Nova filtració de l’ONU: el creixement actual és insostenible

L’esborrany del Grup de Treball III de l’IPCC, encarregat d’avaluar les mesures de mitigació que s’han de dur a terme, afirma que cal evitar el creixement constant actual per no superar els límits planetaris. Així ho confirmava el mitjà en castellà CTXT, filtració que se suma a la de l’informe del Grup de Treball II, de la qual us vàrem informar en un article. A més, en aquesta filtració torna a confirmar el que el segon informe afirmava: les emissions de gasos d’efecte hivernacle han d’arribar al seu màxim en quatre anys com a màxim.

L’informe ha estat filtrat al mitjà pel col·lectiu de científics Scientist Rebellion i el moviment que els engloba, Extinction Rebellion España, per por que l’acció dels polítics, que poden fer modificacions a la versió reduïda del document, dilueixin el missatge d’urgència que volen transmetre. Des del primer informe del 1990, en el que encara s’afirmava que hi havia la possibilitat que el canvi climàtic fos un fenomen natural, els informes han estat cada vegada més clars amb l’autoria humana de l’escalfament, una altra vegada confirmada per l’informe del Grup I de l’IPCC, del qual també us en parlàrem i n’analitzàrem els gràfics des de Covering Climate Now. Els col·lectius científics i ecologistes esperen que amb aquest informe es tanqui el debat de l’autoria —i el conseqüent negacionisme— d’una vegada per sempre.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


L’esborrany del Grup III marca el camí per a la Transició Ecològica per tal que sigui exitosa. Segons afirma CTXT, aquest destaca la necessitat de renunciar al creixement indefinit i tenir en compte les diferències culturals i històriques de les emissions entre els diferents països, a més de actuar en el món urbà i en el rural per tal de no deixar a ningú enrere. És només així, afirma la filtració, que la transició ecològica comptarà amb el suport necessari. La filtració afirma que “Lliçons de l’economia experimental mostren que la gent pot no acceptar mesures que es consideren injustes encara que el cost de no acceptar-les és més gran”.

Emperò, ni d’aquesta manera el camí serà fàcil; els científics adverteixen que “les transicions no solen ser suaus i graduals. Poden ser sobtades i pertorbadores”. A més, mostren preocupació pel possible bloqueig que corporacions petrolieres i de la indústria fòssil puguin exercir davant polítiques que irremeiablement reduiran els seus beneficis. Davant un canvi de model sense precedent, afirmen que “la centralitat de l’energia fòssil en el desenvolupament econòmic dels últims dos-cents anys planteja qüestions òbvies sobre la possibilitat de la descarbonització “.

En l’informe els científics són clars: “Les emissions actuals són incompatibles amb l’Acord de París per la qual cosa és absolutament obligatori reduir-les d’una manera immediata i contundent”. A més, una part dels membres del Grup III subratllen en aquest que l’origen del canvi climàtic sorgeix de la societat industrial, del creixement sense control i alguns, fins i tot, culpen al propi sistema capitalista, que aquesta part dels científics consideren culpable de la crisi climàtica.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com