La crisi climàtica ha costat milers de milions a Colorado; ara volen que les petrolieres paguin la factura

Per Chris McGreal, a Gold Hill, Colorado. Traduït per l’equip de mónverd notícies

ExxonMobil i Suncor s’enfronten a demandes a l’estat de l’oest estatunidenc, però els grans apologistes del petroli diuen que el consumidor nord-americà és el culpable de les emissions.

Aquesta notícia va aparèixer originalment al diari britànic The Guardian i es torna a publicar a mónverd notícies com a part de Covering Climate Now, una col·laboració periodística mundial que reforça la cobertura de la història climàtica.

Més d’una dècada després de l’incendi de Fourmile Canyon que fins i tot va expulsar els bombers de Gold Hill, els vessants ennegrits i els arbres cremats donen fe de la destrucció que quasi destruí el poble de muntanya de Colorado.

“A causa del vent i la sequedat, [el foc] va enlairar-se”, va dir Chris Finn, que és voluntari com a cap de bombers de la ciutat quan no dirigeix la pensió local. “Aquell dia del 2010, vaig sentir que el meu negoci i la meva casa potser ja no estarien aquí”.

Chris Finn ha estat el cap de bombers voluntaris de Gold Hill durant més de 25 anys. Rebecca Stumpf/The Guardian.

Els pocs centenars de residents de Gold Hill van fugir quan el foc es va moure per la cresta sobre una ciutat que va començar la seva vida com a campament miner durant la febre de l’or del 1859. Els bombers van seguir quan no van poder evitar que les flames s’empassessin desenes de cases.

Quan es va extingir, la flamarada de Fourmile havia destruït 169 cases, el rècord en qualsevol incendi forestal de la història de Colorado. Però aquest rècord es va superar menys de dos anys després, i de nou en pocs dies, a mesura que el ritme dels focs augmentava.

Gold Hill va tornar a estar envoltat de flames l’any passat, any que va registrar un nombre rècord d’incendis forestals a Colorado. Ara, Finn es prepara per a una altra temporada d’incendis rècord.

“He viscut aquí dalt tota la meva vida. Es pot veure el canvi en el temps ”, va dir Finn.

El cap de bombers, de 65 anys, fa una pausa mentre s’asseu al jardí de la seva modesta casa de fusta.

“Esper que el meu net pugui estar assegut aquí quan tingui la meva edat”, va dir.

El persistent temor de Finn és que el fet que Gold Hill visqui amb el temps prestat és quelcom que es reprodueix a través dels estats occidentals assolats per alguns dels incendis forestals més intensos de la història nord-americana moderna. Però l’angoixa sobre l’amenaça immediata s’acompanya de preguntes cada vegada més urgents per a les comunitats en primera línia de la crisi climàtica sobre el cost financer de la supervivència a llarg termini: qui hauria de pagar la factura?

Gold Hill ha rebut una subvenció estatal per reduir el bosc al voltant del poble amb l’esperança de frenar o inclús aturar futurs incendis. Però això és només una fracció del cost que el comtat dels voltants diu que suposarà fer front a l’impacte de l’escalfament global.

El comtat de Boulder calcula que costarà als contribuents 100 milions de dòlars durant les pròximes tres dècades només per adaptar els sistemes de transport i drenatge a la crisi climàtica i reduir el risc d’incendis forestals.

El govern del comtat diu que la factura hauria de ser pagada pels qui van provocar la crisi, les companyies petrolieres que van passar dècades tapant i falsificant les advertències dels científics climàtics. El govern ha demandat a la firma petrolera més gran dels Estats Units, ExxonMobil, i a Suncor, una empresa canadenca amb seu a EUA a Colorado, per exigir que “utilitzin els seus enormes beneficis per pagar la seva part justa del que costarà a la comunitat fer front al problema que les empreses han creat ”.

El comtat de Boulder, juntament amb demandes similars de la ciutat de Boulder i el comtat de San Miguel, al sud-oest de l’estat, acusen les empreses de pràctiques comercials enganyoses i de frau al consumidor perquè els seus propis científics les van advertir del perill de la crema de combustibles fòssils, però les empreses van suprimir l’evidència d’una crisi climàtica creixent. Les demandes també afirmen que, a mesura que va augmentar l’emergència climàtica, les empreses van finançar grups negacionistes per qüestionar la ciència per continuar venent petroli.

“És molt més difícil canviar-ho ara del que hauria estat si les empreses haguessin estat honestes sobre el que sabien fa 30 o 50 anys”, va dir Marco Simons, conseller general de Earth Rights International, que gestiona la demanda comtat. “Aquesta és probablement la tragèdia més gran aquí. Les comunitats d’aquest país i de tot el món foren privades bàsicament de les seves opcions ”.

La demanda del comtat de Boulder sosté que les temperatures anuals a Colorado augmentaran entre 2 ºC i 3,6 ºC el 2050 i posaran en perill l’economia de l’Estat, inclosa la indústria agrícola i l’esquí.

Els fenòmens meteorològics extrems ja fonen la neu de la muntanya, provocant una evaporació augmentada i una manca d’aigua que baixa pel riu més important de la regió, el Colorado, que subministra aigua potable a les ciutats més grans de l’estat i rega fins a Califòrnia i Arizona.

