Què hi puc fer jo?

Davant aquesta emergència internacional per combatre el canvi climàtic, potser et demanes, i què hi puc fer jo? Quins canvis puc fer al meu dia a dia per ajudar a realitzar aquest canvi inevitable tan perillós?

A aquelles persones que ja els han arribat  les conseqüències del que estam destruït, ja sigui el desgel i l’augment del nivell del mar a les illes nòrdiques, el pol nord, l’augment de temperatures a llocs on ja hi feia molta calor, a Àfrica central per exemple, els incendis a l’Amazones i Austràlia. Aquesta gent que habita a aquests llocs on el medi ambient i les reaccions naturals estan canviant, estan intentant fer canvis al seu dia a dia, actuar amb les eines que tenen al seu abast, per minorar aquest procés que acabarà amb part de naturalesa i del món en què vivim.

Nosaltres, a les Illes Balears i a la Mediterrània en general, estam veient com els estius cada vegada són més calorosos, l’entorn natural s’està modificant i destruint, les conseqüències son que ens estam convertint en una regió seca i vulnerable als incendis i la sequera, per no parlar de totes aquelles espècies que estan exposades a temperatures cada vegada més altes i el seus organismes no ho poden suportar, i per tant, es traslladen a altres hàbitats o simplement es moren, extingint-se.

I què hi podem fer nosaltres? El que certament sabem és que els actes individuals tenen poca força, però sí que hi h a esforços que podem fer els humans al nostre dia a dia que conjuntament poden comportar un canvi.

Els científics proposen varies accions;

Davant l’escassetat de l’aigua, plantar verdures i fruites o construir un  hort i  regar-les amb l’aigua de la pluja o l’aigua que sobri d’altres usos. Fer-nos una dutxa de 5  minuts en lloc d’una hora cada dia també pot reduir aquest consum excessiu d’aigua.

Per disminuir aquest impacte a l’atmosfera i de transport internacional, reduir el nombrede grans vaixells que venen de l’Àsia plens de plàstics i roba feta en condicions deplorables, ajudar al comerç urbà, comprar tot el que puguis que sigui fet a la zona on habites i mirar de comprar aquells objectes fets amb materials que no fan malbé al medi ambient.

Si t’has de comprar un nou vehicle i disposes de suficients doblers, comprar-lo elèctric, així, les emissions tòxiques de CO2 es redueixen tant que gairebé son inexistents ja que el seu motor no crema combustible sempre i quan l’energia amb que el carregues no provengui de fonts no renovables.  Així mateix, és molt important utilitzar menys plàstic o no fer-ne servir, reciclar i reutilitzar.

L’agricultura i la desforestació i altres usos de la terra són prop d’un 25% de les emissions de gas hivernacle relacionats amb l’acció humana.

A més, la nostra alimentació també  hi  va lligada; menjar menys carn també pot ser positiu davant aquesta crisi. La mitat de las  emissions de ramaderia venen del bestiar boví i oví.

També és molt important reduir el desaprofitament dels aliments, antes i després de la venta als consumidors.

A la llarga, l’ús d’energia és responsable del 20% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, ja sigui per l’electricitat que hi fem servir i els combustibles que cremem al lloc. Per fer-hi front, cada vegada la tecnologia està avançant per poder brindar el mateix o millor servei, al mateix temps que es esdueix l’ús d’energia i les emissions. Per exemple, les bombes de calor, les estufes d’inducció, més segures i tenen més control de la temperatura, per no parlar dels panells solars, que sortosament cada vegada s’hi està fent més ús.

Per altra banda, políticament, abans de votar, mirar quines accions pensen dur a terme davant el canvi climàtic pot ser una bona opció, ja que els ajuntaments i l’estat i les grans empreses, al cap i a la fi, son les que tenen més poder en les seves mans per fer front a aquesta crisi.

I aquestes propostes són tan sols unes quantes de tots els canvis que pots realitzar tu mateix. Conjuntament es pot fer un canvi que pot donar peu a un gran avanç internacionalment a amenitzar aquestes conseqüències que fan que el nostre món es destrueixi poc a poc.

Clima 101 és una iniciativa de Mónverd notícies per donar a conèixer els conceptes bàsics sobre el canvi climàtic, l’escalfament global i totes les seves conseqüències. A diferència de la resta d’articles, aquests presenten un llenguatge més entenedor i no pressuposen grans coneixements previs sobre la crisi climàtica. Llegeix-los tots aquí.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com