Jeff Bezos dona $443 milions a conservació i justícia climàtica

A principis de desembre, el fundador de la multinacional Amazon anuncià que el seu Fons per a la Terra donarà 443 milions de dòlars a activitats de conservació i restauració de medis degradats i per pal·liar els efectes del canvi climàtic en les comunitats més marginades; fet que reclamaven les entitats ecologistes.

Enguany, el magnat ha promès donar més de tres mil milions de dòlars en iniciatives similars. L’any passat, Bezos va prometre gastar deu mil milions a combatre el canvi climàtic durant aquesta dècada. Aquesta xifra suposa un 5% del seu patrimoni.

Des de la seva creació, el fons del magnat de les compres en línia ha estat criticat per varis grups mediambientals que l’han criticat de ‘greenwashing’. Al principi, Bezos va donar doblers a grans grups mediambientals occidentals i amb grans pressupostos i va deixar de banda les actuacions de grups més marginals, indígenes i de comunitats pobres, punt molt criticat pels seus detractors. A més, la iniciativa rebé grans queixes per l’impacte nociu damunt del medi que l’empresa del magnat, Amazon, té en el medi en l’àmbit de la paqueteria.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


D’ençà d’aquestes crítiques, el fons ha augmentat les partides destinades a grups de comunitats més desafavorides. En el darrer repartiment es donaren 130 milions a denou organitzacions que s’encarreguen de “dur a terme tasques crítiques de justícia climàtica”, els quals se sumaren als 150 milions donats a tasques similars el passat mes de setembre.

Aquests darrers 130 milions aniran destinats a projectes que ha impulsat el govern estatunidenc sota l’Administració del demòcrata Joe Biden: la iniciativa Justice40. Aquest decret presidencial obliga que el 40% de totes les inversions en matèria climàtica es destinin a “comunitats desavantatjades”.

Dins del darrer pagament també s’inclouen 261 milions de dòlars per a la conservació del 30% de la superfície i oceans de la Terra per l’any 2030. Aquestes iniciatives se centraran en la creació, expansió i monitorització de les àrees protegides, situades majoritàriament al Congo i als Andes. Segons el fons de Bezos, aquesta iniciativa crearà un total d’onze milions d’hectàrees de noves zones protegides a la conca del Congo, la zona en quèes troben el 70% dels boscos del continent africà. En els Andes tropicals, els quals suposen un embornal de carboni, es crearan un total de quaranta-vuit milions d’hectàrees de zones protegides.

Els boscos són extremadament importants en la lluita contra el canvi climàtic perquè atrapen i emmagatzemen diòxid de carboni, mantenint-lo fora de l’atmosfera. Però l’establiment de noves àrees protegides, sobretot quan no s’implementen de manera controlada, pot perjudicar les comunitats locals. Són comuns els casos de projectes de conservació que obliguen els pobles indígenes a abandonar les seves terres per crear parcs nacionals. El World Wildlife Fund, que es troba entre els receptors dels fons de Bezos, va ser acusat recentment de no assumir la responsabilitat dels abusos dels drets humans durant una audiència al Congrés dels Estats Units. Això va seguir una investigació de Buzzfeed News el 2019 que va trobar que els guàrdies forestals finançats per WWF havien estat acusats d’assassinats, tortures i violacions.

Tot i els esforços del fons de Bezos, Amazon ha estat implicat en un informe recent en el qual era el culpable de la congestió dels ports i la conseqüent contaminació relacionada amb l’enviament de paqueteria. Encara que el gegant nord-americà ha promès nombroses vegades reduir el seu impacte ambiental, les seves emissions augmentaren un 20% durant el 2020.

Fotografia de portada: CC BY 2.0/Daniel Oberhaus, 2019

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com