Mónverd notícies se suma a Covering Climate Now, un projecte periodístic per donar veu al medi ambient

L’equip de Mónverd notícies ha decidit sumar-se a un projecte de col·laboració amb més de quatre-cents seixanta mitjans de comunicació compromesos a parlar de canvi climàtic i medi ambient al públic. Així com afirmen a la seva web, volen que el clima estigui present en tots els àmbits de la informació periodística, des de la política fins a la cultura per tal de crear un clima de conversació pública. A més, posen èmfasi a la importància de l’evidència científica i el mètode científic contra el negacionisme climàtic encara present a la nostra societat.

El nostre equip veu en aquest projecte un ressò dels nostres objectius i ideals (els podeu trobar a la pàgina “Sobre nosaltres” de la nostra web) que dona força al periodisme climàtic que tan important és a l’actualitat.

Mitjans de comunicació tan importants com el diari britànic The Guardian, Scientific American, Vox News (mitjà estatunidenc sense cap relació amb el partit espanyol), Reuters, El País, HuffPost o la Repubblica, així com desenes de mitjans més petits com el nostre cas o com revistes especialitzades en canvi climàtic com és Climática treballen junts per aconseguir popularitzar el clima i el medi ambient en la premsa.

Un dels pilars bàsics d’aquesta col·laboració és la compartició de recursos entre mitjans, articles per republicar com “La crisi climàtica ha costat milers de milions a Colorado; ara volen que les petrolieres paguin la factura”—publicat inicialment a The Guardian i traduït pel nostre equip—, a més de recursos d’investigació i xerrades sobre temes climàtics per als seus membres.

A la iniciativa s’hi poden sumar tots els mitjans que vulguin: és un servei gratuït que pretén ajudar al periodistes climàtics d’arreu del món. Poden adherir-s’hi tant mitjans de comunicació com periodistes independents, que trobaran en Covering Climate Now una plataforma de periodistes amb qui parlar i intercanviar informació.

A més, hem signat la Declaració d’Emergència Climàtica de Covering Climate Now, que recalca la importància de l’acció climàtica seguint els criteris científics per mitigar els efectes més perjudicials de l’emergència climàtica. El nostre nom se suma a desenes de mitjans internacionals en la lluita climàtica. A continuació teniu la traducció de la declaració:

És hora que el periodisme reconegui que l’emergència climàtica és aquí.

Aquesta és una afirmació de la ciència, no de la política.

Milers de científics, inclosos James Hansen, el científic de la NASA que va posar el problema a l’agenda pública el 1988, i David King i Hans Schellnhuber, antics assessors científics dels governs britànic i alemany, respectivament, han dit que la humanitat s’enfronta a una “emergència climàtica”. ”

Per què “emergència”? Perquè les paraules són importants. Per preservar un planeta habitable, la humanitat ha d’actuar immediatament. Si no es redueix la quantitat de diòxid de carboni a l’atmosfera, la calor extraordinària, les tempestes, els incendis forestals i el gel fos el 2020 es convertiran en rutina i podrien “fer que una part important de la Terra sigui inhabitable”, advertia un article recent de Scientific American.

La resposta dels mitjans de comunicació a Covid-19 proporciona un model útil. Guiats per la ciència, els periodistes han descrit la pandèmia com una emergència, han crònic els seus impactes devastadors, han cridat la desinformació i han explicat al públic com protegir-se (amb mascaretes, per exemple).

Necessitam el mateix compromís amb la història del clima.

L’equip de Mónverd notícies estam compromesos a col·laborar amb altres mitjans de comunicació —com ja feim amb el diari municipal de Pollença, el Punt Informatiu, publicant-hi articles en les seves publicacions— per tal de sumar forces contra l’emergència climàtica.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com