La tecnologia per eliminar emissions utilitzaria més energia que totes les llars, afirma Shell

Article compilat per Gaye Taylor,  traduït per la Redacció de Mónverd notícies.

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a The Energy Mix i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Es necessitaria més energia de la que consumiran totes les cases del món l’any 2100 per alimentar una tecnologia incipient que capti prou diòxid de carboni de l’aire per limitar l’escalfament global a 1,5 °C, segons la multinacional britànica Shell.

En un escenari de Shell en què el món limita l’escalfament global d’acord amb l’acord climàtic de París, la demanda d’energia per a la tecnologia de captura directa d’aire (DAC) augmenta “de gairebé res avui a gairebé 66 exajoules el 2100”, informa Bloomberg.

“Això seria més que l’energia necessària per escalfar i alimentar totes les llars del món per llavors”, afegeix l’agència de notícies. [No està clar quanta eficiència energètica o canvi de combustible s’incorpora en aquesta comparació, però tot i això 66 exajoules encara són una quantitat enorme d’energia—Ed.]

Bloomberg cita Sky 2050, el més optimista dels dos últims escenaris de seguretat energètica de Shell, en què la seguretat climàtica a llarg termini és la prioritat de tots. En aquesta via, el desplegament del DAC amb emmagatzematge de carboni (DACCS) està en ple desenvolupament l’any 2040, absorbint més de cinc mil milions de tones de diòxid de carboni a l’any. Els esforços units dels polítics, el públic i el sector privat assoleixen el zero net l’any 2050, i tot i que a mitjans de segle es superen els 1,5 °C, l’acció col·lectiva fa que les temperatures tornin a baixar a 1,24 °C a finals de segle.

En el camí més pessimista de Shell, Archipielagos, les pors de seguretat energètica superen les preocupacions climàtiques, sense cap referència aparent al potencial de l’energia solar i eòlica menys costosa per assolir ambdós objectius. Els esforços per a l’acció col·lectiva queden en el camí i el DACCS està pràcticament abandonat fins al 2080. “La temperatura mitjana global de la superfície encara augmenta el 2100, però s’està estabilitzant al voltant dels 2,2 °C a mesura que les emissions s’acosten al zero net”, projecta Shell.

Això és després d’anys d’escoltar que 1,5 °C és el límit per evitar els pitjors efectes del canvi climàtic, i que cada 0,1 °C entre 1,5 i 2,0 °C es mesurarà en vides salvades o perdudes.

Aquests models arriben gairebé quatre anys després que els investigadors de l’Institut Grantham per al Canvi Climàtic de l’Imperial College de Londres escrivissin en un estudi de Nature Communications que l’any 2100, les màquines DAC podien necessitar 300 exajoules d’energia anuals, o el 25% de la demanda energètica global total.

“Per dir-ho d’una altra manera, seria equivalent a la demanda energètica anual actual de la Xina, els Estats Units, la Unió Europea i el Japó junts”, va escriure Carbon Brief aleshores.

Segons els investigadors de l’Institut Grantham, el DAC, encara en una fase experimental, però generalment implica un procés intensiu energètic on el gas d’efecte hivernacle es “capta” mitjançant “absorbents” químics, podria “permetre una reducció de l’esforç de mitigació a curt termini en certa energia”. -sectors intensius de difícil descarbonització, com el transport i la indústria”.

El treball del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) va sostenir que les tecnologies d’emissions negatives com el DAC seran necessàries per mantenir l’escalfament global per sota dels 1,5 °C, però va advertir que aquestes tecnologies mai s’han de desplegar com a alternativa a la reducció d’emissions. El Resum per a responsables polítics de l’IPCC publicat el mes passat no esmentava el DAC com a element realista d’un pla de descarbonització; va identificar la captura solar, eòlica i metà de la indústria fòssil com la manera més ràpida i rendible de reduir les emissions.

En el moment del seu estudi, els investigadors de Grantham van concloure que DACCS “redueix els costos marginals de reducció per assolir l’objectiu climàtic entre un 60 i més d’un 90%”. Però hi va haver incertesa sobre si és possible escalar la tecnologia DAC amb prou rapidesa per capturar l’objectiu necessari de 30 gigatones de diòxid de carboni per any. Un estudi del 2019 va trobar que això requeriria la construcció de 30.000 fàbriques de DAC a gran escala. “En comparació, avui hi ha menys de 10.000 centrals elèctriques de carbó al món”, va dir Carbon Brief.

“El risc d’assumir que el DACCS es pot desplegar a escala i trobar que posteriorment no està disponible, comporta una superació de la temperatura global de fins a 0,8 ° C”, van advertir els autors de l’estudi.

Els escenaris de Shell no aborden els problemes d’escalada de DACCS, ni el perill d’excés.

I aquests perills no s’han de descartar, el doctor Simon Evans, editor adjunt de Carbon Brief i editor de polítiques climàtiques i energètiques, va dir a The Energy Mix en un correu electrònic: “L’evidència suggereix que seria arriscat suposar que podrem desplegar molta captura directa a baix cost.”

Aquest risc es podria minimitzar reduint les emissions més ràpidament i reduint la necessitat d’eliminar carboni, va afegir Evans. “Per exemple, abordant la demanda i l’oferta d’energia”.

Malgrat les incògnites, hi ha un gran interès en el DAC, informa Bloomberg, amb els governs i el sector privat molt invertits en el seu èxit. L’administració de Biden té un nou programa de DAC de 3.500 milions de dòlars, i el mamut dels combustibles fòssils Occidental Petroleum està planejant el llançament el 2024 de la primera planta de DAC del món, coneguda com a DAC1, a la conca del Permian, els enormes camps de fracking dels Estats Units a Texas i Nou Mèxic.

1PointFive, la filial occidental que desenvolupa DAC1, s’ha compromès que totes les seves plantes de DAC “s’alimentaran amb fonts d’energia d’emissions zero, com ara eòlica, solar o energia NET”.

Segons Net Power (una altra filial d’Occidental), la “potència NET” es produeix cremant gas natural en presència d’oxigen i després utilitzant el diòxid de carboni resultant en un “turbo-expansor” per produir electricitat. Després es pressuritza per a l’exportació o es recircula. Situat tal com està a la conca del Pèrmic, el DAC1 tindrà molt de gas natural a la mà.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com