Associacions ecologistes demanden al govern central per ‘inacció climàtica’

Tres associacions ecologistes, Greenpeace, Oxfam Intermón i Ecologistas en Acción, han presentat una demanda contra el govern de coalició liderat per Pedro Sánchez amb la intenció de reclamar una major lluita contra el canvi climàtic. Les associacions han presentat el recurs al Tribunal Suprem, òrgan més alt en la justícia espanyola ja que consideren que el Pla Integrat d’Energia i Clima i la seva Estratègia a llarg termini, ambdós adoptats per l’Executiu per a lluitar contra el canvi climàtic, no compleixen amb la normativa adoptada arran de l’Acord de París, el qual el govern signà.

“Per evitar un canvi climàtic devastador només hi ha una via: reduir dràstica i ràpidament les emissions de diòxid de carboni, la qual cosa requereix decisions polítiques valentes, que introdueixin canvis ambiciosos de manera urgent. Estam en un moment clau per a evitar una crisi molt més virulenta que la que el món està experimentant amb la covid-19.” El comunicat de Greenpeace sobre el litigi és clar. Segons les ONG, el govern ha incomplert el Reglament (UE) 2018/1999 sobre l’acció a llarg termini i la Unió energètica, a més de que “l’esborrany projectat pel govern no està en línia amb l’Acord de París i les recomanacions científiques del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic de les Nacions Unides (IPCC) per a no superar 1,5 ºC”. A més, demanen que “Espanya ha d’assumir una reducció de la seva producció de gasos d’efecte hivernacle de almenys el 55% al 2030 respecte als nivells de 1990 i el zero net d’emissions al 2040” Si bé el zero net no ha estat modificat, la Presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, comentà en el seu discurs sobre l’Estat de la Unió (SOTEU) el passat 16 de setembre que s’ha d’assolir el 55% demanat per aquestes associacions ecologistes al 2030, mentre que el govern ha proposat una reducció del 23% al 2030, xifra molt per davall de l’objectiu europeu i dels acords internacionals.

Tribunal Suprem d’Espanya. FDV / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

El Suprem neerlandès va establir al 2019 que el govern estatal havia de reduir les emissions d’efecte hivernacle un 23%. D’ençà d’aquesta resolució, els governs de països com els EUA, Alemanya, França, Nova Zelanda i Canadà ja han estat denunciats als tribunals dels seus respectius països. A més, una sèrie d’activistes portuguesos han denunciat a 33 països davant dels Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg. Si aquestes acaben amb una resolució favorable per als denunciants, podrien obligar als diferents governs a prendre mesures per aturar les emissions tant nacionals com les produïdes a l’estranger per les companyies que es troben amb el domicili fiscal en els països afectats. Només el temps decidirà aquestes protestes.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Fridays for Future se suma a la demanda climàtica contra el govern espanyol – mónverd

    […] les associacions ecologistes Greenpeace, Acción por el clima i Oxfam Intermón, les quals demandaren al govern espanyol a finals de 2020, se’ls ha sumat Juventud por el Clima-Fridays for Future España i la Coordinadora […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com