Tot i la promesa, Google segueix publicant anuncis en contingut negacionista

El passat 2021, Google va anunciar que eliminaria de les seves plataformes anuncis que neguessin l’evidència climàtica i eliminaria els anuncis (i per tant la retribució) de vídeos i pàgines web d’aquest caire. La pàgina on més repercussió tindria seria Youtube, on el contingut negacionsita ha proliferat.

Emperò, la realitat dista d’aquest comunicat. Segons informe publicat per una sèrie de grups mediambientals i el Center for Countering Digital Hate, aquesta promesa no ha estat complerta i en recullen evidència que han posat a disposició dels mitjans.

De la mostra analitzada, els investigadors varen trobar un total de 200 videos, amb un total de 73 milions de visualitzacions, que mostren desinformació. D’aquests, la meitat, amb 18 milions de visites, incompleixen les pròpies regulacions de Google sobre la desinformació. Tots aquests acompanyats per anuncis que suposen la monetització del contingut.

“Malgrat la posició ecològica de Google, els seus anuncis continuen alimentant la indústria del negacionisme climàtic”, va dir Callum Hood, cap d’investigació del Centre per a la lluita contra l’odi digital, “Ja sigui que es pren diners en efectiu per orientar usuaris amb desinformació climàtica o publicant anuncis que creen el clima. contingut de negació rendible, l’empresa s’està esgotant. Les empreses tecnològiques fan grans promeses sobre l’odi i la desinformació perquè saben que és difícil veure si les han mantingut. Hem d’obligar Google a obrir la caixa negra del seu negoci publicitari”.

Tot i aquests nombres, els investigadors avisen que probablement són “la punta de l’iceberg”, atesos els recursos limitats. Per dur a terme la investigació, els científics s’han dedicat a cercar vídeos a Youtube utilitzant paraules clau que poguessin estar relacionades amb el negacionisme: una feina que requereix un gran capital humà.

En un article, el New York Times ha mostrat els seus propis exemples, que han trobat fent cerques similar a la plataforma de vídeo.

A dalt es poden veure algunes de les captures que els investigadors ens han facilitat.

En un comunicat, l’empresa ha afirmat que segueixen les seves polítiques, tot i que de vegades hi pugui haver errors. De fet, varen eliminar la publicitat d’un dels vídeos que els investigadors van denunciar per contingut negacionista.

Amb el sorgiment de les plataformes d’internet, moltes veus han aconseguit un espai on difondre les seves idees. Tot i ser un fet positiu, durant els darrers anys qüestions com les eleccions estatunidenques del 2020 o la covid han arrelat en aquestes comunitats. Davant del rebuig d’algunes empreses que es publiciten a aquestes pàgines, Youtube va decidir no monetitzar el contingut negacionista present al seu catàleg. La política actual de Google fa així amb contingut que qualifica el canvi climàtic de mentida, nega el fet que el planeta s’escalfa o que nega que els gasos d’efecte hivernacle antropogènics en siguin els causants.

“Google està donant suport a la desinformació climàtica que diuen que volen aturar”, va dir Erika Seiber, portaveu de la desinformació climàtica d’Amics de la Terra, “la desinformació persisteix perquè és rendible i Big Tech ha d’eliminar aquest incentiu. El seu model de negoci es basa en la implicació dels usuaris a costa de la veritat. Atès que Big Tech no pot respondre a la crida dels investigadors i defensors de la transparència i la rendició de comptes totals, els legisladors ho han d’imposar”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com