Un quart de la població mundial no té accés a aigua potable

Un informe publicat per les Nacions Unides afirma que un 26% de la població mundial no té accés a aigua potable mentre que un 46% no té accés a sanejament.

L’Informe de Desenvolupament de l’Aigua Mundial del 2023 fou publicat abans que es produeixi la major conferència de l’ONU sobre l’aigua en els darrers 45 anys i mostra una imatge allunyada dels objectius de l’ONU de cara el 2030, que pretén que tota la població mundial tengui accés a aigua potable i sanejament en tan sols set anys.

Richard Connor, director de la redacció de l’informe, va afirmar que el cost d’assolir aquesta fita se situa entre els 600 milers de milions i un bilió de dòlars.

Segons l’informe, l’ús d’aigua ha augmentat a nivell mundial a un ritme de l’1% anual durant els darrers quaranta anys i s’espera que la tendència continuï fins el 2050 degut a l’augment de la població mundial, “desenvolupament socioeconòmic i canvis en els patrons de consum”. Degut al canvi climàtic, emperò, l’accés a l’aigua es veurà compromès en algunes parts del món, amb sequeres cada cop més extremes, mentre que des del 2000, les inundacions en les regions dels tròpics s’han quadruplicat, mentre que en la resta de regions s’han multiplicat per 2,5, afirma l’informe.

També a causa del canvi climàtic, zones on actualment no hi ha problemes d’abastiment patiran sequeres estacionals —com l’Àfrica central, l’Àsia de l’est i parts de l’Amèrica del Sud— mentre que regions com l’Orient Mitjà i el Sàhara patiran condicions encara més dures.

La major part d’aquest creixement es produeix en països en vies de desenvolupament, especialment pel creixement del sector secundari i el ràpid augment de la població urbana.

De mitjana, un 10% de la població mundial viu a països amb un estrès hídric “alt o crític” i 3,5 milers de milions de persones viuen en una situació d’estrès hídric com a mínim un mes l’any.

Emperò, l’agricultura és el principal consumidor d’aigua, amb el 70% de l’ús mundial. L’informe també recomana tècniques de regadiu que redueixin el consum per tal que “l’aigua estigui disponible per a les ciutats”.

Aquests assumptes a més de la contaminació de l’aigua, la protecció dels ecosistemes aquàtics o la cooperació entre països foren temes que es tractaren en la cimera presidida per rei Guillem Alexandre de Països Baixos i el president del Tadjikistan, Emomali Rahmon.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com