La guerra russa ha produït 100 milions de tones d’emissions en set mesos

Article de Christopher Bonasia, traduït per la Redacció de Mónverd notícies.

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a The Energy Mix i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

La guerra russa a Ucraïna ha augmentat les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle un total de 100 milions de tones de diòxid de carboni equivalent en els set mesos que duim de guerra. Emperò, el major impacte ambiental s’espera durant la reconstrucció del país, un cop la guerra acabi.

La invasió massiva i continuada de Rússia ha provocat danys devastadors a les infraestructures i al medi ambient, va dir Svitlana Grinchuk, viceministre de protecció del medi ambient i recursos naturals d’Ucraïna, a un grup de panelistes de la COP27 el dia 259 de l’ocupació. “A part de la destrucció local, aquesta guerra també està afectant el clima mundial a través de les emissions addicionals de diòxid de carboni i altres gasos d’efecte hivernacle”.

La rendició de comptes militar és un punt cec evident en les regulacions globals d’informes d’emissions. Els científics estimen que els exèrcits representen el 5% de les emissions mundials, però no hi ha cap procés ni responsabilitat per informar d’emissions militars segons la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.

“Com es podrien comptabilitzar aquestes emissions a nivell internacional i qui assumeix la responsabilitat?” va preguntar Axel Michaelowa, director d’investigació de Perspectives Climate Research, a l’esdeveniment paral·lel de la COP27 de dimecres sobre emissions militars. “Podem notar emissions militars reals i importants, però ningú no les ha tractat correctament”.

Les emissions militars “tant en temps de pau com de guerra són fonts d’emissions internacionals rellevants”, va afegir, citant un estudi recent del seu equip. “Són materials, tenen xifres comparables a les emissions de tot el país”.

El més important de la taula rodona va ser un estudi recent que va desglossar les emissions de la guerra de Rússia en quatre fonts principals. A més de reconstruir la infraestructura civil, aquestes fonts inclouen les emissions produïdes pel moviment de refugiats i desplaçats interns, incendis i la pròpia guerra. En conjunt, set mesos de guerra a gran escala van suposar almenys 100 milions de tones d’equivalent de diòxid de carboni (CO2e), o aproximadament el mateix que les emissions de GEH d’un país com els Països Baixos durant el mateix període.

  • Molts ucraïnesos van abandonar les seves cases immediatament després de la invasió de Rússia al febrer i van viatjar a altres regions d’Ucraïna, països europeus propers o més lluny. En calcular el nombre total de persones que viatjaven, els seus punts de partida i destinacions i les emissions per cada quilòmetre recorregut en diferents modes de transport, l’estudi va trobar que el moviment de refugiats va produir al voltant d’1,4 milions de tones de CO2e.
  • Els bombardejos i la col·locació de mines a Ucraïna també han provocat incendis als boscos del país. L’estudi va trobar que el nombre total d’incendis durant la guerra es va multiplicar per 112 i la superfície total afectada pel foc va augmentar 38 vegades, en comparació amb el mateix període del 2021, la qual cosa va suposar 23 milions de tones de CO2e.
  • L’augment del consum de combustible per a les operacions i els moviments de tropes també va contribuir a les emissions, i l’estudi també va avaluar les emissions d’explosius i municions que normalment s’exclouen de les avaluacions de les operacions militars de camp. Les dades sobre l’ús de combustible militar són difícils d’accedir i quantificar en temps de pau, i gairebé impossibles en temps de guerra, però l’estudi estimava les emissions de la guerra en la mesura del possible, en un total de 8,8 milions de tones de CO2e.
  • Es preveu que les emissions més importants de la guerra siguin els més de 48 milions de tones de CO2e generades pels danys a la infraestructura civil i l’esforç de reconstrucció. “L’eliminació de runes i la reconstrucció a partir de la destrucció de la infraestructura és un procés llarg i intensiu en carboni”, va dir Deborah Burton, cofundadora de Tipping Point North South.

En descriure la intensitat d’emissions esperada de l’esforç de reconstrucció, Burton va recordar que un director de programa de l’ONU va dir que les emissions de l’eliminació de deixalles després de la guerra de l’Iraq eren comparables a “viatjar de la Terra a la Lluna diverses vegades”.

Burton va destacar que les emissions militars estan “inextricablement vinculades” a la despesa militar, i l’efecte de la guerra sobre els GEH globals es manifestarà més enllà dels impactes directes a Ucraïna, a mesura que països com els Estats Units, Rússia i els membres de la Unió Europea augmenten els seus pressupostos militars. L’èmfasi en la despesa militar soscava altres esforços per abordar el canvi climàtic, va afegir, ja que els països més rics del món gasten molt més en la guerra i els preparatius de guerra que en el finançament del clima. El cost de les pèrdues i els danys, durant molt de temps oblidat, es podria fer front fàcilment si la despesa militar es redirigís per finançar l’adaptació climàtica als països vulnerables, va dir.

Les declaracions de Burton reflecteixen una declaració recent del president d’Ucraïna, Volodymyr Zelenskyy, que va observar que “tots estem pensant en com generar centenars de milers de milions de dòlars per ajudar els països en desenvolupament a protegir-se del canvi climàtic. En aquestes condicions, com pot algú causar danys addicionals i bojos a la natura amb les seves ambicions militars invasives? Aquestes ambicions només mereixen un càstig”.

Imatge de portada: CC BY-ND 2.0/Oleksandr Ratushniak / UNDP Ukraine

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com