Els incendis forestals han cremat quasi mig milió d’hectàrees al Canadà

El foc és causat pel mateix fenomen meteorològic que va causar els grans incendis de matolls d’Austràlia el passat 2019.

Article de Siri Chilukuri,  traduït per la Redacció de Mónverd notícies.

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a Grist i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Gairebé mig milió d’hectàrees han estat destruïdes en incendis forestals a la província canadenca occidental d’Alberta, amb més de 30.000 persones obligades a evacuar la zona i la producció de petroli obligada a aturar-se després de la declaració de l’estat d’emergència el passat cap de setmana.

La província, que és el major productor de cru i gas natural del país, ha interromput la producció de l’equivalent a 145.000 barrils de petroli enmig dels incendis.

Tot i que els darrers ruixats de pluja han frenat la progressió de diversos incendis, les tempestes també podrien portar llamps a la zona, que podrien provocar més flames, segons Marc-André Parisien, científic investigador del Servei Forestal del Canadà. A més, al final d’aquesta setmana es preveu que a la zona hi hagi més condicions càlides i seques que podrien provocar i propagar els incendis restants.

Els incendis van començar després d’una primavera inusualment seca a la zona i una onada de calor, que va fer una combinació incendiària.

La primavera sempre dona l’inici a la temporada d’incendis forestals a Alberta, “però aquest any, va ser més intens, a causa de la calor primerenca i de la seca que ha estat la primavera”, va dir Terri Lang, meteoròleg de Environment and Climate Change Canada, una agència governamental.

Els científics assenyalen un patró meteorològic conegut com a “bloqueig atmosfèric” com un dels principals factors que contribueixen als incendis, que durant el cap de setmana van ser 108. El bloqueig atmosfèric es produeix quan una massa d’aire a les regions muntanyoses impedeix que els patrons meteorològics passin, atrapant aire més càlid i agreujant les condicions d’incendi forestal.

El mateix patró meteorològic també va contribuir a unes condicions més càlides i seques que van provocar la calor rècord anterior als incendis forestals australians del 2019 i els incendis forestals del 2016 a Alberta que van provocar l’evacuació de 80.000 persones.

“El bloqueig atmosfèric és definitivament el que posa la taula per a alguns grans incendis forestals, perquè realment asseca els combustibles”, va dir Parisien.

El canvi climàtic, juntament amb les pràctiques deficients de gestió del sòl, han ajudat a alimentar les temporades d’incendis forestals rècord en els darrers anys, fins i tot a les zones que normalment no els veuen. És sota aquestes condicions més seques i càlides causades pel canvi climàtic que estan sorgint incendis forestals turbulents. Tot i que el canvi climàtic defineix les circumstàncies en què es produeix el bloqueig atmosfèric, és difícil per als investigadors connectar el bloqueig atmosfèric amb el canvi climàtic a causa de la seva naturalesa variada.

En els darrers anys, una temporada d’incendis més llarga ha suposat més oportunitats perquè els combustibles als boscos i les prades s’encenguin. Segons Parisien, la freqüència dels dies d’alt perill d’incendi ha anat augmentant constantment durant l’últim mig segle.

S’espera que els propers anys portin més incendis forestals a mesura que el canvi climàtic intensifiqui l’escalfament global i la gent continuï traslladant-se a zones propenses als incendis. S’estima que els incendis forestals augmentaran un 50%  el 2100 segons un informe de l’ONU publicat l’any passat.

Imagtge de portada: WALTER TYCHNOWICZ / Grist via Getty Images

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com