitat fos fonamentalment inaccessible per mantenir la seva posició intransigent i fonamentalment infundada, així com la seva posició immoral sobre el tema”.

Les batalles de la comunitat

Les comunitats locals s’organitzaren per lluitar contra companyies de combustibles fòssils en els seus barris.

Victòria: Un barri majoritàriament de color de Memphis, Tenessee, va lluitar contra la construcció d’un gasoducte de quasi 80 quilòmetres del qual s’havia aprovat la construcció aquest any 2021.

Els residents havien demanat als funcionaris locals, estatals i federals que rebutgessin el permís després que els representants de la companyia de gasoductes diguessin que la construcció al barri històric de Boxtown Black representava el “camí de menys resistència”. Més tard, la companyia va retirar la seva sol·licitud de permís per al projecte, citant la baixa producció de petroli causada per la pandèmia.

Al nord-est, l’organització ambiental multiestatal coneguda com la Comissió de la conca del riu Delaware va formalitzar una moratòria sobre nous permisos de perforació, una acció que els ecologistes locals van qualificar d’”històrica”. La nova prohibició del fracking cobreix les prop de 14.000 milles quadrades de la conca del riu.

Mentrestant, la junta de supervisors del comtat de Los Angeles va votar per unanimitat al setembre eliminar projectes de perforació de petroli i gas nous i existents. La nova regla està programada per afectar el camp petrolier d’Inglewood, el jaciment de petroli urbà més gran del país, que està envoltat de molts barris de majoria negra. A l’abril, un oleoducte al jaciment de petroli va vessar més de 7.000 litres de petroli a pocs metres del parc infantil més proper.

“Hi ha desenes de milers de persones que viuen molt a prop dels pous de petroli, el 73% dels quals són persones de color”, va dir la supervisora Holly J Mitchell, autora de la moció, a Associated Press abans de la votació. “Per tant, per a mi, realment és un problema d’equitat”.

Per què és important: Justin J Pearson, un dels organitzadors de la campanya del gasoducte de Memphis, diu que la seva victòria demostra que el poder de la gent encara regeix.

“Quan les veus d’aquells que han estat més exclosos i marginats es converteixen en les veus líders del canvi per defensar la causa de la justícia ambiental, tothom se’n beneficia”, va dir. “A Memphis, vam aturar un gasoducte, però realment vam catalitzar un moviment per la justícia i el canvi”.

Les rebel·lions dels accionistes

Els inversors activistes van aprofitar el seu poder col·lectiu per forçar les grans companyies petrolieres a canviar des de dins.

Victòria: els activistes dels fons de cobertura van reclamar tres dels 12 escons de vot al consell d’Exxon.

Activistes climàtics i inversors dissidents van executar amb èxit una rebel·lió dels accionistes dins d’ExxonMobil i Chevron la primavera passada, protestant per la contínua inacció de les empreses per frenar de manera significativa les emissions de carboni.

El fons de cobertura activista Engine No 1 va protagonitzar una victòria molesta en l’elecció de tres nous directors per al consell d’Exxon després que els inversors descontents esperéssin impulsar el gegant petrolier cap a un futur més verd.

Mentrestant, Chevron es va enfrontar a l’oposició del grup de campanya activista holandès Follow This, que va provocar una revolta dels accionistes en la votació per forçar l’empresa a implementar objectius d’emissions més durs.

Per què és important: Mark van Baal, que va fundar Follow This, va dir que les rebel·lions dels accionistes marquen un “canvi de paradigma” per als inversors i una “victòria en la lluita contra el canvi climàtic”.

La repatriació de terra

Els grups indígenes van negociar el retorn de les terres tradicionalment custodiades i robades per aturar la destrucció del medi ambient.

Victòria: la tribu Passamaquoddy va tornar a adquirir un territori de 60 hectàrees que foren robades en el segle XIX pels colonitzadors.

Les terres de Passamaquoddy, que cobreixen una illa a l’est rural de Maine, estaven previstes per al desenvolupament immobiliari i la producció de fusta. Però en canvi, el capítol de Maine de The Nature Conservancy, una organització mediambiental global amb seu als EUA, va proporcionar al govern tribal els fons per comprar la terra.

I a Minnesota, l’estat va retornar 50 hectàrees de terra a la comunitat índia de Lower Sioux. Els EUA havien trencat el Tractat de Mendota de 1851, compartit amb les bandes de Mdewakanton i Wahpekute de Dakota, en establir la terra recentment repatriada. En resposta, les tribus van empènyer el govern federal a mantenir el seu final de l’acord. Això va provocar la guerra de Dakota de 1862, en què els Estats Units van executar 38 homes de Dakota, la penjada massiva més gran de la història dels EUA.

Per què és important: la mesura és una fita en els òrgans de govern dels EUA que reconeixen els errors del passat i com aquestes atrocitats contribueixen a l’actualitat.

“Haurien de deixar que els Lower Sioux tinguin tot el lloc”, va dir la ciutadana de Lower Sioux Pamela Halverson, que abans era l’oficial de preservació històrica de la tribu. “M’agradaria veure un alliberament complet de tota la terra”.

Les decisions dels tribunals

Els activistes climàtics empraren el sistema legal per obligar a dur a terme una reducció major d’emissions

Victòria: un tribunal neerlandès dictaminà que Shell estava obligada legalment a reduir les seves emissions a la meitat durant aquesta dècada.

Un tribunal neerlandès va dictaminar al maig una decisió històrica per obligar a Royal Dutch Shell, un dels 10 principals contaminants del món, a reduir les emissions en un 45% abans del 2030. Tot i que el tribunal no va trobar que l’empresa hagués infringit cap llei, va va dir que Shell havia posat en perill vides humanes, violant els codis civils del país.

Una altra victòria als tribunals del 2021 va ser per als 16 joves demandants a Held v State of Montana, una demanda que al·legava que Montana va contribuir a la crisi climàtica i va violar els seus drets constitucionals.

És el primer cas d’aquest tipus que passa a judici, cosa que podria establir un precedent per a demandes similars que pretenen exigir comptes al govern del canvi climàtic. Els joves, que ara tenen entre quatre i 20 anys, van presentar el cas per primera vegada el març del 2020 i demanen que l’Estat implementi un pla per reduir les emissions.

Per què és important: “En aquesta etapa política en què els nostres governs, tant a nivell federal com a Montana, estan decidits a continuar confiant en els combustibles fòssils, ens dirigim als nostres tribunals per protegir els [els nostres] drets constitucionals”, diu Grace Gibson-Snyder, de 18 anys. , i un dels joves demandants. “Tenim aquesta oportunitat de presentar tota la història del govern causant el canvi climàtic”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com