Les emissions de producció elèctrica han disminuït per primer cop

Un estudi preliminar sembla indicar que el 2023 es reduirà el consum de combustibles fòssils per a la producció elèctrica. Si es confirmen aquestes dades, aquest fet suposaria el primer any en què les emissions de gasos d’efecte hivernacle causades per la producció elèctrica es reduïssin (exceptuant els períodes de crisi).

El sector energètic és el principal contribuïdor a la crisi climàtica, amb un 41.7% de les emissions mundials lligades directament a la producció elèctrica. És per aquest motiu que aquest ha estat un dels sectors que més esforços ha centrat en la lluita contra el canvi climàtic. L’estudi, publicat pels analistes d’Ember, utilitza dades de diferents països d’arreu del món que suposen el 93% de la producció mundial.

La principal causa d’aquest fet ha estat l’augment de producció de les energies solar i eòliques, les quals han sofert un creixement combinat del 19% fins a situar-se en el 12% de la producció mundial, xifra rècord. La xifra augmenta fins al 39% si s’afegeix la producció hidroelèctrica i nuclear. Aquest creixement es deu principalment per la producció xinesa, la qual suposa un 40% de les instal·lacions fotovoltaiques. La font que ha patit un augment més considerable ha estat la fotovoltaica, amb un creixement d’un 24% l’any passat.

Tot i que aquestes xifres mostres la proporció d’energies no contaminants més alta de la història, les emissions varen tornar a augmentar, atès que la demanda va augmentar més que la capacitat de renovables.

L’estudi, emperò, indica que aquesta situació podria revertir-se el proper any, amb un creixement de la demanda menor que la instal·lació de renovables.

“Quan es deixen d’afegir més combustibles fòssils per generar l’electricitat, es comença a veure una caiguda de les emissions”, va dir Malgorzata Wiatros-Motyka, l’autora principal de l’informe.

“Això és extremadament important en el context de l’augment de l’electrificació, ja que tenim més vehicles elèctrics, més bombes de calor, de manera que netejar el sector elèctric també reduirà les emissions en altres sectors”.

Les estimacions de l’informe suposen una reducció minsa per al 2023: només una reducció del 0,3%. Tot i això, els investigadors creuen que aquesta xifra augmentarà en els propers anys.

“Ara hem arribat al següent punt d’inflexió de començar a veure una nova era de caiguda de les emissions del sector energètic dels combustibles fòssils. Sabem que l’eòlica i la solar són la resposta i només hem de seguir amb un full de ruta per construir-los tan ràpidament. com sigui possible”, va dir Dave Jones, d’Ember, un dels autors de l’informe.

El país que, en termes absoluts, lidera aquesta transició és la Xina. Durant l’any passat, un 50% de la nova producció eòlica i un 40% de la fotovoltaica instal·lada es va produir al gegant asiàtic, una xifra que impacte considerablement les emissions atès que la Xina és el major consumidor de carbó (el combustible fòssil més contaminant).

“Hi ha la possibilitat que al ritme en què la Xina està construint eòlica i solar i tot tipus de generació neta, assoleixin aquest pic de generació de carbó abans del 2025, cosa que seria important”, va dir Jones.

Aquesta transició, emperò, ha estat considerada massa lenta per evitar els efectes més catastròfics del canvi climàtic. Amb els objectius de neutralitat d’emissions al 2050 de la UE i una centena de països d’arreu del món s’espera que les temperatures augmentin un 2,7%.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com