Un iceberg s’acosta a l’illa de Geòrgia del Sud i amenaça la fauna local

L’iceberg que s’acosta a l’illa de Geòrgia del Sud continua fracturant-se, reduint el perill que presenta per la major reserva de pingüins rei.

L’iceberg antàrtic ha anat avançant cap a l’arxipèlag, on ha acabat fracturant-se. Encara que no se sap si acabarà col·lidint amb el territori d’ultramar britànic, on una trentena d’investigadors viuen a l’actualitat, els científics són més optimistes sobre el seu impacte a l’ecosistema local que dies enrere, quan tot pareixia indicar que A68a, nom amb què és coneix l’iceberg, bloquejaria les rutes d’alimentació els animals. I la seva mida era un fet que n’incrementava la gravetat. Fins fa uns dies, la gran massa de gel ocupava una àrea de 4200 km2, l’equivalent als territoris de Mallorca i Eivissa combinats. Fou durant aquests dies que es considerà el major iceberg del planeta.

“Si torna a Geòrgia del Sud, probablement serà en moltes petites peces en contraposició a un gran iceberg, que és el que ens atemoria”, afirma Geraint Tarling pel diari britànic The Guardian, una oceanògrafa del British Antartic Survey.

Tot canvià el passat 18 de desembre, quan unes fortes corrents marines provocaren que la gran massa de gel es xapés en dos i es continués fracturant mentre s’allunyava de la costa sud-oest de l’illa.

Es calcula que actualment té una mida de 2600 km2, quasi la meitat que fa uns dies. En comparació, tota l’illa de Geòrgia del Sud fa uns 3900 km2.

La mida d’aquest iceberg és allò que en un primer moment, després del seu despreniment de la península antàrtica al 2017, cridà més l’atenció dels científics de tot el planeta. En aquell moment, es tractava del quart major iceberg del que se’n tenien registres.

Durant el seu recorregut, s’ha fracturat nombroses vegades. Tots tres fragments foren nomenats A68d, A68e i A68f. Mentre que tots quatre icebergs continuen avançant cap a l’est, Tarling afirma que encara hi ha qualque possibilitat que, a causa de les corrents oceàniques, puguin tornar enrere i xocar amb l’illa a la seva costa est. Durant les properes setmanes, els investigadors acabaran de concretar la seva ruta.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com