El Blockchain, un perill pel clima?

El Blockchain és una tecnologia la qual, gràcies al bloqueig de la reescriptura de dades, permeten que les transaccions financeres amb criptomònades, especialment Bitcoin, siguin més segures. Altrament, altres usos estan sorgint. Des de patents al vot electrònic, pareix que ens permeten facilitar moltes tasques a la vida diària, però és bo pel clima. El passat 23 de novembre, l’Agència Europea de Medi Ambient publicà un document sobre si els seus efectes són positius o no per un clima cada vegada més conscient.

Per poder saber si aquest procediment és segur, cal primer determinar què és aquest procés. Per això, podem usar la definició que l’Agència de la Unió Europea per la Ciberseguretat (ENISA) ens dona:

… una base de dades formada per totes les transaccions que tenen lloc a través d’una xarxa d’igual a igual. És una estructura de dades que consisteix en blocs de dades enllaçats […] Aquesta tecnologia descentralitzada permet als participants d’una xarxa d’igual a igual fer transaccions sense la necessitat d’una autoritat central de confiança i, al mateix temps, confiar en la criptografia per garantir la integritat de transaccions.

(ENISA, 2019)

Contràriament als registres tradicionals que fins a dia d’avui han emprat bancs i governs, els quals són altament centralitzats i inaccessibles, els registres mitjançant Blockchain estan descentralitzat i són completament transparents. Amb cap autoritat central que actuï com administrador, amb la responsabilitat única de verificar i emmagatzemar les transaccions, aquest servei permet a tots els participants d’aquestes transaccions tenir una còpia d’aquests, encara que encriptades.

Emperò, també trobam la opció de crear sistemes de Blockchain bloquejats, és  a dir, que el nombre de persones que poden veure els registres es troba limitat per una contrasenya o similar.

Implicacions mediambientals

Tot i les avantatges del sistema, trobam alguns fet que ens poden tirar endarrere. La conseqüència més coneguda d’aquest tipus de tècniques és el seu elevat consum elèctric. Amb el sistema de verificació de transaccions actual, el cost energètic és molt elevat, ja que necessita una gran potència de processament i, per tant, necessita usar ordinadors de forma constant. Actualment, el nombre d’usuaris d’aquestes tècniques és baix, i un ús generalitzat d’aquestes tècniques podria ser un altre factor a la crisi climàtica, degut a la procedència de l’electricitat, sovint produïda mitjançant combustible fòssils. Un fet similar ocorre amb la tècnica de minar de Bitcoins, en la qual es requereix d’un equip informàtic de gran potència el qual ha de realitzar operacions matemàtiques a canvi de monedes virtuals. Aquest procés, usa la mateixa energia que la totalitat de Xile, i produeix tantes emissions com Nova Zelanda. No, no són paraules menors. De fet, segons estudis diversos, els pagaments mitjançant bitcoins usen 20 000 vegades tanta electricitat com una transacció VISA, i aquesta va incrementant. Un altre estudi, les transaccions al 2019 augmentaren el seu consum en 635kWh individualment. Per posar aquesta dada en perspectiva, equival al que una casa als EUA consumeix durant un dia. És a dir, un dels problemes que s’hauria d’abordar és aquest elevat consum elèctric i la procedència d’aquesta electricitat.

Igual que en altres tecnologies, el Blockchain no s’escapa dels problemes del rebuig electrònic. Amb els competidors que minen bitcoin necessitats d’un hardware cada cop més eficient, la renovació dels sistemes informàtics s’accelera fins a l’any i mig (de Vries, 2019). Algunes estimacions afirmen que es produeixen uns 135 grams de brossa electrònica per cada transacció, xifra molt superior als de les transaccions tradicionals.

Alternatives més ecològiques s’investiguen, però els actuals problemes segueixen ocorrent, amb un cost mediambiental enorme. Tot i que aquests tipus de tecnologies ens poden oferir possibilitats molt atractives, com un millor control dels recursos naturals gràcies a un sistema de gestió més proper, és necessari tenir en compte les seves parts negatives.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com