Nou record: la desforestació amazònica assoleix el nivell màxim dels darrers quinze anys

Una anàlisi preliminar de les dades dels satèl·lits de l’Institut Nacional de Recerca Espacial del Brazil (INPE) conclou que un total de 13235 quilòmetres quadrats de selva amazònica s’han talat en la selva amazònica entre dia primer d’agost de 2020 i el mateix dia del 2021. Aquestes dades suposen un increment del 22% d’unes dades que ja varen alarmar l’any passat i de les quals ja us vàrem informar.

Aquest increment fou inesperat: les dades del sistema d’alerta de l’INPE havien paregut indicar que es tractaria d’un any de modesta activitat, una tornada a la tendència que fins al 2012 s’havia mantingut. Aquestes dades suposen un màxim que recupera els nivells del 2006 amb un creixement que no pareix acabar mai. L’ONG Imazon, que duu a terme una monitorització independent ja havia predit que hi hauria un increment substancial en la superfície desforestada.

La superfície tallada durant l’any passat supera la superfície de la província de Lleida o el país balcà de Montenegro. L’any passat, es varen talar un total de 10851 quilòmetres quadrats.

Per estats, on ha augmentat més és a Amazonas, on augmentà 836 km2, un increment del 55%. Aquest va prosseguit per Mato Grosso (484 km2, 27%), Rondônia (408 km2, 32%) i Pará (358 km2, 7%). La desforestació augmentà a tots els nou estats que formen part de “l’Amazones legal”, definit pel govern brasiler.

La desforestació es troba en una tendència a l’alça a l’Amazones brasiler, que suposa dues terceres parts de la seva superfície total. Les xifres han augmentat considerablement d’ençà que Jair Bolsonaro va arribar a la presidència, el qual defensà la obertura de grans terrenys selvàtics als silvicultors, miners i a la indústria agrícola.

Aquest fet arriba poc després de la COP26, en la qual el govern brasiler signà una declaració en què es comprometia a acabar amb la “desforestació il·legal” abans de 2028. Emperò, els crítics afirmaren que la declaració no és vinculant legalment i que el govern de Bolsonaro ha relaxat les lleis mediambientals, fet que ha legalitzat bona part de la desforestació il·legal que ha promès fer desaparèixer.

L’Amazones brasiler ha perdut quasi el 20% de la seva extensió des de la dècada dels setanta. Els científics fa temps que avisen que els ecosistemes de la selva poden estar acostant-se a un punt de no retorn en què la selva podria convertir-se en una sabana. Aquest fet tendria conseqüències nefastes per les emissions globals de diòxid de carboni, la biodiversitat, els recursos hídrics de la zona i especialment en les vides dels pobles indígenes que viuen a la regió.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. El president brasiler Lula da Silva nomena una activista amazònica ministra de medi ambient – mónverd

    […] del nou govern d’acabar amb el creixement de la desforestació de l’Amazones, la qual ha batut rècords any rere any durant el mandat del ja expresident Jair […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com