El nou govern alemany proposa una revolució verda

Els líders dels partits que conformen la nova coalició de govern alemanya —socialdemòcrates (SPD), verds i liberals (LDP)— han presentat un acord que augmenta les ambicions del gegant europeu en matèria climàtica. Ja abans d’entrar al poder pretenen que la lluita contra el canvi climàtic esdevengui una part clau de la seva gestió.

Robert Haebeck, co-líder del partit verd i segurament pròxim vicecanceller ha afirmat que l’acord ha estat dissenyat per mantenir Alemanya “en el camí cap als 1,5 graus”, fita a no superar acordada en l’Acord de París i que els científics col·loquen com a punt de no-retorn, a partir d’aquí l’impacte de les emissions esdevindrà exponencial.

Les mesures del nou govern inclouen eliminar l’electricitat de carbó abans del 2030 (vuit anys abans del calendari actual però per darrere d’altres països de la UE com Portugal, que l’eliminà el passat novembre); aconseguir que d’aquí a una dècada el 80% de l’electricitat sigui d’origen renovable i fer arribar a les carreteres alemanyes 15 milions de cotxes elèctrics. A més, pretenen eliminar l’ús del gas natural per a la producció d’electricitat l’any 2040 i pretenen establir un preu del carboni mínim de 60€ per tona.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


A més, s’espera que el vicecanceller tengui un rol paregut al de les vicepresidentes espanyoles, un superministeri d’economia i medi ambient que doni força a la implantació de mesures ambicioses.

Emperò, mentre que alguns veuen aquestes polítiques amb esperances, n’hi ha d’altres que creuen que han d’anar més enllà. Amics de la Terrra d’Alemanya afirmà que “veu [l’acord] amb gran escepticisme” per la manca de “plans anuals d’expansió” concrets per la implantació d’energia solar i eòlica. A més, afegí que assolir la neutralitat climàtica l’any 2045 és insuficient per no superar els 1,5 ºC.

Els activistes climàtics de Fridays for Future demanden que no superar els 1,5 graus ha d’esdevenir una part clau de la coalició, però l’organització ha quedat decebuda.

“En comparació amb el fracàs de la gran coalició [el govern que fins ara governava el país fruit de l’acord entre cristianodemòcrates (CDP) i socialdemòcrates (SDP)], observam certs progressos”, afirmaren en una anàlisi de les noves mesures climàtiques. “En comparació amb la realitat de la crisi climàtica, el programa governamental no és suficient”.

També hi ha alguns escèptics de l’eliminació del carbó atès que l’objectiu del 2030 no és vinculant i al seu davant varen afegir la paraula “idealment”. També es creu que l’eliminació del carbó no suposarà passar directament a les energies renovables, sinó com han fet molts països, faran una transició cap al gas natural, manco contaminant però també perjudicial perquè continua expulsant gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera.

Si bé les noves mesures s’han celebrat en alguns sectors, se segueix demanant una major acció climàtica. Segons els investigadors de Climate Analytics, per tal de no superar la barrera dels 1,5 ºC, el carbó s’hauria de deixar d’emprar un any abans, el 2029, i que l’electricitat el 2030 sigui un 90% —i no un 80% com han acordat— d’origen renovable. També han parlat dels objectius del govern. A dia d’avui, l’executiu alemany pretén reduir les seves emissions un 65% respecte els seus nivells del 1990 de cara a l’any 2030; segons els experts, aquest nombre hauria d’arribar al 70% per ser compatible amb l’objectiu internacional.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com