L’iceberg més gran del món, una fotografia de l’ESA i l’illa de Mallorca

Un iceberg de quasi la meitat de la mida de Puerto Rico i més gran que Mallorca se separà de l’Antàrtida i s’ha convertit en el més gran del món actualment. Aquest, amb el nom en clau A76 seguint les directrius del Centre Nacional del Gel dels EUA. Aquest, es desprengué de la placa de gel de Ronne i s’endinsà dins la mar de Weddell.

Aquest, té una superfície total de 4320 quilòmetres quadrats (Mallorca té una superfície de 3640 km2) i, per tant, supera a A23a, el qual es formà en el 1986 i que tenia devers 4000 km2 de superfície el gener.

Ha estat l’Agència Espacial Europea, amb el seu programa Copernicus, que ha fet possible la detecció d’aquest i n’ha feta pública la notícia. L’Agència ha publicat una imatge de l’iceberg en el qual es compara amb l’illa de Mallorca.

La formació d’A76, emperò, segueix els patrons naturals. Tal i com afirmen diversos investigadors, es degué a forces que dicten la vida d’aquests blocs de gel i que no té perquè estar relacionat amb el canvi climàtic.

Una idea errònia que sol tenir el públic general és que són aquests tipus de blocs de gel els que augmenten el nivell de la mar. Emperò, això no és cert, ja que els blocs de gel desplacen part de l’aigua que llavors ocuparan. Sumam a això el fet que el gel té més volum que l’aigua i el nivell queda inalterat.

Christopher A. Shuman, investigador i professor a la Universitat de Maryland, comparà en una entrevista amb el New York Times el despreniment de gel com una manicura: aquest gel formaria part de la zona blanca, que és retallada.

Tot i això, la formació d’un iceberg de tan elevades dimensions ens retorna el tema de la pèrdua de gel, especialment a l’Àrtic però també dels glaciars Antàrtics, els qual, degut que es troben damunt plaques continentals, sí que provoquen una augment del nivell de la mar.

El rècord des que hi ha registres té gran avantatge damunt d’aquest. B15, que se separà al Març del 2000, tenia una superfície total d’11000 km2. Tot i la seva mida sense precedents, aquest no desestabilitzà de la qual sortí l’actual iceberg i amb els anys s’ha anat separant en diversos fragments que, a excepció d’un, s’han fos tots.

Fotografia de portada: ESA (CC BY-SA 3.0 IGO)

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com