Les emissions globals han d’arribar al seu màxim en quatre anys

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle a nivell mundial hauran d’assolir el seu màxim durant els propers quatre anys, les centrals de carbó i gas natural s’hauran de tancar durant la propera dècada i l’estil de vida de la humanitat —especialment en països desenvolupats— haurà de canviar per tal d’evitar la catàstrofe climàtica; això és el que s’ha obtingut del proper informe de l’IPCC, òrgan que el passat dilluns 9 d’agost publicà un informe sobre l’estat del clima. La versió definitiva del document que ha filtrat el mitjà espanyol CTXT (Contexto y Acción), és el que s’espera que el tercer grup de treball publiqui el 2022


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


El document afirma que són les classes altes del diferents països del món les que tenen més culpa del canvi climàtic, amb patrons de consum molt més contaminants. Aquest és la tercera part del que es convertirà en el sisè informe sencer que l’IPCC, màxim òrgan mundial sobre canvi climàtic, haurà publicat d’ençà el 1988, any de la seva creació. La primera part, sobre la qual ja us en vàrem parlar en un article, parla sobre la ciència climàtica, el segon sobre els impactes socioeconòmics i el tercer sobre les mesures que s’han de prendre per evitar els pitjors efectes de l’emergència climàtica.

Queden anys abans que es publiqui de forma oficial, però un grup de científics han decidit publicat aquesta versió mitjançant la branca espanyola de Scientist Rebellion, lligada al moviment juvenil Extinction Rebellion que, juntament amb Fridays for Future, veieren un gran auge en el seu suport l’any 2019 amb Greta Thunberg. La notícia fou publicada per primera vegada per Juan Bordera a la revista digital CTXT i del qual se n’ha fet ressò a la premsa internacional.

Bordera afirmà al diari britànic The Guardian que aquesta filtració reflecteix la preocupació que tenen alguns científics que les seves conclusions puguin se alterades i reduïdes degut a pressions. De fet, degut a que l’IPCC forma part de les Nacions Unides, els països tenen dret a canviar parts del document resum que l’acompanya, el qual és una versió simplificada per a legisladors i membres de la premsa: en la pràctica marquen què pot llegir el públic.

L’informe posa especial èmfasi en la justícia climàtica. El 10% més contaminant del planeta —que també és el 10% més ric—, és responsable d’entre un 36% i un 45% de les emissions globals, mentre que el 10% més pobre i menys contaminant només duu a terme un 5% de les emissions. “Els patrons de consum dels consumidors de major

 “Els patrons de consum dels consumidors amb ingressos més elevats s’associen a grans petjades de carboni. Els principals emissors dominen les emissions en sectors clau, per exemple, l’1% superior representa el 50% de les emissions de l’aviació ”, afirma el resum. Alguns d’aquests fets, com el pes de la minoria en l’aviació ja el vàrem explicar en un altre article.

L’informe recalca que serà necessari dur a terme canvis en el nostre estil de vida, especialment a països rics i entre les classes més altes de la societat global. Des d’evitar usar en excés calefacció i aires condicionat a les llars, caminar i anar en bicicleta, reduir els viatges en avió i emprar menys electrodomèstics poden ajudar a reduir les emissions, afirma l’informe.

Tampoc la dieta quedarà exempta de canvis: la polèmica encetada a Espanya pel ministre de Consum, Alberto Garzón, apareix en el document. “Un canvi a les dietes amb una proporció més alta de proteïnes vegetals a les regions amb un consum excessiu de calories i aliments d’origen animal pot conduir a reduccions substancials de les emissions, alhora que proporciona beneficis per a la salut […] Les dietes vegetals poden reduir fins a un 50% les emissions en comparació amb la dieta occidental mitjana que produeix una gran quantitat d’emissions”.

A més, proveir d’electricitat a tota la població que no hi té accés (uns 940 milions de persones, segons Our World in Data) tendria un efecte “negligible” en les nostres emissions.

L’informe segueix la línia de la primera publicació: hem de reduir les nostres emissions un 50% abans de l’any 2030 i arribar al 2050 amb una neutralitat climàtica global si volem evitar sobrepassar els 1,5 ºC d’escalfament a partir dels quals els efectes s’intensifiquen de forma exponencial. Actualment hi ha varis països que tenen objectius de neutralitat climàtica l’any 2050, però els objectius i mesures a curt termini són més vagues. La Unió Europea ha demanat una reducció de les emissions del 55% per al 2030 al continent, mentre que la Llei de Canvi Climàtic espanyola sols demana un mínim del 24%.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Nova filtració de l’ONU: el creixement actual és insostenible – mónverd

    […] que se suma a la de l’informe del Grup de Treball II, de la qual us vàrem informar en un article. A més, en aquesta filtració torna a confirmar el que el segon informe afirmava: les emissions de […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com