Els EUA prometen fons per conservar l’Amazones

Després que els EUA i el Brasil estiguessin sota el govern de dos negacionistes climàtics, el pacte entre els EUA i el Brasil per conservar l’Amazones es torna a posar en marxa en una petita victòria per un dels ecosistemes més importants del món.

El fons de l’Amazones, creat inicialment per Alemanya i Noruega el 2008, és una de les eines de cooperació internacional més importants per a la conservació de l’Amazones. Aquest fons es dedica a prevenir, monitoritzar, eliminar la desforestació i promoure la sostenibilitat. Fins ara, aquest fons ha finançat 102 projectes. El govern de Bolsonaro el va tancar el 2019, provocant un increment en la taxa de desforestació fins a màxims històrics.

La recent reunió entre el president brasiler, Lula da Silva, i l’estatunidenc Joe Biden ha estat considerat per molts ecologistes com una passa en la bona direcció i que permetria a Lula complir la seva promesa de desforestació zero al 2030. Aquest moviment suposa un apropament de dos països que s’havien distanciat durant els governs de Trump i Bolsonaro.

“Com a part d’aquests esforços, els Estats Units van anunciar la seva intenció de treballar amb el Congrés per proporcionar fons per a programes de protecció i conservació de l’Amazones brasiler, inclòs el suport inicial al Fons de l’Amazones, i per potenciar les inversions en aquesta regió crítica”, afirmà una declaració conjunta publicada després de la reunió.

Ambdós presidents també varen acordar augmentar les reunions del grup de treball pel canvi climàtic entre els dos països, un grup creat el 2015 per tractar qüestions relacionades amb l’ús del sòl, energies renovables i la política climàtica internacional.

Lula fou acompanyat per la seva ministra de medi ambient, Marina Sliva, una activista per l’Amazones que també fou ministra durant el primer mandat del líder d’esquerres. Després de la reunió, la ministra va afirmar que aquesta “fou molt positiva i tenia indicacions concretes d’un grup de treball per recaptar fons”.

Els EUA pretenen fer una donació inicial de 50 milions d’euros, segons afirmà Reuters, encara que cap govern ha confirmat o desmentit aquesta xifra.

Emperò, la ministra de medi ambient ha restat importància a la quantitat que donin, atès que el més important és “el compromís dels estatunidencs i la creació d’un nou mecanisme, sense importar els valors concrets per ara”.

Aquest moviment dels EUA ha suposat que altres països augmentin la seva contribució al fons. La UE i França pretenen augmentar la seva contribució, segons la ministra d’Europa i afers exteriors francesa, Catherine Colonna. Per altra banda, el Regne Unit, que ja col·labora amb el govern brasiler mitjançant altres mecanismes, ha mostrat el seu interès a unir-se al fons.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com