Travesseres que donen vida: rens, ossos i crancs

Cada abril com un rellotge suís, la principal autovia sueca, l’E4, queda bloquejada. Centenars de rens vigilats pels pastors indígenes Sami creuen l’asfalt per a dirigir-se cap a les muntanyes després d’un hivern a cobri. En els darrers anys, l’artèria principal del país ha anat guanyant trànsit i aquest pas s’ha convertit en una acció difícil, especialment si les autoritats locals no arriben a temps per a tallar la carretera. Amb alguns conductors que intenten escapar dels embusos, no fan més que espantar els rens i bloquejar l’autovia mentre els pastors intenten calmar els seus animals.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Els experts afirmen que aquest moviment és clau per les poblacions de rens, pel que evitar fer aquest procés és impensable. Emperò, aquesta setmana, les autoritats sueques han anunciat que construiran fins a una dotzena de “renoductes”, viaductes pels rens, per ajudar que els grups de rens puguin creuar més fàcilment.

S’espera que els viaductes permetran als pastors seguir els seus moviments sense afectar al trànsit de les carreteres. A més a més, es creu que aquestes travesseres permetran passar els ants i els linxs de la zona. Aquests viaductes són especialment importants per els espècies depredadores: amb un nombre d’animals reduït, la construcció d’una carretera pot fer impossible la reproducció de l’espècie, a més de posar en perill la seva supervivència, sovint empresonats en petites àrees on les preses no són suficients per a poder-se alimentar. Trobam aquest cas al sud de Califòrnia, on s’han trobat signes d’endogàmia entre els lleons de les muntanyes de Santa Monica, aïllats per les extenses autopistes de Los Angeles. Per a pal·liar això, s’ha planejat el pont per animals més gran del món. Amb un preu de 87 milions de dòlars, s’espera que creui l’autopista 101, al nord de la ciutat.

El canvi climàtic ha fet efecte tant als pastors com als rens. Amb estius més càlids amb incendis forestals i pluges més intenses durant l’hivern, prop d’un quart de milió de rens, a més de 2500 pastors, han patit les conseqüències d’un clima més extrem.

Els ‘renoductes’ són una altra mostra de les travesseres cada vegada més populars par tot el món. A la península del Yucatán, a Mèxic, s’han fet mesures similars per a protegir els jaguars del tràfic. Al Perú, s’han construït ponts a l’Amazones per a que porc espins, micos i kinkajús puguin passar per damunt de les canonades de gas natural. A l’illa de Nadal, s’han construït ponts damunt les carreteres per a permetre a milions de crancs vermells passar dels boscos a les platges en la seva migració anual.

Tota aquesta infraestructura ha permès evitar milers de milions de morts d’animals degut a accidents, a més de millorar la qualitat genètica i les probabilitats de les espècies.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. La UE es prepara per reduir a la meitat els pesticides que empram – mónverd

    […] la connectivitat entre ells —permetre un major pas d’animals d’un a l’altre (les travesseres en són un exemple)—, a més d’augmentar el nombre d’aus que hi […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com