Shell, declarada culpable de la crisi climàtica i condemnada a reduir les seves emissions a la meitat

Un tribunal de La Haia ha declarat culpable a la petrolera anglo-neerlandesa Royal Dutch Shell de la crisi climàtica en una resolució històrica per al moviment ecologista. La sentència obliga a la multinacional a reduir les seves emissions en un 45% en deu anys i crea un precedent per a nous judicis similars no només als Països Baixos, sinó que també a la resta del món.

La demanda fou impulsada per Mileudefensie (Amics de la Terra Països Baixos) juntament amb ActionAid, Both ENDS, Fossielvrij NL, Greenpeace Països Baixos, Joves Amics de la Terra Països Baixos, Waddenvereniging i un total de 17379 coquerellants.

El procés jurídic començà l’abril del 2020, amb l’entrega de la citació judicial per part dels grups ecologistes. L’objectiu que tenien abans de començar, fou precisament l’imposat a la companyia: que aquesta redueixi les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 45% per al 2030, seguint les anteriors ambicions de la Unió Europea i més o manco en línia cap al compliment dels Acords de París per tal d’evitar sobrepassar els 1,5 ºC d’escalfament.

En el judici, els demandants han afirmat que la petrolera neerlandesa es troba entre les deu majors responsables de la crisi climàtica a nivell mundial, amb un 2% de les emissions històriques en el seu currículum.

A més, aquests denuncien que la Royal Dutch Shell és conscient des de fa més de trenta anys de les conseqüències de les seves accions, però tot i això “ha continuat extraient petroli i gas, i invertint milers de milions de dòlars en la cerca i desenvolupament de nous combustibles fòssils contaminants”. Segons Amics de la Terra, en els dos darrers anys, Shell ha invertit entre 23000 i 29000 milions d’euros en l’àmbit de les energies fòssils.

“Shell és la causant del canvi climàtic i ha d’aturar de forma immediata el seu comportament destructiu”, senyala el Tribunal en una sentència que Donald Pols, director d’Amics de la Terra ha qualificat de “victòria de dimensions colossals per al nostre planeta i pels nostres fills i filles, és una fita inigualable per aconseguir un futur habitable. Des de la organització han dit que es tracta “d’un punt d’inflexió en la història”, degut a que és el primer cop que un tribunal obliga a una multinacional a complir amb l’Acord de París.

Roger Cox, misser d’Amics de la Terra Països Baixos, ha afirmat que “aquesta sentència tendrà conseqüències per altres grans empreses que contaminen”. A més, la sentència destaca pel fet que considera a la petrolera com a responsable de les emissions dels seus client i proveïdors. A més, ha establert que l’activitat contra el clima és un atemptat contra el dret a la vida  el dret a la vida familiar tranquil·la, ambdós catalogats com a drets humans.

El veredicte també obliga que la corporació compleixi la sentència de forma immediata ja que el tribunal considera que la política climàtica de l’empresa no és suficientment concreta. camino

Els demandants no amaguen la seva intenció que aquest sigui només el principi d’una llarga llista de judicis climàtics. Amb un precedent creat, les diverses organitzacions ecologistes han mostrat interès en demandar altres companyies per tal d’obtenir condemnes similars.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com