Greenwashing: les empreses no compleixen els seus objectius climàtics

Durant els darrers anys, el terme “greenwashing” —i el seu equivalent català ‘rentat verd’— s’ha popularitzat per descriure les accions de grans empreses i governs que, tot i semblar que fan grans esforços per mitigar el canvi climàtic, no compleixen les seves promeses o són insignificants. Recentment, un nou informe ha conclòs que 24 grans empreses mundials, responsables en total del 4% de les emissions mundials, exageren els seus compromisos i accions, de vegades fins i tot mentint.

Aquest informe, publicat pels ‘think tanks’ NewClimate Institute i Carbon Market Watched, va examinar els polítiques mediambientals de corporacions com Nestlé, Volkswagen, Carrefour o Microsoft. Entre totes les empreses analitzades, només una —la naviliera Maersk— tenien objectius “d’integritat raonable”, mentre que la resta han estat classificats com a pobres o moderats.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


“Per a la majoria d’empreses, vàrem concloure que les estratègies climàtiques eren insuficients” afirmà Thomas Day, investigador al NewClimate Institute i co-autor de l’informe.

Segons afirma l’informe, les reduccions que plantegen les empreses no arribarien a la meitat de les reduccions necessàries de cara al 2030 per arribar a l’objectiu de no superar els 1,5 ºC d’escalfament. A més, els investigadors dubten de la veracitat dels plans per assolir la neutralitat d’emissions, atès que el que això sovint significa no és dur les emissions a zero, sinó invertir en projectes de compensació, els quals sovint no són tan eficients com defensen ser.

“Aquests compromisos de neutralitat climàtica, en realitat, representen un compromís de reduir les emissions d’aquestes empreses en només un 36%”, va dir Day. Les empreses afirmen que la resta s’eliminarà de l’atmosfera per mitjans artificials o naturals (les anomenades compensacions de carboni) o simplement eliminen grans parts de les seves emissions del recompte.

Un exemple d’aquest fet el protagonitza Carrefour, empresa que exclou el 80% de les seves tendes del compromís d’arribar a la neutralitat climàtica el 2040, tot segons aquest informe. La gran superfície francesa està inclosa en el grup d’”integritat molt baixa”, la categoria més baixa de la llista, juntament amb American Airlines, JBS i Samsung.

En un comunicat, Carrefour va denegar aquestes conclusions, afirmant que els seus objectius havien estat validats per informes externs. La alimentària Nestlé, la qual es troba en la categoria de “baixa integritat”, també es va pronunciar d’una manera similar en contra de l’informe.

L’informe també demana un augment en la transparència i unes regles més estrictes per les promeses climàtiques, especialment amb la “neutralitat d’emissions”, terme que sovint amaga compensacions inexistents i que, per tant, engana els consumidors.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com