Acord històric de l’ONU per protegir els oceans

Gairebé la totalitat dels països del món han acordat crear un tractat vinculant sobre els oceans per tal de protegir la vida marina en aigües internacionals, el que suposa un increment de la protecció en la meitat de la superfície terrestre.

Aquest acord es va signar el passat diumenge (hora europea) a la seu de les Nacions Unides de Nova York en una sessió de més de trenta-sis hores de durada que ha estat la culminació d’un procés que ha durat dècades.

El tractat presenta eines legals que possibiliten crear i mantenir zones marines protegides. A més, suposa la creació d’avaluacions de l’impacte mediambiental d’operacions comercials, com la mineria submarina. En l’acord, els països han signat que es comprometen a compartir els recursos oceànics.

“Aquest és un dia històric per a la conservació i un signe que en un món dividit, protegir la natura i les persones pot triomfar sobre la geopolítica”, afirmà la Dr. Laura Meller, de Greenpeace Nordic. “Elogiem els països per buscar compromisos, deixar de banda les diferències i lliurar un Tractat que ens permetrà protegir els oceans, construir la nostra resiliència al canvi climàtic i salvaguardar les vides i els mitjans de vida de milers de milions de persones”.

Aquest tractat legisla una de les parts del món fins ara menys regulades: les aigües internacionals. A partir de les 200 milles nàutiques des de la costa, el s països perden els seus drets d’explotació exclusius i passen a ser de jurisdicció internacional. En total, més del 60% de la superfície terrestre queda dins d’aquestes aigües.

Aquestes aigües són grans ecosistemes que conserven milers d’espècies. Emperò, el canvi climàtic està causant un augment de les seves temperatures i una acidificació que posa en perill moltes espècies i la vida de milions de persones, que en depenen per obtenir el seu aliment.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


A més, la pressió humana ha augmentat els darrers anys, amb un increment de la pesca i l’inici de noves explotacions de combustibles fòssils. S’espera que en el futur la mineria submarina s’estengui arreu del món per accedir a reserves necessàries per mantenir el ritme actual de consum.

“Ara per fi podem passar de la conversa a un canvi real al mar. Els països han d’adoptar formalment el Tractat i ratificar-lo tan aviat com sigui possible per posar-lo en vigor, i després oferir els santuaris oceànics totalment protegits que el nostre planeta necessita. El rellotge segueix avançant per oferir 30×30 [l’objectiu d’assolir el 30% dels oceans protegits el 2030]. Ens queda mitja dècada i no podem estar complaents”.

Actualment, només un 1,2% de les aigües internacionals estan protegides i només un 0,8% presenten un nivell alt de protecció. Les regulacions actuals són escasses, fragmentades i poc controlades, fent que aquestes àrees siguin sovint poc controlades.

La reunió del passat diumenge és la culminació d’un procés que va començar quasi dues dècades enrere, el 2004, quan l’ONU va crear un grup ad hoc per tractar la protecció dels oceans. No fou fins el 2015 que l’organització va aprovar la resolució que aprovava la creació d’aquest tractat que, després de més negociacions, va començar a redactar-se el 2018.

“L’oceà és menjar, energia, vida. Li ha donat molt a la humanitat, és temps de tornar-s’ho”, ha declarat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, en un tuit. “Celebro l’acord sobre l’alta mar, un tractat que protegirà l´oceà més enllà de les jurisdiccions nacionals”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com