Micah Parkin, fundadora d’una coalició mediambiental, 350 Colorado, es va traslladar a Boulder des de Nova Orleans després que aquesta fos devastada per l’huracà Katrina.

“Vam decidir passar a terrenys més alts sabent que els huracans són cada vegada més intensos, el nivell del mar augmenta”, va dir.

Micah Parkin és la fundadora d’una coalició mediambiental, 350 Colorado, i es va traslladar a Boulder des de Nova Orleans després que aquesta fos devastada per l’huracà Katrina. Rebecca Stumpf/The Guardian.

Al cap de dos anys, Parkin i la seva família van rebre l’avís d’evacuació quan el foc del canó Fourmile amenaçava la ciutat i ella observava les flames des de casa seva. Aleshores, el 2013, les inundacions van inundar la casa de Parkin, exactament el mateix de què havia fugit a Nova Orleans, quan Boulder va registrar gairebé l’equivalent a un any de pluja en només vuit dies.

Les inundacions es van estendre per més de 5000 quilòmetres quadrats i van matar vuit persones, van destruir més de 1.700 llars i van causar més de 3.000 milions de dòlars en danys  en 14 comtats de Colorado.

“Deien que era un esdeveniment de cada mil anys. No ho crec. Hem carregat els daus perquè cada cop passin més esdeveniments intensos “, va dir. “És clar que Exxon i aquestes altres empreses han de ser responsables”.

Exxon i Suncor estan alarmats davant la perspectiva que els jurats locals puguin escoltar els casos amb experiència directa de l’impacte de l’escalfament global a Boulder. Les empreses estan pressionant per traslladar els judicis fora dels tribunals estatals a un sistema federal on no s’apliquen les lleis sobre màrqueting enganyós i frau al consumidor.

“La seva estratègia és dir que aquests casos han de ser davant un tribunal federal perquè s’aplica la jurisdicció federal. Després es donaran la volta i argumentaran que la llei federal no proporciona cap remei ”, va dir Simons. “Es tracta d’una via per desestimar aquests casos”.

Els esbossos de la defensa de la indústria del petroli han aparegut en columnes de diaris que mostren paral·lelismes amb la indústria del tabac i afirmen que és l’usuari final, els americans corrents, qui causa la contaminació.

Gale Norton, antiga fiscal general de Colorado que va dirigir el litigi de l’Estat contra les companyies de cigarrets i que després va treballar com a assessor legal de Shell, ha atacat les demandes judicials de Boulder com a captura de diners.

“Sobre l’únic que tenen en comú les grans companyies de tabac i les grans companyies petrolíferes són les profundes butxaques dels acusats”, va escriure al Denver Post. La seva columna va destacar la seva posició com a fiscal general de l’Estat i, més tard, com a secretària de l’interior dels EUA sota el president George W Bush, però no va fer cap menció al seu treball per a la indústria del petroli.

“Quina és la nostra responsabilitat individual, ja que les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle ascendeixen a gairebé 20 tones per persona?”

El consell editorial del Denver Post va seguir una línia similar en denunciar la “falsa equivalència” entre les empreses de cigarrets i el gran petroli, i va dir que els consumidors tenien la major responsabilitat de la crisi climàtica.

“Les empreses no van crear la demanda de combustibles fòssils. Ho vam fer a través dels nostres estils de vida i consum, inclosos tots els membres de les comunitats que ara volen dirigir-se a les empreses per obtenir una reducció legal “, va afirmar.

Aquesta crítica apareix a Boulder, ciutat conscienciada climàticament, i en altres comunitats amb ingressos alts que són susceptibles a càrregues d’hipocresia, en part perquè les zones de Colorado tenen algunes de les petjades de carboni més altes del país, ja que escalfen i refreden cases més grans que la mitjana.

Max Boykoff, professor del departament d’estudis ambientals de la Universitat de Colorado Boulder, va reconèixer el problema, juntament amb la popularitat dels vehicles amb un elevat consum de combustible. Però va dir que això no hauria de ser utilitzat per les companyies petrolieres per absoldre’s de la responsabilitat d’una crisi en la creació de la qual han tingut un paper principal.

Max Boykoff és professor del departament d’estudis ambientals de la Universitat de Colorado Boulder. Rebecca Stumpf/The Guardian

“Aquestes demandes són una de les eines per demanar comptes a aquestes dues empreses”, va dir.

Chris Finn va dir que no hi havia dubte que les persones que es desplaçaven a les muntanyes han contribuït en part als danys causats pels incendis forestals en aturar els processos naturals d’aprimament del bosc.

Però el cap de bombers de Gold Hill va dir que la crisi climàtica era “una gran part” de la calor creixent i del nombre d’incendis, i que les campanyes empresarials per negar les advertències dels científics tenien un paper important.

“La ciència fa anys que hi és. El problema és que tens la meitat de la població que no vol creure en la ciència perquè vol dir que no podrien guanyar tants diners “, va dir.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Mónverd notícies se suma a Covering Climate Now, un projecte periodístic per donar veu al medi ambient – mónverd

    […] col·laboració és la compartició de recursos entre mitjans, articles per republicar com “La crisi climàtica ha costat milers de milions a Colorado; ara volen que les petrolieres paguin …—publicat inicialment a The Guardian i traduït pel nostre equip—, a més de recursos […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com