Arriba Nadal, com podem fer-lo més ecològic?

Amb el desembre ja començat i les nadales ocupant tots els establiments del món occidental, és impossible escapar-se d’una festa tan arrelada com és el Nadal. Amb sopars infinits i regals per tot arreu, el cost ambiental d’aquestes dates no és petit. Emperò, podem seguir algunes pautes, uns consells, per tal d’aconseguir un Nadal més sostenible.

L’arbre de Nadal

Tothom ha decorat un arbre de Nadal. Música nadalenca, la família sencera barallant-se per posar l’estrella… és sens dubte la icona del Nadal. Però el seu cost ambiental és significatiu, i la pregunta més important a fer-nos és natural o artificial? La resposta és més complexa del que pareix

Els arbres de Nadal que encara conserven les seves arrels —els quals podem trobar dins cossiols— ens deixen una empremta de carboni insignificant, menys encara si després se sembra a qualque lloc.

Emperò, els problemes comencen quan els tallam. La companyia britànica Carbon Trust calcula que un arbre de Nadals de dos metres sense arrels ens deixa una empremta de carboni de 3,5kg de CO2e i 16kg de CO2, tot depèn de si s’incinera o si es duu a un abocador. Quan un arbre es rebutja, tant els que tenen arrels com els que no, el seu cost ambiental és significatiu, sobretot degut a l’aparició de metà durant la seva descomposició, gas de molta més potència que no el CO2.

Queda qualque opció pels tallats? L’única manera de donar-li una segona vida és mitjançant la creació de fems o de la seva destrucció per a fer pellets o similar.

Si els comparam amb els arbre de nadal artificials, aquests queden com a perdedors de la batalla ecològica amb 40kg de CO2e expulsat per a la seva creació. Tot i això, la seva avantatja és que es pot reutilitzar.

Si s’usa durant vint anys, el cost ambiental d’aquests pot ser menor que el de comprar cada any un arbre natural, sovint enviat per vaixell des de plantacions a terrenys més freds.

Tot i això, encara ens queda una altra alternativa, més ecològica que totes dues, la de no comprar cap arbre. Des de decorar plantes que tenguem a casa fins a la creació dels nostres arbres casolans amb materials naturals, són alternatives viables que ens permeten no sols estalviar el cost de comprar l’arbre, sinó que també ens estalviam el seu cost ambiental.

Regals

Qui no ha demanat quelcom que mai ha usat? Des d’estris de cuina a roba, els regals poden ser molt perjudicials pel clima, encara més si aquests es produeixen amb materials plàstics. Una alternativa que cada cop és més popular és el regalar experiències. Des de viatge fins a concerts, ens pareixen alternatives més benignes amb el medi. No obstant, no totes les experiències tenen el mateix cost ecològic. Els viatges que necessitin de vols de llarga distància (encara que amb la pandèmia ens pareguin a anys lluny), per exemple, produeixen una quantitat d’emissions molt superiors a les que hauríem pogut generar amb qualque regal. Altrament, podem veure a l’àmbit de les experiències un lloc per la cultura i per augmentar el pes del sector, enguany més que mai degut a les restriccions per la COVID-19.

Tot i això, no fa falta que desapareguin els regals materials. Sempre apostant per materials no perjudicials amb el medi ambient i sempre regalant allò que realment necessitam, és pot seguir consumint de manera responsable, fet encara millor si es fa de manera local i al petit comerç. Sense un impacte ecològic tan important degut a la seva proximitat, amb la qual cosa els costos de transport es veuen, si no eliminats, sí reduïts. I se sap que és el petit comerç qui està més conscienciat i més farà pel seu entorn.

Un altre aspecte a tenir en compte és el paper de regal. Cada any, tones de paper, sovint no reciclable degut a resines i vernissos, són dipositats als contenidors de fems. Entre les alternatives, trobam l’ús de paper de diari, de revistes, usar bosses que es puguin reutilitzar any rere any… les opcions són quasi infinites, només subjectes a la nostra imaginació i al nostre esforç.

El menjar

Nadal és sinònim de grans menjades. Sovint seguides, el menjar, molts pics mal calculat, acaba al fems, on la seva descomposició és molt perjudicial pel clima, ja que expulsa gas metà. Comprant productes de temporada i locals, coordinant les compres i evitant tot el menjar innecessari podem aconseguir reduir la nostra petjada de carboni significativament.

Aquestes són alguns dels infinits àmbits en els que es poden fer canvis. Perquè no fa falta que fagem un Nadal perfectament ecològic, però sí que el màxim nombre de persones faci canvis que permetin que aquesta festa sigui més sostenible.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com